Cista corpus luteum in zanositev
Spoštovani g. Pušenjak,
stara sem 30 let in s fantom delava na zanositvi, pri čemer je bil ta ciklus prvi dan zadnje menstruacije 07.09., cikel pa imam navadno na 28 dni. Ovulacija je bila boleča, sploh na desni strani. Opravila sem ovulacijske teste, ki so bili pozitivni, prav tako sem imela tipičen vlečljiv izcedek. Po ovulaciji imam napihnjen trebuh (prebava je sicer ok), v ustih sem imela nekaj dni čuden grenak okus, v trebuhu pa imam od ovulacije dalje nenehno čuden občutek, kot da bi bila tik pred menstruacijo in pa občasne bolečine na desni strani. Bolečina na desni strani je bila ves čas nekako znosna, pri čemer se je včeraj okrepila do te mere, da sem ob 4h zjutraj odšla na pregled na urgenco. Zdravnica je opravila pregled in UZ ter ugotovila, da gre za cisto corpus luteum hemoragicum.
Na vas se obračam z vprašanjem ali sem lahko kljub prisotnosti te ciste, lahko zanosila in ali ta cista kakorkoli kaj vpiva na samo zanositev?
Prav tako me zanima ali ginekološki pregledi (ultrazvok in pregled, ko se pretipa notranjost) v času, ko si želimo zanositi kakorkoli lahko vpliva na samo zanositev?
Najlepša hvala in prijazen pozdrav. Linda
Spoštovani,
opisana cista je le manifestacjska oblika rumenega telesca in ne vpliva na verjetnost zanositve oziroma nosečnosti. Pretipavanje in na splošno postopki pri pregledu, vključno z UZ preiskavo ne vplivajo niti na zanositev niti na nosečnost.
Pozdravljeni.
Stara sem 30 let. Zaradi predhodnih tezav z roza/rjavkastim izcedkom nekaj dni pred menstruacijo, ki se je pojavil tudi v zadnjem ciklusu, ko menstruacije ni bilo, sem imela po pozitivnem nosecnostnem testu preventivni UZ. Gre za prvo nosecnost. Diagnosticirano imam 1cm ektropijo. Nisem prejemala nobene hormonske terapije. Ker sem izvid prejela po posti in mi ginekolog na pregledu tega ni omenil, bi vas prosila za obrazlozitev.
Izvid: gin. status BP, maternica majhna, ustrezno debel 2cm endometrij, adneksi bp. V desnem jajcniku je kolabirana 1cm cista ocitnega corpusa luteuma, ki ni boleca in ne izgleda EU. Proste tekocine ni.
Kaj pomeni kratica EU in ali bi me morala ta cista kaj skrbeti? Na zadnjem gin. pregledu v zacetku januarja, ciste ni bilo opaziti.
Hvala.
Spoštovani,
cista corpus luteuma je pač oblika rumenega telesca, ki nastane po ovulaciji in je v nosečnosti nujen, da nosečnost sploh obstane vsaj nekje do 10. do 12. tedna. EU pa je kratica za izvenmaternično nosečnost, ki jo je ginekolog s tem UZ očitno izključil.