Denver test
Pozdravljeni!
Zanima me, kaj pomeni “prevali se” pri Denverjevem testu? Ali to pomeni kotaljenje ali pomeni da se prevali s hrbta na trebuh?
Kaj pomeni “sam je”.
Saj vem, da je to stvar zdravnikov samo malo sem “firbčna”.
Kaj pomeni, če otrok neke stvari ne zna v časovno določenem obdobju(naprimer samo ene od naštetih)? Da zaostaja v razvoju?
Hvala
Prevali se: se obrne iz trebuha na hrbet, npr. KOtaljenje pa je, da se obrača iz hrbta na trebuh in nazaj.
Sam je: uporablja žlico, si nosi v usta, vi pa pomagate, da poje zadosti.
Otroka ocenjujemo celostno in to, da ene stvari ne naredi, ne pomeni še nič (razen kakšnemu zadrgnjeneu ocenjevalcu:=(
No, v tej starosti pa seveda to pomeni, da si sam drži stekleničko, ne? Da pa bi sam jedel, torej uporabljal žličko in vilico, je običajno popolnoma samostojno od 12. do 20. meseca.
Saj veste, ni neumnih vprašanj, so samo neumni odgovori:=)))
Nič hudega, saj sem jaz tudi mislila, da sprašujete za večjega otroka.
Pozdravljeni!
Imam 2 vpršanji. Naš dojenček je sedaj star 7 mesecev in pol.
1. Do kdaj naj bi se otrok obrnil iz trebuha na hrbet? Že od cca 4. meseca se obrača iz hrbta na trebuh, obratno pa mu ne uspe, pravzaprav niti ne poskuša – sploh ne kaže namena.
2. Kako pomembno je, da otrok pase kravice? Nekje do 5. meseca, je naš dojenček zelo rad pasel kravice. Odkar pa sedi, popolnoma zavrača položaj na trebuhu (7.meseca). Po kaki minuti ležanja na trebuhu spusti glavo na tla, da vse 4 od sebe in začne tuliti. Vztraja dokler ga ne dvignem. Mu je ta položaj mogoče nekoliko težji, ker je zelo velik (74cm in 10,5kg) ali to nima nobene veze? Ali to, da noče biti na trebuhu, pomeni tudi, da se ne bo plazil?
lep pozdrav iz snežene primorske
običajno se prevalijo iz trebuha na hrbet kmalu po 6. mesecu (nekateri prej), ko znajo lepo zadržati lego na trebuhu na iztegnjenih ročicah. Igrajta se na tleh, naj bo na trebuhu, poskusite pa mu spodviti koleno pod trebuh (za lego na vseh štirih).
Spoštovani,
moje vprašanje se navezuje na prejšnje. In sicer na obračanje s trebuha na hrbet. Tudi naš dojenček tega še ne počne(star je 7 mesecev), pa je zelo rad na trebuhu (večino dneva preživi na tleh in ker se sam obrača s hrbta na trebuh je kar naprej na trebuhu). Kaj je vzrok, da se dojenček ne more obrnit nazaj na hrbeti? Ali to pomeni, da gre za zaostajanje v razvoju? Tudi sedi še ne sam, rabi še vedno oporo (sicer minimalno, če se s hrbtom naslanja lepo pobira igrače pred samo ter levo in desno). Drugače lepo prijema igračke, pobere dve kocki in tudi že trka eno ob drugo. Dviguje se na iztegnjeni rokici (kot bi delal sklece) in dviguje ritko ter se postavlja na kolena. Je to premalo za to starost? Mi vi priporočate obisk fizioterapevta zaradi sedenja in obračanja?
Hvala
Ali ima na legi na trebuhu dvignjen prsni koš in popolnoma izttegnjene ročice? Malo ga spodnesite, da se preko rokice prevali nazaj na hrbet. Nekajkrat boste tako naredili, pa bo sam znal.
Samostojno sedenje pa imenujemo sedenje, ko se otrok posede sam iz štirinožnega položaja in sedi z zravnanim hrbtom brez vsakršne opore, kar se dejansko zgodi okoli 8-9.meseca. To, da se postavlja v štirinožni položaj, je super.
Pri legi na trebuhu ima dvignjen prsni koš in popolnoma iztegnjene ročice. Ampak mislim, da ima rokice preveč napre za to so iztegnjene. Mogoče bi moral še bolj dvigniti prsni koš.
Ko sem napisala, da sam še ne sedi sem mislila na sedenje brez opore, s tem da ga jaz posedem. Se mi zdi, da večina dojenčkov pri tej starosti (7 mesecev) že sedi brez opore, če jih posedeš. Vsaj tisti, ki jih jaz poznam že vsi sedijo. Naš pa se kar prekucne (enkrat naprej, drugič na hrbet, enkrat levo,drugič desno). Niti sekunde ne sedi brez opore. Je to normalno?
Hvala za odgovore
Dejansko je še normalno takšno sedenje, lahko gre morda tudi za slabšo napetost trebušnih mišic, ampak za sedaj tega ni mogoče potrditi (splohpa brez pregleda ne).
Treniratje z njim lego na trebuhu, malce mu dvignite prsni koš, polagajte igračke pred njega, da jih bo skušal dosegati, skratka, nagajajte mu pri igri, da bo moral čim več gibati na trebuhu.