datum poroda glede na ovulacijo
Pozdravljeni zanima me kako vi ginekologi računate PDP glede na zadnjo menstruacijo.. jaz sem jo imela 12.8 in mam predviden datum 19.5 vendar sem 100%prepričana da sem zanosila po 23.8. torej kdaj bo ginekolog spremenu datum če ga le bo ali bo ta datum ostal dokončno? ker zdaj lih tako zgleda kot da sem zanosila 12.8. kar pa je nemogoče.. sicer sem imela zelo neredne cikluse zadnjih 6 mesecev ampak vem da sem zanosila po 23.8. je možno da bojo potem taka odstopanja? trenutno nej bi bila v 8tednu na UZ je ginekolog povedal da je plod velik 1.38cm.. upam da vam nisem dan pokvarila vendar me res zanima kako je s tem…
Najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani,
trajanje nosečnosti se “računa” od ZM, ker je to mednarodno edini primerljiv način že od pamtiveka dalje, ko še ni bilo nobenih diagnostičnih metod kot je UZ ipd. Do oploditve sicer pride ob ovulaciji, ki je 14 dni kasneje, torej pri vas verejtno okrog 26.8. kar se povsem sklada z vašo trditvijo. Nosečnost (gestacija) torej od ZM dalje do PDP traja 280 dni, od ovulacije, ko dejansko pride do oploditve, pa traja 266 dni (38 tednov).
Spoštovani dr. Pušenjak,
noseča sem 40t in 2dni, torej dva dni po roku, stara 33 let, prvorodka. Nosečnost sem vseskozi prenašala odlično, zredila sem se 4kg.
Včeraj mi je G opravila pregled in povedala, da je MV odprt 1,5cm, posteljica da je zrela, a ima dober (diastalni?) pretok, da pa je plodovnice manj.
Predlagala je, da grem jutri, 17.10. na ctg kar v porodnišnico, kjer mi bodo verjetno sprožili porod.
Mene pa zanima, na osnovi česa se odločijo za sprožitev poroda in do kdaj najdlje je varno čakati? Predstavljam si, da če posteljica ne opravlja več svoje funkcije, se odločijo za sprožitev, a kje je skrajna meja? Koliko je rezerve?
To vas sprašujem, ker nikakor nebi rada imela sproženega poroda-dobila umetnih popadkov! Namreč že celo noseečnost si predstavljam in se pripravljam na to, da bo porod potekal naravno, brez kakršnihkoli farmacevtikov in “pomagal”, tako da mi tole sedaj sploh ni všeč..
Morda sem nekoliko nerodno zastavila vprašanje, a upam da me razumete česa si zares ne želim in se vam v upanju na pravočasen odgovor že vnaprej najlepše zahvaljujem in
Vas lepo pozdravljam,
Ansa
Spoštovani,
dokler je plod v dobri kondiciji in se PDP ne prekorači vsaj za 10 dni, se praviloma ne dela nič. Porod pa se sproži oziroma bolje rečeno pospeši, če je MV odprt vsaj 4 cm. Ko ocenimo, da je plodovnice premalo, da posteljica že pomembno popušča ali se najde kak drug razlog, ki opravičuje aktivnost pa se porod sproži prej. Sicer pa naj še enkrat povem, da so tako imenovani “umetni popadki” povsem enaki naravnim, saj je le njihov izvor enak. To je kot bi poskušali ločiti med hitrostjo vožnje z avtomobilom po klancu navzdol zaradi gravitacije ali pa pod vplivom dodajanja plina. V klanec pač vodimo z motorjem, po klancu navzdol pa gre tudi amo od sebe, merilo pa je hitrost in ne izvor sile, ki poganja vozilo.