bolečina v kolku
Pozdravljeni,
stara sem 48 let, zaradi dolgotrajne bolečine v kolku (pri gibanju, sedenju, počitku) sem bila pri otropedu in mr.
Izvid mr kaže znake degeneracije v področju velikega trohandra, začetni peritendinitis.
Boleč je veliki trohander, tudi na pritisk.
Danes sem dobila sem blokado v področje velikega trohandra.
Kako je s fizično aktivnostjo v bodoče (na kratek rok in dolgoročno), kdaj in kaj mi priporočate, saj želim biti aktivna (sedaj ne morem niti na daljši pohod – ca. pol ure do ure se še zdrži, tudi pri razgibavanju – joga in podobno me boli.).
Hvala lepa za odgovor.
LP
Dai
Spoštovana,
po prejetju blokade priporočam 3 dnevni počitek, nato pa vsaj še 6 tednov odsvetujem sunkovite, velike in dolgotrajne obremenitve.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
od sredine januarja se spopadam z bolečino na predelu dimelj, oziroma desnega kolka. Težave so se začele med tekom, sprva sem mislila, da sem se le slabo ogrela, a ko sem šla teči še prihodnji dan, sem razdaljo komaj zmogla. Od takrat naprej se spopadam z konstantno bolečino pri hoji na omenjenem območju, teči ne morem. Sprva sem mislila, da je težava v mišicah, kitah ali živcih. Bolečina je po 2 tednih že skoraj izginila, ko sem spet poskusila teči. Od takrat naprej so bolečine močnejše in konstantne. Obiskala sem osebno zdravnico, ki mi je predpisala protibolečinske in protivnetne tablete ter me napotila k ortopedu. Kljub mirovanju se je bolečina po 4 dneh znatno poslabšala, zato sem šla pod nujno k ortopedu. Diagnoza Hüftimpingement (če se ne motim je to FAI, pardon, zdravnika imam v Avstriji) oziroma hip impingement ter Kapselreizung (po angleško morda capsule irritation / draženje glavice?). Dobila sem napotnico za fizioterapijo in (mislim da) blokado (injekcijo v kolk). Naročeno mi je bilo, da naj se vrnem v primeru, da bolečine ne popustijo in da naj se teku izognem v prihodnjih 3 tednih. Bolečine so se po injekciji zmanjšale, niso pa popolnoma popustile. Od tega je sedaj 3 dni. 2 dni sem popolnoma mirovala, danes sem šla na kratko po opravkih in že se mi zdi, da je bolečina spet močnejša. Moja vprašanja so sledeča:
1.) Bi morala strogo mirovati? Če ja, kako dolgo?
2.) Kdaj bi naj bolečina popustila oziroma, po kakšnem času bi naj šla nazaj k zdravniku, če se situacija ne izboljša?
3.) Lahko v času okrevanja izvajam stabilizacijske vaje in grem recimo plavati ali naj gibanje na splošno zmanjšam na minimum?
4.) Si lahko pomagam s kakšnimi obkladki? Kaj lahko še naredim, da se kar najhitreje pozdravim?
Za razjasnitev naj dodam, da sem rekreativna tekačica že približno 6 let in da sem v zadnjih mesecih pretekla povprečno med 20 in 25 km na teden. Stara sem 27 let, v preteklosti nisem imela težav s poškodbami, imam običajno telesno težo.
Za Vaš čas in odgovore se Vam že vnaprej najlepše zahvaljujem!
Z lepimi pozdravi,
Mateja
Spoštovani,
1.) Bi morala strogo mirovati? Če ja, kako dolgo? Dva do 3 dni po takšni injekciji je dobro počivati.
2.) Kdaj bi naj bolečina popustila oziroma, po kakšnem času bi naj šla nazaj k zdravniku, če se situacija ne izboljša? Če bodo bolečine znosne, počakajte do ponovnega obiska vsaj 4 tedne, kolikor običajno traja vpliv prejete injekcije (če gre za injekcijo kortikosteroida).
3.) Lahko v času okrevanja izvajam stabilizacijske vaje in grem recimo plavati ali naj gibanje na splošno zmanjšam na minimum? Priporočam le gibanje in obremenitve, ki Vam ne povzročajo bolečin.
4.) Si lahko pomagam s kakšnimi obkladki? Kaj lahko še naredim, da se kar najhitreje pozdravim? Držite se le območja, kjer bolečin ni oziroma so te kar se le da majhne. Če težave ne bodo izzvenele, priporočam opraviti MR artrografijo kolka (slikanje kolka z magnetno resonanco s predhodno vbrizganim barvilom v sklep) in nato pregled s posnetki. Mogoče je, da bo potrebno artroskopsko operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani dr. Pilih,
tokrat se ne Vas obračam z mogoče malo nenavadnim vprašanjem. Pred kratkim sem končno začela z fizioterapijo, kolk me skoraj ne boli več, lahko sem začela tudi teči. Sem pa v zadnjih tednih opazila, da pridobivam na teži, čeprav ne jem več in se vrh vsega celo več gibljem, prav tako se soočam s težavami s prebavo, ki jih ne izboljša niti jemanje probiotikov. Zasledila sem, da je vse to lahko posledica injekcije glukokortikoida, ki sem jo verjetno dobila v kolk. Je to res in ali je normalno, da se stranski učinki pojavijo šele mesec dni po njenem prejetju in kako dolgo naj bi jih še čutila? Kaj lahko (poleg diete) še naredim, da jih odpravim ali omilim?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Mateja
Spoštovani,
Zasledila sem, da je vse to lahko posledica injekcije glukokortikoida, ki sem jo verjetno dobila v kolk. Je to res in ali je normalno, da se stranski učinki pojavijo šele mesec dni po njenem prejetju in kako dolgo naj bi jih še čutila? Da, glukokortikoidi so lahko vzrok povečanju telesne teže. Učinek postopoma izzveni po preteku enega meseca od prejetja zadnje injekcije depo preparata.
Kaj lahko (poleg diete) še naredim, da jih odpravim ali omilim? Lahko si pomagate s prilagojeno dieto. Priporočam posvet pri naši sodelavki Aniti Kos, dipl. dietetik (anita@anitakos.com).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih