bolniška
Pozdravljene,
ali je katera pred kratkim dobila dolgotrajno bolniško v nosečnosti? Nosečnost sicer poteka do sedaj normalno, sem ravno na koncu 1. tromesečja, v službi še nisem povedala. Problem pa je, da sem kronično utrujena. Lahko bi spala ure in ure, tako pa pridem iz službe izmozgana tudi, če ne opravljam fizičnega dela. Slišala sem, da ni več tako enostavno dobiti bolniške v nosečnosti, včasih so šle ene na bolniško takoj po pozitivnem testu. Ne vem pa, če je ravno pametno za mati – otroka, če je nosečnica kar naprej utrujena in se ne more normalno naspati zaradi vsakodnevnega zgodnjega vstajanja, vožnje,…
lucylu72, 07.07.2026 ob 13:20
Pozdravljene,
ali je katera pred kratkim dobila dolgotrajno bolniško v nosečnosti? Nosečnost sicer poteka do sedaj normalno, sem ravno na koncu 1. tromesečja, v službi še nisem povedala. Problem pa je, da sem kronično utrujena. Lahko bi spala ure in ure, tako pa pridem iz službe izmozgana tudi, če ne opravljam fizičnega dela. Slišala sem, da ni več tako enostavno dobiti bolniške v nosečnosti, včasih so šle ene na bolniško takoj po pozitivnem testu. Ne vem pa, če je ravno pametno za mati – otroka, če je nosečnica kar naprej utrujena in se ne more normalno naspati zaradi vsakodnevnega zgodnjega vstajanja, vožnje,…
Pozdravljeni,
kronična utrujenost v nosečnosti ni normalen pojav in je potrebno poiskati vzrok za težavo. najpogostejši vzrok je pomanjkanje železa (treba je preveriti hemogram in feritin in ob vrednosti slednjega pod 30 začeti z nadomeščanjem železa, včasih je potrebna tudi intravenska terapija), lahko gre za nepravilno delovanje ščitnice ali drugih organov (jeter, ledvic), pomemben vzrok je tudi depresija.
Seveda je potreben počitek in prilagoditev življenjskega stila, tudi delovnega mesta. Ob odkritem / zdravljenem vzroku in prilagoditvi življenja večina žensk zmore opravljati delo in bolniški stalež ni potreben oz je dovolj 1-2 tedna bolniške. O bolniški, ki je daljša od meseca dni, odloča komisija na ZZZS in ob resnih zdravstvenih težavah se odobri tudi daljša bolniška.
je pa normalno, da ženske v nosečnosti potrebujejo več spanja.
upam, da boste odkrili vzrok in boste lahko šli normalno skozi nosečnost.
srečno, N