Canesten v nosečnosti
Pozdravljeni,
naslednji teden se odpravljamo na morje. Do sedaj ze 2x zapored, ko grem na morje ze prvi dan dobim glivično okužbo ki jo zdravim s canestenom vaginalno in tudi z mazanjem zunanjega spolovila. Sedaj sem pa noseča 8tednov in me zanima, če se slučajno ponovi enak scenarij, ali lahko uporabljam canesten? Uporabljala sem tisto mazilo ki je malo močnejše, mislim da je 20mg/g
okužba je vedno zelo intenzivna, srbeča, naredijo se mi ranice ki zelo srbijo in pečejo ko lulam.
kako je z uporabo enkratne globule od 500mg?
ali si lahko preventivno vstavljam mlečno kislino in gynophilus, ter jem oralne probiotike, da čim bolj preprečim zadevo.
Hvala in lep pozdrav
Morje340, 04.07.2026 ob 10:01
Pozdravljeni,
naslednji teden se odpravljamo na morje. Do sedaj ze 2x zapored, ko grem na morje ze prvi dan dobim glivično okužbo ki jo zdravim s canestenom vaginalno in tudi z mazanjem zunanjega spolovila. Sedaj sem pa noseča 8tednov in me zanima, če se slučajno ponovi enak scenarij, ali lahko uporabljam canesten? Uporabljala sem tisto mazilo ki je malo močnejše, mislim da je 20mg/g
okužba je vedno zelo intenzivna, srbeča, naredijo se mi ranice ki zelo srbijo in pečejo ko lulam.
kako je z uporabo enkratne globule od 500mg?
ali si lahko preventivno vstavljam mlečno kislino in gynophilus, ter jem oralne probiotike, da čim bolj preprečim zadevo.
Hvala in lep pozdrav
Canesten je varno zdravilo že v prvem trimesečju nosečnost. Zelo malo se ga absorbira v kri (pod 0,5%) in v nobeni raziskavi, kjer so spremljali ženske, ki so vzele Canesten vaginalete v prvih tednih nosečnosti, niso opazili negativnih učinkov. Kljub vsemu velja, da se zdravilu izogibamo, če ni nujno. Tako da so preventivni ukrepi s probiotiki vsekakor na mestu.
Če pa bo vseeno prišlo do vnetja, vzemite Canesten 3 vaginalete, saj so bolj primerne za nosečnice, to velja za celo nosečnost. Sočasno lahko uporabljate tudi kremo.
srečno, N