diflazon – stranski učinki??? NUJNO
Pozdravljeni,
Sem 31 letna mamica 7 in pol mesečnega otroka in imam cel kup težav. Zadnjih nekaj mesecev (3 ali 4) se mi pojavlja neko ginekološko vnetje (spolovilo + nožnica pečeta), ginekologinja me je zdravila z vaginaletami in kremo Canesten, pa ni prav dosti pomagal oz ne za dolgo. Enkrat mi je predpisala magistralno mazilo s 30 % kuteridom, pa tudi ta ni kaj pomagal. Vmes sem si skušala sama pomagati z Multigyn active gelom, Gynophilus vaginaletami, Vagisanom,pa nič. Mene je še vedno peklo.
Prejšnji teden je partner opazil rdeče pikice na glavici penisa, mene pa je po spolnih odnosih peklo na vhodu v nožnico, izcedka ni bilo posebnega. Možu se stanje kljub enotedenskem mazanju s Canestenom in izogibanju spolnim odnosom stanje ni izboljšalo. V torek sem bila zato spet pri svoji ginekologinji in mi je izmerila ph v nožnici, pravi,da je normalen, ni pa visok. Izcedek ni bil nič posebnega. Glede na to, da se mi je že v preteklosti pogosto pojavilo glivično vnetje, mi je predpisala Diflazon 150 zame in za moža — prvi dan eno kapsulo in četrti dan eno. To mi je predpisala kljub temu, da sem ji povedala, da še veliko dojim — pogledala je v neko knjigo, rekla L” , aha, lahko vzamete tudi med dojenjem.
Problem se pa je pojavil po tem, ko sem vzela prvo kapsulo Diflazona. Po kakšnih 2 urah me je spolovilo in nožnica nehala peči, čez kakih 6 ur pa še bolj, kot me je prej. Spet sem se namazala s Canestenom in je bilo bolje. Naslednje jutro pa so se začele razne druge težave: boleli so me gležnji, po telesu pa kot bi nekaj ponorelo: enkrat tu, enkrat tam me je speklo v mišici, napenjalo me je… To zdaj traja že 2 dni.
Zanima me, kaj bi to lahko bilo in kaj svetujete? Ali naj vzamem še 2. kapsulo v soboto ali ne? Skrbi me predvsem zato, ker še vedno veliko dojim (dojenčica zavrača gosto hrano).
Hvala za hiter odgovor in lep pozdrav.
PS: Možu je že prva kapsula zelo pomagala..
Spoštovani,
omenjenih pojavov po zaužiti kapsuli diflazona ne prepoznam kot stranske učinke tega zdravila, niti ne kot preobčutljivostni odziv, pa tudi težko ocenjujem, zakaj imata težave. Simptomi pri moškem tako ali drugače običajno izginejo po nekaj dneh, če zdravimo ali ne, če zdravimo pravilno, pa še prej. Iz zgodbe torej ne morem ugotoviti, zakaj so simptomi pri možu izginili, pri vas pa ne. Verjetno bi se torej odločil, da terapijo dokončam po priporočilih, proti simptomom pa se v lekarnah prodaja še krema Alkagin, ki umirja razdraženo kožo ob vnetjih iz najrazličnejših razlogov, tudi, če gre le za preobčutljivostni odziv.