bolečine v trebuhu in križu
Že od leta 1998 me mučijo težave s prebavo, ki so postale z leti vedno bolj pogoste, zdaj že stalne. Težave so sledeče: napihnjenost, odvajanje blata večkrat na dan, zelo tanko blato, driska, občutek neizpraznjenja črevesa in zadnje tri mesece tudi stalne bolečine v spodnjem delu trebuha in v križu. Občasne težave s križem so se začele pred 10 leti in so v zadnjem letu stalne. Bila sem že na rektoskopiji – bp, kolonoskopiji – erozije in na kolonoskopiji letos junija – bp. Ker ni bil najden vzrok mojih težav, ki pa so vedno bolj moteče in boleče, tudi utrujena sem vedno bolj, me zanima, kje bi še lahko iskali vzrok za težave. Stara sem 35 let.
Lep pozdrav.
Spoštovani!
Svoje dni so takemu stanju rekli iritabilni kolon, ali razdražljivo črevo. Pomoči kakšne posebne pri tem niso poznali. Kako se danes streže tem rečem, nimam posebnih izkušenj, ker že dolgo nisem srečal bolnika s podobnimi težavami. Na vašem mestu bi se najprej nekoliko sprostil in manj pozornosti posvečal prebavi, poskrbite tudi drugače za zadovoljivo počutje, gibanje in raznoliko prehrano. Če vas pri tem blato in napenjanje malo izdat, pa naj bo. Ker vam niso našli kronične vneten črevesne bolezni, se vam zaenkrat ni potrebno ukvarjati s samimi vzroki vaših težav. Če se ima namen kaj izcimiti, se bo z leti že pokazalo.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Naj se oglasim s svojimi izkusnjami. Podobnih let kot vi so se mi pred leti začele jutranje driske. Kaksen dan tudi veckrat. Kaksnih drugih tezav ni bilo. Ker pa se stanje ni izboljsalo, sem sla na preglede (gastro in kolonoskopijo). Nasli niso nic, Glede na alergoloske teste so sklepali, da gre za sibko alergijo na nekaj vrst hrane (peckato sadje, radic ipd).
Kljub dieti ni bilo nic bolje. Protialergijskih tablet nisem hotela jemati. Moram pa povedati, da sem se v tistih dneh pocutila malo utrujeno in stalno sem imela tezave z belim tokom. Tudi cisto na jajcniku so mi odstranili z diagnozo endometrioza. Potem sem brskala po internetu in zacela sumiti, da gre morda za okuzbo s Candido. V celicni obliki je normalno prisotna v crevesju, ce pa se spremeni v filamentno obliko, lahko povzroci tezave, menda naj bi naredila pore v crevesju, skozi katere bi lahko prisle razne snovi in povzrocale alergijo. Je kdo pomislil, da bi enako lahko tezave povzrocala tudi v maternici. Ker je Candido tezko dolocevati, ker je ze tako normalno v crevesju, ponavadi nihce ne potrudi postaviti take diagnoze. Sama seveda nimam potrditve, le da sem se pozdravila in sicer brez drasticnih diet: zacela sem vsak dan jesti ego jugurt (vsebuje naravne bakterije, ki jemljejo prostor oportunistom – drugim skodljivim bakterijam in plesnim) ter ukinila sladkarije in sicer vse – nobenih izjem za praznike. Sladkarije navsezadnje niso potrebne za zivljenje. V pol leta se mi je stanje uredilo in tudi belega toka nimam vec. Jem tudi dovolj sadja in zelenjave ampak to sem tudi ze prej.vse ostalo je enako kot prej.Slucaj? Ne vem, meni je pomagalo. Mnenje kaksnega zdravnika?
Tudi sama imam podobne težave in to že približno pet let. Driske se mi pojavijo približno enkrat na teden a če pomislim vedno, ko prejšnji dan pretiravam s sladicami (največkrat pojem ogromne količine keksov-vendar navadnih brez sladkornega posipa), sladoledom ali smetano. Tudi sama imam bel tok in razjede po jeziku, ki začnejo boleti, ko jem kekse. poskušala se bom sladicam odpovedati morda bo pomagalo.
L.p.
Draga Teja,
vzemite se v roke in nehajte jesti sladkarije. Povem vam, da je z njimi tako, več ko jih ješ, bolj si jih želiš. Če pa jih ne ješ, sčasoma niti ne opaziš, da si jih včasih pogrešal. Jejte namesto njih jogurte (pa ne sladke), kislo mleko in razne lešnike in oreške, polnozrnate izdelke ipd. Res da so oreški dragi, a izguba zdravja bo še dražja. Tudi sadje je bolje kot navadni kuhunjski sladkor. Če boste vztrajni, verjamem da bo tudi vam pomagalo. In jejte raje veckrat na dan pa po malo. Stradanje pa cetudi samo recimo pet ur poslabsa situacijo.
Mene osebno pa bolj čudi, da spada kuhinjski sladkor (saharoza) še vedno med osnovna živila tako kot moka in olje.Saj za življenje ni nujen. Po nekih raziskavah naj bi bila zloraba sladkorja celo bolj škodljiva kot zloraba alkohola. Poudarjam zloraba, pa se o tem komajda kaj govori. Kjub vsem mogočim letakom v zdravstvenih domovih ljudje še vedno ne vedo kaj dosti o nacelih zdrave prehrane kaj šele da bi se jih držali. Na nedavnem strokovnem kongresu me je hudo začudilo, da nihče od udeležencev (več kot 50), niti tisti ki se imajo za vegeterijance, niso pri kosilu naročili sveže solate za prilogo. Potem pa se ljudje še čudijo, da imajo težave z zdravjem. Seveda vse zdravje še daleč ni samo v hrani,mislim pa da je vsaj minimum, če nič drugega. Pa brez zamere in lep pozdrav vsem.