Cepljenje v nosečnosti
Pozdravljeni, kako je z cepljenjem v nosečnosti? Ginekologinja predlaga 3 cepiva, proti gripi, oslovskem kašlju in rsv. Ne vem kako se naj odločim ker imam premalo znanja in ne vem kaj je najboljše. Strah me je stranskih učinkov in pa da bi kaj škodovalo plodu.. kdaj se je najbolje cepiti, če bo porod januarja, februarja… zdaj sem v 24t
lep pozdrav,
Anon, 03.10.2026 ob 17:53
Pozdravljeni, kako je z cepljenjem v nosečnosti? Ginekologinja predlaga 3 cepiva, proti gripi, oslovskem kašlju in rsv. Ne vem kako se naj odločim ker imam premalo znanja in ne vem kaj je najboljše. Strah me je stranskih učinkov in pa da bi kaj škodovalo plodu.. kdaj se je najbolje cepiti, če bo porod januarja, februarja… zdaj sem v 24t
lep pozdrav,
V nosečnosti močno priporočamo vsa tri cepljenja, ki vam jih je svetovala tudi vaša ginekologinja. Priporočajo jih vsa svetovna ginekološka in pediatrična združenja, ki so pobudo tudi dala.
Cepimo zato, da imunski sistem nosečnice proizvede zaščitna protitelesa, ki zaščitijo njo (v nosečnosti je namreč imunski sistem spremenjen, zato so nosečnice pogosto bolj dovzetne za okužbe in jih težje prenašajo) in ker prehajajo skozi posteljico, pridejo do ploda, ostanejo v njegovem obtoku približno 6 mesecev in tako pasivno zaščitijo novorojenčka v prvih mesecih življenja, ko je tudi njegov imunski sistem še nezrel in se sam težko bori proti okužbam, ki jih najpogosteje dobi od starejših bratcev in sestric ali naključno. Zlasti v zimsko-pomladanski sezoni je teh okužb res veliko in vsako leto je v Sloveniji hospitaliziranih okoli 300 dojenčkov zaradi oslovskega kašlja ter 400-600 zaradi okužb z RSV.
Nekateri sevi gripe pa so zelo nevarni za nosečnice in lahko povzročajo hude pljučnice, ki lahko celo ogrožajo življenje nosečnic in plodov.
Zato res toplo priporočam, da se med 24-28.tednom cepite za oslovski kašelj, čez 2-4 tedne pa še za RSV. Ti dve cepivi priporočamo vsem nosečnicam celo leto. Cepljenje proti gripi pa priporočamo vsem nosečnicam in doječim mamicam v času sezonskega cepljenja, ki je v jesenskih mesecih. Priporočamo, da se proti gripi in oslovskemu kašlju cepijo tudi družinski člani in prijatelji, ki bodo v stiku z nosečnico in novorojenčkom (očka, babice, dedki…). Na splošno pa cepljenje proti gripi priporočamo vsem ljudem, razen dojenčkom.
Cepljenje proti oslovskemu kašlju je potrebno opraviti v vsaki nosečnosti, proti gripi pa vsako leto. Vsa ta cepljenja so preizkušena in varna, stranskih sopojavov je malo in so blagi.
Na priporočilo pediatrov bodo od 1.10.26 v vsaki slovenski porodnišnici in pri pediatrih v jesensko-zimski-pomladanski sezoni že v porodnišnicah ponudili cepljenje novorojenčkov proti RSV, seveda za tiste novorojenčke, ki niso dobili protiteles preko mamic, cepljenih v nosečnosti. Osebno mislim, da je bolje cepiti nosečnice in tako zaščititi novorojenčke, cepljenje mamic ali novorojenčkov je enako učinkovito v preprečevanju zapletov RSV.
Upam, da sem vam razložila, zakaj je zelo smiselno opraviti vsa tri cepljenja ter zaščititi sebe in vašega novorojenčka, ki prihaja.
Če pa še kaj ni jasno, pa prosim napišite. Srečno, N