Bolniški stalež – RECIDIV
Lep pozdrav,
morda je imel kdo že to izkušnjo ali pa zadevo pozna s strokovne plati…. Imam namreč primer, ko sem bila v bolniškem staležu 14 dni, zatem po 1 tednu dela, pa mi je ginekologinja ponovno priporočila bolniški stalež…. Prepričana sem bila, da se torej bolniška začne znova (torej v breme delodajalca), zato so me danes v zdravstveni ordinaciji presenetili z dejstvom, da to pomeni RECIDIV (bolniška zaradi iste bolezni), in da o tem odloča komisija, ker je bila prekinitev bolniške manj kot deset delovnih dni ……. ker je bila gneča, žal nisem dobila vseh podrobnih pojasnil….
Zakaj torej v tem primeru odloča zdravstvena komisija ? Ali to morda pomeni, da gre kar za nadaljevanje bolniške, torej še do 30 dneva, nato pa se že krije iz ZZZS ? Bolniški stalež imam priporočeni do 2.7.
Upam, da nisem preveč zapletla zadeve….hvala za vsako informacijo!
Lep dan Aly
Aly,
pri tebi gre očitno za primer, določen v 229. členu Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ta določa, da ZZZS povrne delodajalcu (torej gre izplačilo nadomestila v breme ZZZS) izplačana nadomestila po predložitvi zahtevka in dokumentacije tudi v primeru, če delodajalec izkaže, da gre za dve ali več zaporednih odsotnosti z dela zaradi iste bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, do 30 dni, in je v posameznem primeru prekinitev med in eno in drugo odsotnostjo manj kot 10 delovnih dni (recidiv).
Pozdrav, Janja