Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Bruto – kolikšno je neto nadomestilo

Bruto – kolikšno je neto nadomestilo

Danes sem prejela odločbo o višini porodniškega nadomestila. Zdaj me pa zanima, koliko % od navedenega bruto zneska znaša neto nadomestilo.

Izračunala sem si že na strani CSD Lj-Šiška, pa mi je prišlo več, kot pa je napisano v odločbi.
Ali morda katera ve kako je s tem?

Tle noter vrzi bruto znesek in ti bo ven vrglo neto.
Sicer pa ne vem, kje si si na strani CSD Siska izracunala neto, kot se spomnim si tam lahko izracunas le bruto iz podatkov o zadnjih 12 mesecih. Ce se tvoj in njihov bruto razlikujeta potem si pac vzela razlicne podatke za zadnjih 12 mesecev.

Živjo,

evo, tukaj je stran CSD Šiška, kjer pač po nekaj opravljenih korakih, prideš tudi do izračunanega NETO nadomestila:).

LP, Alenka

Mene zanima še naslednje. Ali je res, da če imaš večjo plačo kot naj bi bila neka določena meja, ne dobiš kolikor bi v resnici zneslo povprečje zadnjih 12 plač, temveč največ toliko, kolikor je ta določena meja?

Ja, tudi jaz sem slišala, da obstaja tudi max. zgornja meja. Do koliko gre, ti pa ne znam povedat.

Ne Jagoda, saj ravno to mi je čudno, ker sem tako jaz kot oni na CSD-ju izjhajali iz istih podatkov, pa je prišel različen bruto.

Maksimum je dvainpolkratnik povprečne plače.

MAJA = A si sigurna da imate enake podatke?
Lahko, da oni česa niso vzeli kar si ti?

Sonček

“Porodniški dopust” je sestavljen iz “prave porodniške”, ki jo koristi lahko le ti, in nege otroka, ki jo koristiš to ali oče otroka.

Porodniška (105dni) je 100% nadomestilo povprečja zadnjih 12 plač (+vsi dodatki, 13 plača, božičnina, nagrade, vse od česar so bili plačani prispevki).

Nega otroka (260dni) pa je prav tako 100% nadomestilo, VENDAR ne več kot 2,5krat povprečna slovenska bruto plača (dobiš seveda neto).
Torej teh 260 dni ni več 100% nadomestilo, v primeru da imaš malo višje dohodke. To drugo so omejili prav potihem pred tremi leti.

lp
ija

Koliko pa je povprečna plača?

ija-1, tisto o višini porodniške (105 dni) ne vem če res drži, saj sem imela sama (in tudi ostali poznani) isto višino porodniške in nadomestila za nego in nikjer od mene niso zahtevali podatkov o 13. plači,, božičnici, nagradah… ?

Saj noben ekstra ne zahteva, vendar če si jih v preteklih 12 mesecih dobila, ti jih je vpisal delodajalec skupaj s plačami za zadnjih 12 mesecev (na podlagi tega nato CSD naredi izračun in določi nadomestilo za 105 dni porodniške in za 260 dni nego).

Če si dobila izplačano nadomestilo za porodniško (105dni) in nego (260 dni) v enakem znesku, pomeni da tvoja povpračna plača (skupaj z vsemi dodatki, nagradami, itd od katerih so bili plačani prispevki – sem ne šteje regres) ne presega 2,5kratnika povprečne bruto plače.

Maksimalno nadomestilo za nego otroka (torej 260dni) za mesec marec je bilo 682000 sit bruto. Nič ne pomaga če si pred porodniško imela višjo plačo, oz. pomaga le za prvih 105dni

lp
ija

Ja drži, kot je napisala “ija-1”. Dosti bolj natančno kot moja malenkost. Jaz sem pri prvi nosečnosti oz. porodniški dobila tudi dve odločbi (sicer za enak znesek), ampak dve odločbi; najprej za prvih 105 dni; kasneje pa še za razliko 260 dni.
Tudi nadomestilo za očetovski dopust je omejen s tem 2,5 kratnikom.

Podatki o plači za mesec april pa so tukaj:

New Report

Close