Najdi forum

Zaradi večih miomov sem bila napotena na določitev krvnega označevalca Ca 125.Kot mi je znano, izvidi niso zanesljivi. Zanima me, če je za ugotavljanje raka kakšna zanesljivejša metoda (odvzem brisa).Sem namreč nasprotnik posegov v telo brez potrebe.
Hvala in lep pozdrav, Varja

Draga Varja,

CA 125 je marker “draženosti” oziroma “prizadetosti” trebušne mrene in nanj v reproduktivni fazi ženske vpliva vse mogoče, zato vsaj v tem obdobju ni tako uporaben kot v menopavzi. Šele po meni običajno padejo vrednosti pod nek standard, tako da postane marker uporaben za ugotavljanje “suma na rakave spremembe”, predvsem jajčnikov in maternice v kasnejši fazi.
Seveda ta označevalec uporabljamo tudi pred meno vendar so sumljive le ekstremno visoke vrednosti, ki pa so redko dosežene oziroma se prepogosto zgodi, da je pri zdravih prav tako zvišan kot pri “bolnih”.
Za raka na jajčnikih sploh ni metode za ugotavljanje tveganja oziroma “presejanje”. Lahko ga samo slučajno odkrijemo ob poseganju v trebušno votlino ali zato, ker na UZ vidimo kakšno cisto, ki ima “sumljive znake”.

New Report

Close