Carski rez
Pozdravljeni, zanima me če lahko ginekolog napise napotnico pri drugi nosečnosti za carski rez, ce sem prvega otroka sicer rodila po naravni poti, amapak z zapleti.
Težo dojencka niso ocenili da bo nad 4kg, no pa je imel 4400g, 55cm,ter obseg glave 38cm..rodila sem tik preden bi me uspavali za postopek carskega reza, saj je bilo prepozno da mi ga opravijo.. Ker pa že ni bilo vsega dovolj, so se zataknila ramena dojenčka(2 osebi sta mi pritiskali trebuh za lazji iztis),+umetni popadki.. da sem lahko rodila so nato uporabili še vakum.
- Dojenček po po porodu pa ni takoj zadihal, potreboval je 10 min (predihavan ta cas z kisikom), moja zgodba se je na srečo končala srecno, pa vendarle me prevec skrbi druga nosecnost, saj me je tale zgodba psihicno uničila in nikakor pod nobenim pogojem ne želim več tega podoživeti.Pa me zanima ali na podlagi vseh teh izvidov ki imam, če lahko zahtevam pri 2 carski rez.?
Spoštovani,
ne vem kako naj vam zadeve pojasnim, da bo prav in da boste tudi razumeli. Vaš prvi porod je pri vas ustvaril travmo predvsem zaradi tega, ker je bil iz sicer zelo konkretnega razloga akutno ogrožen vaš otrok, ne zato, ker bi bili ogroženi vi. Tudi zaplet je mogoče zelo racionalno pojasniti, čeprav je tudi res, da ga prav tako ni mogoče zanesljivo predvideti. Tudi če bi se vedelo, da gre za plod s 4400g in obsegom glavice 38cm, poskus vaginalnega poroda ni bil kontraindiciran. Žal ne vem, kolikšen je imel plod obseg trebuha (več kot 40cm?), kajti to je eden od napovednikov za “distocijo pri ramenih”, kakor se imenuje zaplet pri vašem prejšnjem porodu. Tudi ne vem, če je bil pri vas v prejšnji nosečnosti kaj iskan in izključen diabetes (nosečnostna sladkorna bolezen), ki je najpogostejši razlog za tako velik plod in zaplete te vrste.
Glede na to, da ste tako velikega otroka vseeno rodili po naravni poti, lahko skoraj zagotovim, da boste brez zapletov lahko po naravni poti rodili vsak plod, ki bo imel manj kot 4 kg in manj kot 40cm obsega trebuha in sem v to prepričan toliko bolj, če v tej nosečnosti bodisi preverjeno nimate NSB ali pa, če jo imate, da je primerno vodena, ob morebiti velikem plodu pa porod sprožen pri okrog 38+ tednih nosečnosti. Imamo torej kar nekaj mehanizmov, s katerimi se lahko načrtno in usmerjeno izognemo zapletu, ki ga nočete podoživeti (utemeljeno!), le sredstvo, ki bi ga vi radi izbrali, po moje ni najbolj primerno, kajti CR zanesljivo naredi tudi škodo pri ženski, ki pa bi se ji prav tako lahko izognili. Želim le povedati, da bi bil CR seveda primerno sredstvo za preprečitev zapletov pri porodu, če bi se ponovila velikost, oziroma debelost ploda. V kolikor je aktualni plod manjši, pa CR ni primerno sredstvo, ki bi ga izbrali kar kot nekakšno “poplačilo za nazaj”, ali “sredstvo proti strahu”, kajti namen CR je izključno reševanje ploda ali nosečnice v aktualni nosečnosti, lahko seveda tudi za preprečitev večje škode, če je takšna škoda pri otroku predvidljiva, kot univerzalno sredstvo proti vsem zapletom pa CR absolutno ni primeren, ker v načelu samo prinaša več zapletov kot naravni porod.
CR torej kar tako ne morete zahtevati, lahko pa vztrajate pri diagnostiki, ki bo kolikor je mogoče napovedala morebiti podoben potek poroda kot je bil pri prvem. To je mogoče in je pri vas celo zelo utemeljeno, čeprav žal ni univerzalno v vseh nosečnostih, da bi se na koncu po 38. tednu še preverjalo pričakovano težo ploda, obseg njegovega trebuha in glavice.