Cista na jajčniku!
Spoštovani!!
V sredo dne 27.9. sem bila pri ginekologinji, ki med ultrazvočno preiskavo povedala, da imam cisto na levem jajčniku v velikosti 7,5 x 3,5 cm. Rekla mi je da je cista gladka, sestavljena iz dveh delov. En del je vodni, v drugem pa predvideva, da je verjetno kri. Stara sem 41 let in že eno leto nimam rednih menstruacij. To se mi ni zdelo čudno, ker je tudi mama prišla v meno, ko je imela 38 let. Bris pri ginekologu lansko leto je bil normalen.
Ginekologinja mi je dala tablete Dabroston za povzročitev krvavitve. Po odkritju ciste sem dala v pregled tudi kri za ca 125. Marker je pokazal 47,6. Vem da je to povišan marker in da je normalen do 35. Zanima me, ali se bo cista z nastankom krvavitve zmanjšala? Ali bo potrebna operacija( laparoskopija ali ne)? Ali pri takšni operaciji odstranijo tudi jajčnik? Kako dolgo je okrevanje, če ne gre za rak?
Za vaše odgovore se vam zahvaljujem.
Spoštovani,
pri cisti, ki zgleda kot cista rumenega telesca (cista korpus luteuma) se na prvo žogo ne naredi nič ampak se UZ preiskavo zgolj ponovi čez nekaj tednov (tipično čez 4 do 6 ), če se cista nič ne spremeni, se jo spremlja na 2 do 3 mesece, lahko tudi na pol leta. Tumorski marker Ca125 , 47,6 je sicer formalno nad mejo 35, ampak takšna številka velja samo po menopavzi, pred menopavzo namreč številni fiziološki procesi lahko dvignejo Ca125 na vrednosti tudi do 65, pa to še ne smemo jemati kot zvišane vrednosti. Skratka, za enkrat cista ne kaže znakov maligne rašče in mislim, da je v tem kontekstu tudi ni treba odstranjevati kirurško.