celulit in nosečnost
Spoštovani,
sem v 27. tednu nosečnosti in že od (približno) 16. tedna dalje uporabljam gel proti celulitu Vichy Liposyne (kot vsako leto pač spomladi naredim “anticelulitno kuro” s tem izdelkom), danes pa mi je farmacevtka v lekarni dejala, da ga nosečnicam ne priporočajo. Odvrnila sem, da si seveda z njim ne mažem trebuha, pač pa le stegna, nakar mi ga je prodala. Zanima pa me, ali s to kremo lahko kakorkoli škodujem nerojenemu otročku? Bi me moralo skrbeti- naj preneham z uporabo? Hvala za vaš odgovor!
bodoča mamica
ps. najbrž je običajno, da je med nosečnostjo celulita nekoliko več, čeprav kot vedno jem uravnoteženo prehrano in se, kolikor je mogoče, gibam? Če morda veste, bi me zanimalo, kateri hormon v nosečnosti vpliva na povečanje celulita. Hvala.
Spoštovani,
včasih sem res presenečen, na kašen načion ljudje razmišljamo in kako malo vemo o delovanju svojega telesa! Če si mažete trebuh, bi pričakovali več škode kot če si mažete noge ali obraz? Kako mislite, da bi karkoli lahko prišlo do ploda? Saj ljudje nismo “stena”, skoz katero potuje toplota pač v smeri od več > manj in če se sonce upre na južni strani in se segreva kuhinja, imamo lahko spalnico na severni strani hiše še vedno hladno! Na srečo živa bitja ne delujemo tako. Po našem telesu kroži kri in karkoli prodre v kožo, pride do tamkajšnjih žil, kri pa to potem raznese po vsem telesu! Torej je virtualno vseeno ali si mažemo lasišče ali gležnje, pa lahko vse pride na povsem drug konec telesa po krvi!
Na srečo v anticelulitnih kremah ni nič takega, kar bi sploh posebej učinkovalo na podkožje, kaj šele škodilo plodu. Če imate torej denarnja odveč, se lahko mažete tudi z anticelulitnimi kremami, čeprav je bistvo postopkov proti celulitu vse ostalo, kar se ob tem priporoča, od ustrezne prehrane, gibanja in morebiti še mehanične masaže z limfno drenažo in ne v snoveh, ki jih vsebujejo omenjene kreme.
V nosečnosti se spremeni ves spekter presnove maščob, vode in spremenijo se tudi razmerje krvnega pretoka, razširijo se vene in tkiva so nagnjena k zadrževanju vode in otekanju. Celulit je torej logična posledica nosečnostnih sprememb v podkožju.
umerjena ročna limfna drenaža udov je dovojena tudi v nosečnosti, odsvetujemo pa limfno drenažo z aparati.