Čudne bolečine v jajčnikih
Pozdravljeni,
trenutno sem že v 2. mesecu jemanja kontracepcijskih tablet Belara. Ali je možno da še vedno čutim ovulacijo, ker me že en teden močno oz. z presledki bolijo jajčniki oz predel kjer so jajčniki, maternica in zadnji del križa. Čutim kako me špika enkrat na levi enkrat na desni enkrat pa seva bolečina čez ves predel. Imela sem tudi 2 dni rjavega krvavega izcedka. Pa me skrbi ali Belara sploh učinkuje, ker imam spolne odnose in se bojim da ne bi zanosila. Če te bolečine izhajajo iz ovulacije, ki časovno ustreza. Naj povem da imam sicer policistične jajčnike in močne ovulacije ki sem jih vedno čutila. Trebuh imam že nekaj časa precej napihnjen in tudi ne počutim se ravno najbolje. Precej hodim tudi lulat, to povezujem s tem da veliko pijem, čeprav me včasih po lulanju peče sečnice. Po lulanju, ne med lulanjem.
Res ne vem kaj mi je moja ginekologinja je na dopustu, nadomestna me noče vzeti zaradi te težave. Jaz pa se bojim da ni kaj hujšega, naprimer kakšno vnetje jajčnikov, ali še huje kakšen rak, ker ga imam v družini in vsi znaki ustrezajo.
*napihnjenost trebuha
*bolečine v spodnjem delu trebuha in križa
*krvav izcedek med ciklusi
*slabo počutje
Ali pa mislite da je zaradi tablet?
spoštovani,
no, pri vsem zapisanem in pri izražanju skrbi glede raka na jajčnikih, vseeno manjka vsaj vaša starost, saj je rak na jajčnikih pri mlajših od 35 let skrajno redka bolezen. Ovulacije pri PCOs so zelo redek pojav, zato bodisi nimate PCOs ali pa nimate rednih ovulacij. Oboje enostavno ne gre skupaj. Glede učinkovanja Belare se ne bojte, če jih uporabljate redno in pravilno, ne glede na rjave izcedke. Od česa napihnjenost in ostali simptomi, pa bi težko rekel na pamet, ampak vse to je možno kljub KT. Morda bi bile boljše kakšne druge KT? Če vas še vedno skrbi nosečnost, pa naredite test nosečnosti, kajti le ta vam lahko da veljaven odgovor.
Danes me še vedno malo špika v jajčnikih ampak je recimo manj kot prejšnje dneve. Sem pa opazila da imam tisto ovulacijsko sluz, ki se vleče kot pač..sluz in je prozorna. Vse mi kaže na ovulacijo ampak ni mi jasno kako je to možno če jem tablete in pravilno vsak dan ob isti uri. Tudi prsa imam rahlo občutljiva. In zdi se mi da počasi bolečina iz jajčnikov izginja samo še tu in tam se pojavi. Kot da jih cel čas čutim da so tam.
Ginekologinja mi je po pregledu z UZ rekla da imam policistične jajčnike, ker imam veliko cist, neredne M, boleče jajčnike, težave s kožo,… tudi zato jem tablete da si uredim ciklus.
Stara sem 26 let in kolikor sem seznanjena so za rakom zbolevale tudi mlajše ženske. In ker imam pestro zgodovino jemanja, kontracepcijskih, urgentnih tabletk, dabrostona, klomifena, … in še kaj bi se našlo se bojim da imam še večje možnosti zaradi vse te kemije. Ali mi priporočate testiranje za Brca gen?
vsa ta “kemija”, zlasti pa KT, tveganje za raka na jajčnikih zgolj zmanjšuje, ne povečuje. Verjetnost raka na jajčnikih se namreč povečuje s številom ovulacij v življenju in KT ovulacije preprečujejo. Pred 35. letom je rak na jajčnikih tako redek, da nanj praktično ne mislimo, ko obravnavamo težave. Edini rak na jajčnikih pred 35. letom so lahko germinativni tumorji (teratomi), ki pa so nekaj posebnega in se jih z UZ dokaj dobro loči od ostalih sprememb.
Testiranje za gen BRCA1, BRCA2 ni rutinsko in je stvar osebne odločitve, priporočam pa, da greste pred takšnim testiranje na genetski posvet k genetiku, da se o tem najprej temeljito pogovorite. Kaj pa načrtujete storiti, če se slučajno pokaže, da nosite takšno mutacijo?
pozdravljeni,
že par mesecev zaporedoma opažam da me 14 dni pred menstruacijo bolijo jajčniki. sedaj pa imam problem da me že dan po spolnem odnosu bolijo oz. jih zelo čutim in to še posebno takrat ko me tišči lulat. imam še en problem.. na notranji strani nožnice so se mi naredili izrastki kožne barve..
Spoštovani,
bolečine v predelu rodil 14 dni pred M so verjetno posledica ovulacije, bolečine po spolnih odnosih težje opredelim na pamet brez pregleda, izrastke pa bo tudi treba najmanj pogledati, da bi se lahko dalo kakršnokoli uporabno mnenje o tem, za kaj gre.