Carski rez – potem
Pozdravljene,
Mene zanima, koliko časa po CR ste okrevale? S tem mislim, koliko časa vas je bolelo v predelu brazgotine (tudi znotraj), koliko časa se vam je celila rana in kako ste jo negovale. Tudi na trebuhu še ne morem spati (3 tedni po CR). Zanimajo me tudi vaše izkušnje in nasveti o tem, kdaj se lahko začnem rekreirati, npr. kolesarjenje, tek (na easy), ipd. Vem, neučakana sem, ampak rada bi vse naredila tako, da mi bo čim bolje, da se bo rez čim bolje zacelil brez najmanj možnih posledic. Koliko časa traja, da trebuh ni več občutljiv in da si “komot”?
Ja, pa še to: kako je po tem izgledal seks, je bilo kaj bolj nerodno, občutljivo, boleče?
Hvala za odgovore na ta kup vprašanj! 🙂
Pozdravljena!
Ne vem, če bom odgovorila na vsa tvoja vprašanja, lahko pa opišem svojo izkušnjo.
Meni so se šivi zacelili že v porodnišnici ikn ko sem po tednu dni prišla domov, me je bilo malo strah umiti tisto grdo brazgotino. Ampak ni bilo boleče, niti kasneje me ta brazgotina ni ne vem kako bolela. Občasno sem sicer čutila rahlo zbadanje in ščemenje pa tudi malo me je srbela. Zdaj, po štirih letih je skoraj neopazna, pa tudi sicer je tako nizko, da se tudi v kopalkah ne vidi.
Rekreacija – no, tukaj bi jaz na tvojem mestu še malo počakala, sploh če te brazgotina še boli. Jaz sem se po porodu sploh zelo (preveč) pazila, saj sem bila ob vsaki aktivnosti (celo ob likanju, sprehodih, … ) ob mleko. Po moje je bolje, da počakaš vsaj tako dolgo, da neha boleti.
LP in srečno!
mene je CR čisto izmozgal. Edina dobra stran je, da so me res lepo prerezali (nizko) in zašili tako, da se sedaj po letih niti pikica več ne vidi (bikini 🙂 ). Sicer pa me je bolelo še najmanj 1/2 leta, ostal mi je neprimerno večji trebuh kot po naravnih porodih, predel pod popkom je bil bolj kot ne neobčutljiv, otopel zelo dolgo, čisto enako oživčen ni niti zdaj.
kar se tiče sexa je pa seveda super, ker doli ni nič razmahano :-), vsaj nekaj.
Telovadba tudi po pregledu po 6 tednih še ni bila mogoča, medtem, ko sem po naravnih porodih začela skor v porodnišnici…
jaz sem bila po CR kak mesec pa pol zelo švoh…mogoče je bila posledica tudi ta, da sem se kar nekaj časa matrala, potem pa so mi naredili CR.
Rana se mi je celila kakih 14 dni. Sem pa še kakšna 2 meseca imela zelo občutljivo okoli rane in sem bila kar previdna.
Svetujem ti da poslušaš telo. Če te boli, skeli, je neprijetno…nikar ne prehitevaj s telovadbo. Ko boš res ok, boš itak vse nadoknadila za nazaj.
Ljerka, govori se o stanju po CR in ne vaginalnih porodih.
Ko je trebušna mišica enkrat prerezana ni kot prej.
Telovadba po 6. tednih, prej sprehodi. Začni počasi in stopnjuj, meni so dolgo zadostovali le sprehodi.
Nega brazgotine- ko je suha recimo s Cotratubex/Kontrakel kremo za celjenje (dobiš v lekarni).
Nožnica je na začetku bolj občutljiva, lahko je tudi boleče, čeprav ni vaginalnega poroda.
Jaz sem rodila v Kranju in sicer sem imela spinalni blok (do konca navita epiduralna). najbolj srečna sem bila, ker sem bila lahko pri zavesti, ko se je rodila moja punčka. V porodnišnici sem ostala 6 dni, ker sem prosila če grem lahko 1 dan prej domov. Mislim, da v LJ ostaneš do 5 dni, nisem pa sigurna.
Če imaš napovedan carski rez, ti svetujem da se dogovoriš za spinalni blok, ti ne bo žal!
Epiduralna analgezija in spinalni blok sta drugacni narkozi.
CR sem imela pred enim letom. Rana me je bolela 14 dni, potem pa se 14 dni zvecer, ko se je tkivo razbolelo. Za mirovanje nisem imela moznosti, tako da sem pac stiskala zobe. Na sreco se ni nic zakompliciralo, nisem pa bila mirna ob misli, da lahko sledi infekcija in podobno sr..
Sama brazgotina pa me se zdaj moti. Ne boli, je pa velikokrat v predelu pasu hlac (ko je glih taksna moda) in je malo zoprno.
Dobiš ga takoj, po operaciji, ko se zbujaš, 1. in 2. dan na 8 ur oz. po potrebi, 3. dan pa naj bi prešla na tbl – tramal, naprosyn, naklofen in od 4. dne samo naprosyn in lekadol. Po 1. CR so me dozali brez moje vednosti, sem bila itak odklopljena zaradi zapletov, po 2. CR sem dobila samo 1. injekcijo po sekciji in 2. zjutraj )sekicja ob 21h), potem nisem več vzela šprice, je šlo z naprosynom in lekadolom. So mi pa ves čas ponujali in spraševali, če kaj rabim.