Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Cepljenje za oslovski kašelj

Cepljenje za oslovski kašelj

Spoštovani.

Za oslovski kašelj sem se cepila v prejšnji nosečnosti, to je bilo v marcu 2024.

Zdaj sem ponovno noseča, rok pa imam v februarju 2027.

Prosim Vas za mnenje, ali se moram tokrat ponovno cepiti, ali je zaščita od prejšnjega cepljenja še dovolj velika?

Hvala in lep pozdrav.

Odgovor na objavo uporabnika
Lara423, 17.09.2026 ob 13:55

Spoštovani.

Za oslovski kašelj sem se cepila v prejšnji nosečnosti, to je bilo v marcu 2024.

Zdaj sem ponovno noseča, rok pa imam v februarju 2027.

Prosim Vas za mnenje, ali se moram tokrat ponovno cepiti, ali je zaščita od prejšnjega cepljenja še dovolj velika?

Hvala in lep pozdrav.

Priporočeno je, da se proti oslovskemu kašlju cepite v vsaki nosečnosti.

S cepljenjem spodbudimo vaš imunski sistem, ki začne proizvajati zaščitna protitelesa. Ta protitelesa nato preko posteljice pridejo do ploda in tako zaščitijo novorojenčka v prvih šestim mesecih življenja, ko je njegov imunski sistem še nezrel. Mama tako pasivno zaščiti novorojenčka, čemur lahko rečemo mamunizacija 🙂 .

Cepljenje v prejšnji nosečnosti seveda vas ščiti tudi v tej nosečnosti, a ker ne proizvedete novih protiteles, sedanji plod ni zaščiten. Zato se svetuje zaščito v vsaki nosečnosti.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze