DENAR IN ŽIVLJENJE
Če prav razumem, ste tričlanska družina z malo manj kot 2 povprečnima plačama na mesec. Ok, tvoja ni redna, ampak kadar je, imata pa skupaj skoraj 300.000 SIT. Torej bi dala za vrtec 10% od družinskih dohodkov. In za to se ti mečeš ob tla? Pa toliko smo ja ta revnejši plačevali že takrat, v socializmu, ko so bili moji otroci mali.
Ne nisi revna. Da nas pa vse tepejo krediti – ja, kdo nam je pa roko zvijal, da jih najamemo? Saj je fajn, ko dobiš, malo manj fajn je pa, ko vračaš.
Sicer pa, kdo ti brani, da si omisliš še enega otroka, ostaneš doma in dobiš podporo, otroški dodatek in vse tiste privilegije, s katerimi si je tvoja soseda menda postavila hišo. Poskusi. Pa povej potem, kako je šlo.
Vesta, v čem se jaz razlikujem od vaju?
V tem, da jaz vem kaj prihaja v Slovenijo, vidve pa še vedno živita v sanjskem svetu. Tako “Razočarana Slovenka” kot še vsaj tretjina slovencev bo kaj kmalu dobila položnice za plačilo davka na nepremičnine. Predvidevam, da vidve verjameta dnevni politiki, ki trdi, da bo ta davek primerljiv s sedanjim davkom na uporabo mestnega zemljišča. Jaz pa vama povem, da je to navaden larifari. Podrediti se bomo morali evropskim normativom, vse “extra ugodnosti” bodo samo kratkotrajne, za kakšno leto. To isto se dogaja danes avstrijcem, ki so pred leti izposlovali kup unikatnih pogojev, danes pa jim eden za drugim padajo v vodo.
In ko se bo to zgodilo, bo veliko ljudi moralo prodati svoja stanovanja ali hiše, saj ne bodo zmogli davčnega bremena (tudi Razočarana Slovenka brez primernih dohodkov ?). Ker pa bo ponudba ogromna, bodo zanje iztržili samo še drobiž. Me zanima, če bosta takrat še istega mnenja, da je bil moj današnji predlog podel… Jaz v vseh teh postih vidim samo eno podlost. Predloge, naj gre zavestno v goljufijo. Torej naj zavestno uporablja poceni storitve, katere bo namesto nje moral plačevati nekdo drug, ki bo želel ostati pošten ! Zame je krasti drugemu – podlo. Imam pač taka merila. Nekateri imate očitno drugačna, pa se vam zdi goljufanje sosedov primerna opcija. V svoji pretekli zgodovini sem imel tudi take trenutke, ko sem moral celo posteljico za otroka narediti sam, saj nismo imeli denarja za nakup. Ampak mi ni padlo na kraj pameti, da bi zaradi mojega takratnega pomanjkanja kogarkoli goljufal… Mogoče se vama zdim neumen, ampak jaz cenim miren spanec in čisto vest….
In mimogrede… zakaj naj bi bilo “biti najemnik” sramotno ?
Dragi Roman, še enkrat preberi moj post, pa boš videl, da ji nisem svetovala goljufanja. Sem tudi sama proti. Po zakonu pa ji MORAJO v vrtcu obračunati trenutno stanje v kolikor je to bistveno nižje od stanja v l. 2002. In tudi po zakonu stanovanje v katerem živiš, ne vpliva na večje plačilo vrtca (pač pa vsa druga morebitna stanovanja,…). In res ne vem iz česa si razbral da ji svetujem goljufanje… Eh, kakorkoli že.
Še to – sama sem tudi najemnica stanovanja. In si bolj kot karkoli drugega želim lastno stanovanjce. Vsaj enosobno. In veš kaj – z veseljem bom plačala letni davek – le da mi ne bo treba biti v skrbeh kdaj bom morala spet iskati streho nad glavo. Toliko o tem…
Razočarana Slovenka. Glede na tvoje pisanje ti sploh ne gre tako slabo.
Povprečna neto plača v RS je bila 168.000 sit, sedaj ne vem koliko je, pa še ti okoli 90. – 100.000 zraven in nanese na mesec skoraj 300.000. Pa zraven še otroški dodatek, kolikor pač je. In to je veliko več kot pa ima marsikdo.
Morda te res jezi, da boš morala za vrtec plačevati toliko in morda bi danes vsi za dostojno življenje potrebovali ne vem koliko tisoč plače, ampak žal je realnost drugačna. Vsi imamo takšne ali drugačne kredite. Marsikdo poleg kredita še kje v kakšni zastavljalnici kaj premoženja, pa trajnik….pa da ne naštevam.
Poskusi pustiti službo in ostati doma, pa boš imela vrtec zastonj…..ampak glede na moževo plačo, ne pričakuj , da boš dobila socialne podpore veliko.
Borze boš dobila toliko kot ti pripada , potem pa boš imela še manj kot zdaj.
In bo spet jok in stok.
Če pa si se za 30.000 vrtca pripravljena ločiti, potem pa kar na delo veselo. Ampak danes še ločitev ni zastonj.
lp
Roman, najemnik biti res ni sramotno ampak zelo drago.
Moj sorodnik se je poročil, najel enosobno stanovanjce v Lj. in plačeval zanj 800 mark (in še stroške). Seveda sta morala biti na zahtevo lastnice stanovanja neprijavljena. Tako je pa lastnica stanovanja goljufala državo, kar se je nam zdelo grozno, še zlasti, če pomislim, da je gospa žena znanega funkcionarja… Vendar jima drugega ni preostalo, ker sta svoji izobrazbi primerni delovni mesti dobila v Ljubljani, doma služb zanju enostavno ni. Najemniških stanovanj v Ljubljani za primerno najemnino
pa tudi (še) ni. Tako ti preostane samo to, da plačuješ divje najemnine ali pa se krepko zadolžiš in zateguješ pas, da si kupiš svoje stanovanje.
Ne delam si utvar, da bomo plačevali v EU tak davek kot se plačuje sedaj na mestno zemljišče, še zdaleč ne. Vendar ta davek zagotovo ne bo večji kot so današnje najemnine.
Tudi jaz nisem nikjer v svojem postu nikogar nagovarjala k goljufiji in ga nikoli ne bom.
Janja in kebrček….
moj post o goljufiji razumita v tem smislu, da sta se obe izjasnili, kako je moj predlog o prodaji, ki se meni zdi sprejemljiv, podel, z besedo pa nista komentirali predlogov o goljufiji, ki pa zame niso sprejemljivi….
MayaM, slovenci si delamo tisto, kar od nas pričakuje EU in kot pridni učenci sem pa tja celo prekašamo učitelja. Samo pač tiste male ribice, ki jim je dovoljeno čistiti umazanijo okoli gobca morskega psa. Plače ob vstopu v EU ne bodo nič večje, prej bodo zaradi močne konkurence manjše, stroški življenja pa se bodo hitro izenačili z razvitimi, saj bodo to od nas zahtevali evropejci, da bi preprečili odliv kapitala v naše, cenejše kraje.
OK.
1. Da šolnina ni draga? Lepo te prosim, če komaj lezeta iz meseca v mesec, naj si nakopljeta še šolnino. Mogoče tebi 150-200 tisočakov res ni veliko, mnogim pa je…
2. Deloma se strinjam naj si iščeta drugi službi, ampak kaj če živita na takem področju kjer so šle vse firme falirat in nimaš kaj veliko prebirati, s.p. pa tudi ne moreš kar tako odpret…
3. Najbolj žalosten je pa tale del. Saj res, družinske vrednote so danes itak na psu, razvrednotene in zakaj bi se en “normalen” par sploh še poročal, saj vlada itak tako dela, da bi bilo čim manj družinskega življenja in vidiš že zaradi tega je treba menjat vlado, kajti malo jih je na svetu, ki bi tako svinjsko ravnale ravno z družinami.
4. …in še obstajajo načini…o seveda obstajajo, tudi taki, kako čimbolj obiti zakonodajo…ja tudi zaradi tega potrebujemo frišno vlado…
Res drži to, da si pomagaj sam in ti bo Bog pomagal, ampak kaj če si želi razočarana Slovenka pomagaiti na pošten način, da svoj zakon obdrži…
Verjamem, da mi imaš s svojimi opranimi možgani še veliko natvezti, ampak me ne zanima…..rit pa si…pa niti ne superiorna…
Hopla, moji podatki o povprečni plači so napačni!!! Uh, če bi imela toliko dohodka, kot pišeš (168 + 100 tisoč)…
Moj dragi prinese domov 145 tisoč, jaz pa 80. Od tega gre 70 za kredit, 22 za moj prevoz na delo (mi ga ne povrnejo), potem je tu še RTV (2.500), zdravstveno zavarovanje za oba (2 x 4.000), elektrika (5.000), plin (med kurilno sezono okoli 18.000, ker imamo fuč okna), telefon (cca. 4.500 – to je zaradi interneta), komunala (5.000), stanovanjsko (4.000), GSM (max. 4.000) in pa rentno zavarovanje za otroka (6 tisoč). Mož ima še nezgodno zavarovanje 3.500 na mesec, jaz nisem zavarovana, ker ni denarja. Kje so šele stroški za popravilo avta, registracijo in zavarovanje? Kje naj vzamem 30.000 za vrtec??? S hrano pa itak čaramo.
Mož v sezoni gara še dodatno pri krovcu za 750 sit na uro.
Žalosti me to, da smo nekaterim izpadli pohlepni, ker smo šli v kredit za stanovanje…
OK.
1. kaj je 200.000 SIT v primerjavi s tem, kar boš v prihodnosti zaradi tega dobil? Če to gledaš kot investicijo, se ti pri plači (in morebitni drugi službi) povrne v roku enega leta. Ej, s 5 stopnjo izobrazbe boš čez 10 let poden od podna. 200.000 je veliko, če gledaš, da jih spičiš v eni minuti, ko vplačaš šolnino. Dolgoročno je pa to drobiž in največja investicija, kar jih je. OK, pač eni ne vidite preko zvonika na vrhu grička…
2. ja, s.p. se odpre glih tako – s tleskom prsta. In če sta rS in njen mož “rokodelca” po izobrazbi, je to sploh terna.
3&4. ja vem, sem pač samo navidez nemoralen človek v nemoralnem svetu. Ampak sem se vsaj prilagodil…
In za strpno krščansko deklino se ne spodobi, da obklada druge z grdimi besedami 🙂
Prebrala sem skoraj vse odgovore – zelo zanimivo. Ljudje se očitno delimo na tiste, ki znajo poskrbeti zase in tiste, ki mislijo, da bodo to drugi storili zate.
V celem življenju mi ni niti enkrat prišlo na misel, da bi mi država in politika lahko pomagali v življenju. Naj namesto mene hodita v šolo? Naj mi iščeta službo? Naj mi redita otroke?
Skrbi me, ker gremo v Evropo pa niti mladi ljudje še niso ugotovili, da morajo poskrbeti sami zase. Večini sploh še ni jasno, da šele vstopamo v svet konkurenčne krutosti. Tam se noben ne smili državi, niti ne sosedu.
Seveda nismo vsi kapitalistično naravnani in sposobni samo mora nam pa biti jasno, da če malo vložiš malo dobiš. Kot na banki…
Ja, zelo realno si opisal situacijo, kot jo lahko doživljajo mnogi, ne le Razočarana Slovenka.
Popolnoma se strinjam s tvojim nasvetom, vendar mislim, da Razočarana ne zanika dejstva, da ima tudi sama premoženje. Kar njo v resnici najbolj boli, je dejstvo, da prispevki, ki jih moramo plačevati (v tem primeru za vrtec) niso premosorazmerni z višino premoženja.
Znanka, ki jo je omenila, ima večje premoženje, a plačuje manj, oziroma sploh nič. Mislim, da je to glavni problem oz. pritožba Razočarane. Ne pritožuje se zaradi plačevanja samega, ampak zaradi sistema.
Takole razmišljam.
Če je tvoja plača 80.000 sit in vrtec 30.000 sit, ti recimo ostane 50.000 sit. Če si doma, teh 30000 sit ne bi potrebovala, ker bi bil otrok s teboj. Dobila bi pa, če sem prav informirana, 43.000 sit kot dobi vsaka nezaposlena oseba. Zaprosiš za otroški dodatek in si po moje na 50.000 sit, kot si sedaj, ko delaš.
Vzami v varstvo še kakšnega otroka. Znanka plačuje v Lj za varstvo + manjša gospodinjska dela (ta so po dogovoru) 85.000 sit. Jaz 35000 sit in pazi 3 otroke.
Moja razmišljanja…
Lep vikend želim, Sanda
enostavno znajdi se .jaz sem imel isti problem .sem se ločil no uradno drugače pa živiva isto skupaj kot prej,zamenjal sem “državno službo ” z delom pri obrtniku ki prikaže minimalno plačo ostalo razliko mi da na roko ,TAKO DA DRŽAVI PRIKAŽEM MINIMALNO in vedno z ženo dobiva nazaj dohodnino ,minimalni vrtec ,doklade..
vem da si boste mislili marsikaj a jebi ga pet let je mene država molzla sedaj jaz njo.
lep pozdrav in upam da se boš tudi ti rešila teh problemov
damjan
Zakaj ne pustiš službe, vzameš k sebi v rejo še 3 otroke (za vsakega ti država plača 95.000,00 sit), ostaneš doma, država ti plača socialno in preko njih si tudi pokojninsko zavarovana. To je nekako tako – uradna zaposlitev na domu, stroške pa nosi država (beri državljani). Obenem paziš tudi svojega otroka – torej dve muhi na en mah.
Ne želim kritizirati vse vprek. Vendar me jezi tarnanje ljudi, ki še zmeraj imajo toliko, da lahko skromno živijo, na toplem. Pa brez zamere.