darilo za abrahama – vrednost???
Vse ste zelo ustvarjalne in meni so darila, ki jih nekdo naredi sam doma, najlepša. Tudi sama rada kaj naredim. Poleg pa ponavadi podarimo (smo mlada družina) še kak darilni bon v vrednosti od 5 do 10 tisoč, odvisno pač od obdarovanca. Zdaj pa sva z možem prišla do dileme. Tašča v juniju praznuje abrahama in zadnjič mi je svakinja rekla, da bomo skupaj podarili denar, ker ga ravno potrebuje in, da naj bi vsak dal cca. 30 tisoč tolarjev!!! Meni se to zdi občutno preveč, čeprav gre za taščo in čeprav gre za abrahama! Mož je bil sicer takrat tiho, a pravi, da bi dal kakšnih 20 tisoč. Naj povem, da ponavadi damo staršem za bolj “neokrogle” rojstne dni darilo v vrednosti 10.000 SIT, od nje pa sva letos za rojstni dan dobila bon v vrednosti vsak za 2.500 SIT. V pojasnilo za tale moj post pa tole: Sem brezposelna, mož sicer ima dobro službo, a imava dva majhna otroka in živimo v najemniškem stanovanju in si težko privoščimo kak luksuz še zase. Sploh ta mesec bo reven, odpadejo izleti čez vikend, nič ustvarjalnega materiala zame – ker sta pač dva praznika v družini.
Kako bogata so pa vaša darila?
Je pomembno, če je obletnica okrogla?
Saj vem, da ni pomembno, koliko je darilo vredno. Dokler darilo ni denar ali darilni bon.
Kak nasvet, prosim.
sama se izogibam daril velikih vrednosti in denarnih daril, ker se mi zdi, da z predragocenim darilom spravim obdarovanca v zadrego. Raje podarim kakšno unikatno darilo ali za okroglo obletnico kaj zlatega, ampak za primerno ceno.
Meni so sorodniki za okroglo obletnico podarili prstan iz belega zlata (vsi skupaj!!) in sem bila zelo vesela, ker sem si takega želela.
Pri nas si vsi najožji podarjamo gotovino ali darilni bon za 5000 sit, pri okroglih številkah pa 10.000. Zelo zelo redko 15.000, večji znesek ni bil nikoli.
Po novem, sploh zdaj ko se pasem po skrinjici in odkrivam iz dneva v dan večje in obširnejše možnosti; pa izdelam-obdelam-poberem idejo,…sama. V albumu imam enih par darilc, mogoče dobiš tudi ti kakšno idejo.
Mislim, da je vrednost podarjenega v darilu od srca in ne v” financah”.
Pri nas je navada, da se za rojstne dneve obdarimo simbolično, za okrogle obletnice pa izberemo skupno darilo ali pa v protivrednosti denar. Menim, da je 10-15 tisoč, več kot dovolj pa če je prava tašča, bi že morala kapirat.
Med prijatelji pa imamo normativ, da za okrogle fešte, kot je abraham, dajemo 5000 po “glavi”. Ali izberemo darilo, ki ga želi slavljenec, ali pa denar.
Lansko leto sva z možem praznovala okrogli obletnici–oba skupaj. Draga darila so bila prepovedana.
Osebno nisem materialno motivirana in rajši prejmem izdelek iz pod spretnih rok ali kakšno malenkost, kot pa kaj večjega, ker se mi zdi zelo obremenjujoče. Sem pa vesela, da se ob praznovanju dobimo z domačimi in s prijatelji, da se malo poveselimo, včasih tudi skromno.Pomembno mi je druženje in to, da se imamo radi in samo to šteje! Takšna pač sem in takšni so tudi moji domači in večina prijateljev.
Tašči pa na obziren način, dajte vedeti, da niste banka in da tisto kar podarjate, dajete iz srca!
Kakorkoli že, lepo se imejte in naj vam to praznovanje ne spremeni vaših odnosov!
Veruška
Lepo in osebno darilo je kakšen portret. Posamezen, družinski, ljubezenski, otroški… Ma vse sorte… Kolegica riše ful lepo in za đabe:
http://metkaonlinehallofart.blogspot.com/