Denverjev test
Pozdravljene
Hčerka je bila točno na 3. rojstni dan na zdravniškem pregledu, kjer je opravljala tudi Denverjev test, vendar ni hotela odgovarjati na vprašanja, ki jih je postavljala sestra. Sedaj moramo ponovno priti čez 14 dni.
ALi mi lahko kdo pojasni
– kaj se ugotavlja s tem testom – sestra je rekla, da razvitost otrokove motorike in ne vem še česa
– ali lahko odklonim ta test, če tudi v drugo ne bo hotela sodelovati
– ali lahko odklonim tudi napotitev k fizioterapevtu ali logopedu, če me bo zdravnica napotila
– kakšne so sploh posledice, če tega testa ne opravi uspešno
Soseda mi je rekla, da so dva otroka, ki pri petih letih starosti nista opravila nekakšnega testa za petletne otroke, proglasili za “neumna”, kar ji je rekla zdravnica. Sama tega ne verjamem popolnoma. Kakšne so vaše izkušnje?
Sicer pa moja hčerka zelo rada govori, hitro se vklopi v družbo, nima problemov z izgovorjavo, pozna celo nekaj angleških besed, vendar pa je imela pri opravljanju Denverjevega testa”zavore”, ker pač nismo bile pri zdravniku že od 1,5 leta starosti, saj ni bila nič bolna, sestra je bila pač tujka, ki jo ni že dolgo videla in ji ni hotela odgovarjati na vprašanja, kljub temu, da je bila sestra do nje prijazna.
Zdravnica mi je rekla, da če še naslednjič testa ne opravi, nas bo poslala k fizioterapevtu, kar se pa meni zdi brez veze, ker je punčka normalno razvita, hodi, pleza, skače, nori … skratka je živahno in klepetavo dekletce.
Prosim opišite vaše izkušnje in mi dajte kakšen nasvet.
LP
Pozdravljeni, Taja,
Denverski razvojni test je obvezni del preventivnega pregleda, ki je določen v Navodilih za izvajanje preventivnega programa ter plačan s strani ZZZS. Opravljali naj bi ga ob vsakem preventivnem pregledu in je uporaben za določanje otrokovega socialnega, psihičnega, grobega in finega motoričnega razvoja. Test je presejalni, kar pomeni, da skozi sito padejo normalni otroci, na situ pa ostanejo tisti, ki imajo nekak razvojni zaostanek, da jih pravočasno prepoznamo in napotimo na nadaljnjo obdelavo.
Če je Denverski test del preventivnega progama, si predestavljam, da je vsem v interesu, da bi videli in vedeli, kako otrok napreduje. Ne vem, zakaj bi ga odklonili. Razen ob morebitnih težavah, ki bi jih hote zanikali.
Del pregleda otrokovega razvoja je sistematski pregled pri psihologu v starosti 3 let ter napotitev k logopedu, če pediater ugotovi, da otrokov govorni razvoj kakorkoli ni povsem tak, kot bi moral biti. Vi lahko odklonite vse, kar vas je volja. Mi pa sedaj pride na misel gospa Grace iz spodnjih vprašanj, ki še pediatra nima v Angliji in bi bila prezadovoljna za obravnavo otroka, kot je pri nas.
Torej, odklonili bi pomoč.
Če otrok ne opravi večino nalog, ki jih sicer otroci njegove starosti opravijo, je to znak za napotitev ali k psihologu, ali k logopedu ali kam drugam, odvisno od tega, na katerem področju je zaostanek.
K fizioterapevtu bi poslali samo otroke z gibalnimi težavami, govorna motnje nimajo s tem kaj opraviti, zavrtost med opravljanjem testa pa prav tako ne.
To, da otroci ne sodelujejo na testu, je dobro znano, zato je v testu tudi zaznamek, da nalogo orpavi po pripovedovanju staršev. Če otrok nekaj naredi doma, pri zdravniku pa ne in starši povejo, da to on zna, potem se pač označi, da zna, da pa tega ni naredil pred zdravnikom. Prav tako se da (čerpav bodo avtorji temu oporekali, češ da potem pa to ni Denver) opazovati otrokov razvoj s podobnimi nalogami kar med pregledom ali med čakanjem v čakalnici ali med slačenjem ali med pogovorom z mamico, skratka, otrokovo sodelovanje je zaželjeno, vendar se da tudi drugače ugotoviti stanje, samo rit je treba dvigniti in malo odšetati iz ambulante.
Ujezi me tudi mnenje, da je z otrokom nekaj narobe, če ne sodeluje in grožnje, da bo potem pa nekam napoten, ker je zaostal. s tem naslednjič Denver ne bo nič uspešnejši, še slabši bo, saj bo v materi podzavestno vplival tako na odnos do testa kot tudi do zdravnika.
Pediater, ki je otroka spremljal do 3. leta in ga je v+idel že ničkolikokrat in ničkolikokrtat ocenjeval njegov razvoj, bi moral vedeti, da je otrok v redu, ali opravi ta Denver ali pa samo starši povejo, da naloge opravi.
Lahko pa Denver orpavlja med. sestra, odnos do staaršev (če je tak kot pri vas) je katastrofalen, podcenjujoč, predvsem pa kaže neznanje. Če bi samo malo pomislila, potem bi vedela, da je otrok do 3. leta tudi že orpavil kakšen razvojni test in Denverski test, pa je očitno z njim vse v redu, zato naj zapre kljun in se vzdrži komentarjev.
NO, danes sem očitno bolj med jeznimi, ampak res me ujezi takšen odnos, ko otroka, ki si ga že vsaj 15x videl in ocenjeval njegov razvoj , proglasiš za skorajda zasotalega, ker ni sodeloval.
Tako da je vaš odziv in zavračanje s tega stališča razumljivo, vendar sem prepričana, da si tudi vi želite priti temu do dna.
lp
Tanč
So takšni in drugačni tako med zdravniki kot med sestrami ter studi starši.
Taja mogoče samo en mali nasvet. Po mojih izkušnjah otroci veliko rajši in lepše sodelujejo če približno vedo kaj jih čaka. Ni dovolj, da jih peljemo k zdravniku in čakamo kaj in kako ampak se nekaj dni pred obiskom pogovorimo kam gremo zakaj in kaj približno se bo tam dogajalo.
Tako se pri nas pripravimo a vsak pregled pri zdravniku in zobozdravniku in hči ( 2,5 leti ) vedno tako lepo sodeluje, da se še zdravniki čudijo. Ob samem pregledu pa se jaz ponavadi umaknem kam na stran in samo opazujem dogajanje ter tu pa tam morda kaj usmerim . V smislu: ” Se spomniš ko sva se pogovoarjali, da ima zobozdravnik ogledalce na žlički. Kaj če ga prosiš, da ti ga pokaže… “
Lp,
Marjana
Hvala za odgovore in nasvete. Bom poskusila hčerko pripraviti na ta test. Sem pa jezna zato, ker mi tega nihče ni prej povedal, saj bi hčerko psihično že pred pregledom pripravila na to vrsto testiranja, pa nisem imela pojma, da naju čaka kakšno testiranje. Je pa tudi res, kar sem že napisala, da s hčerko že zelo dolgo nisva bili pri zdravniku.
Lep pozdrav
Se strinjam, Taja,
da bi morali pripraviti otroka, mi (zdravstvo) pa mamico. Lepo bi bilo, da bi že pri pregledu vedeli, kdaj bo naslednji preventivni pregled in kaj približno bomo delali. Morda je to ideja za naprej, morda bi staršem pri prvem pregledu prirpavili kakšno zloženko, kjer bi bilo zapisano, kdaj imajo preglede in kaj se takrat pregleduje. No, ideja je dobra.
lp
Tanč