Najdi forum

Debela nosecnica

Zanima me, kako je z nosecnicami ki imajo prekomerno telesno težo. Visoka sem 170 cm in težka 95 kg,

ko nekomu povem da toliko tehtam se večinoma čudijo, ker izgledam kot da imam manj kil.
drugače sem okretna in poskočna, nimam težav z gibanjem, prav tako nimam nobenih bolezni.

trenutno sem noseča in čakam na 1. Pregled, skrbi me da me bo ginekologinja okregala zaradi kilogramov, zanima me, ali imam zaradi kil višje tveganje za kakšne zaplete v nosečnosti?

lp

Odgovor na objavo uporabnika
Vprasanje790, 30.06.2026 ob 08:07

Zanima me, kako je z nosecnicami ki imajo prekomerno telesno težo. Visoka sem 170 cm in težka 95 kg,

ko nekomu povem da toliko tehtam se večinoma čudijo, ker izgledam kot da imam manj kil.
drugače sem okretna in poskočna, nimam težav z gibanjem, prav tako nimam nobenih bolezni.

trenutno sem noseča in čakam na 1. Pregled, skrbi me da me bo ginekologinja okregala zaradi kilogramov, zanima me, ali imam zaradi kil višje tveganje za kakšne zaplete v nosečnosti?

lp

Pozdravljeni,

res je, nosečnice s prekomerno težo (ITM nad 25) in z debelostjo (ITM nad 30, vaš pa je skoraj 33), imajo višje tveganje za zaplete v nosečnosti. Višji kot je ITM, višja so tveganja. Najvišja imajo tiste, ki se v nosečnosti še dodatno preveč zredijo.

Naloga zdravnikov je, da vas na težo in morebitne zaplete opozorimo in svetujemo primerno prehrano in gibanje, nikakor pa ne, da vas okregamo. Veliko žensk z debelostjo ima težave pri zanositvi, več je spontanih splavov, nosečniške sladkorne bolezni in hipertenzije, več carskih rezov in težkih porodov, zlasti pri tistih , ki pridobijo preveč kg v nosečnosti. Otroci, rojeni ženskah s preveliko pridobitvijo telesne teže so pogoste večji, kar vodi v težje porode in imajo večje tveganje za debelost in sladkorno kasneje v življenju, zato je res pomembno, da dobite ustrezna navodila glede življenjskega sloga in se jih držite.

Nosečnost ni čas za hujšanje, ampak je priložnost, ko ste bolj motivirane za zdravo prehrano, gibanje, nadzor nad težo. Pri vašem ITM priporočamo pridobitev 5-10 kg v celi nosečnosti.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Hvala za odgovor,

Uh, no tole me je pa priznam, kar prizemljilo.
torej sedaj nimam kaj naredit kar se tiče izgube kilogramov. Če prav razumem je največji problem, če nosečnica še dodatno pridobi kilograme, da ravno ti pridobljeni kilogrami prinesejo največ zapletov?

Ali vsaj malo zmanjšam tveganje, če se potrudim da se ne zredim za skoraj nič in če vključim malo več gibanja?

predvsem me skrbi to tveganje za splav, je to res zelo povišano? Stara sem 30 let in brez posebnih bolezni ali ginekoloških stanj.

Hvala

Odgovor na objavo uporabnika
Vprasanje543, 01.07.2026 ob 10:25

Hvala za odgovor,

Uh, no tole me je pa priznam, kar prizemljilo.
torej sedaj nimam kaj naredit kar se tiče izgube kilogramov. Če prav razumem je največji problem, če nosečnica še dodatno pridobi kilograme, da ravno ti pridobljeni kilogrami prinesejo največ zapletov?

Ali vsaj malo zmanjšam tveganje, če se potrudim da se ne zredim za skoraj nič in če vključim malo več gibanja?

predvsem me skrbi to tveganje za splav, je to res zelo povišano? Stara sem 30 let in brez posebnih bolezni ali ginekoloških stanj.

Hvala

Tveganje prinesejo tako že obstoječi kg (ampak tu se ta hip ne da narediti nič, hujšanje ni priporočljivo), kot tudi pridobljeni kg, kjer pa lahko naredite veliko z zdravim načinom prehrane, gibanja in spanja. najbolj primerna je diabetična prehrana.

Tveganje za SS je povečano, višji kot je ITM, višje je tveganje v primerjavi z nosečncami z normalnim ITM. Zelo je odvisno tudi od starosti nosečnice in dejstva, ali je zanosila spontano ali po zdravljenju neplodnosti. Torej mlajše ženske z visokim ITM, ki so zanosile spontano,  imajo manj povečano tveganje kot starejše z enakim ITM. Povprečno je tveganje za splav višje za 30%, za vas konkretno manj, ker ste mladi in brez gin težav.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze