Najdi forum

Bolečina v kolenu

Pozdravljeni,

star sem 25 in že več let (10 ali več) imam težave s kolenom.

Koleno mi pogosto preskakuje, hkrati pa se pojavi neprijeten občutek napetosti v kolenu ob iztegnitvi. Pomaga, če koleno parkrat pokrčim in iztegnem. Ob tem pride do močnega poka pri čemer spusti tudi napetost v kolenu in nelagoden občutek. Ta občutek v kolenu lahko opišem kot da nekaj ni na svojem mestu in ob poku skoči nazaj.

Kolena nisem nikoli izpahnil, niti ne vem točno kdaj se je ta težava pojavila in če je posledica poškodbe (10 let sem treniral smučarske skoke).

Te težave so se z leti postopoma pojavljale vse bolj pogosto. Oktobra 2025 pa se je znatno poslabšalo. Po teku dolgem nekaj sto metrov sem v kolenu začutil hude bolečine. Bolečina je trajala nekaj dni, koleno me je bolelo v mirovanju, pri hoji, še posebej pa na klancu navzdol in po stopnicah. Takrat sem obiskal zdravnika in dobil vaje za mišice v nogah, ki pa niso pomagale. Ob vsaki naslendji hoji po klancu navzdol sem začutil bolečine v kolenu. Pojavile so se najprej na zunanji in notranji strani kolena na pregibu kosti, kasneje še pod pogačico, bolečina pa se je nato običajno razširila še naprej čez celotno koleno. Koleno ni zatekalo.

Letos pozimi, sem šel na magnetno resonanco, izvid pa je pokazal, da je vse v redu. Koleno sem mazal tudi z Voltarenom.

Še vedno pa se pojavlja bolečina ob večjih obremenitvah in ob kakšnem “čudnem” gibu ki potem traja še kakšen dan ali dva. Koleno moram počiti tudi do 10x na dan. Opažam, da se to dogaja v primerih ko koleno in noga v mirovanju nista naravnost ali pa se pri gibanju pojavljajo rotacije v spodnjem delu – torej koleno se ne iztegne čisto naravnost. Plavanje mi vedno povzroča težave. Koleno lahko iztegnem do konca, me pa pred koncem v notranjosti zategne.

Sedaj me zanima še dodatno mnenje kaj bi lahko bilo. Zdi se mi, da se ta stvar pri osebnem zdravniku zelo počasi premika.

Sem tudi mnenja, da izvid iz magnetne resonance ni pravilen, saj se mi to ne zdi normalno. Ali lahko zahtevam drugo mnenje?

Hvala, U

Pozdravljeni,

glede na vaš opis težav in dejstvo, da se težava ponavlja že več kot 10 let, bi bila previdna pri zaključku, da je s kolenom zagotovo vse v redu samo zato, ker je bil izvid MR opisan kot normalen.

Na daljavo brez pregleda je tezko karkoli reci. Predlagam vam pregled pri ortopedu, ki se ukvarja s kolenom (lahko pridete tudi k meni). Tezeva, ki jih opisujete, bi lahko bile posledice:

– motnje sledenja pogačice (patelofemoralna nestabilnost oziroma maltracking, kljub temu, da je s pogacico “vse v redu”

– draženje ali zadebelitev sinovialne plike – zelo pogosto, nenevarna sprememba – vname se normalno prisoten vezivni tracek v kolenu, ki lezi ob pogacici.

Obe tezavi se resujeta konzervativno – brez operacije. Vsekakor pa menim, da je potreben pregled pri ortopedu, ki ugotovi vzrok tezav ter predpise ustrezno terapijo, saj vse spremembe niso vidne na MR.

Lep pozdrav!

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, | ortovital.si | Kontakt: ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, info@asantis.si

New Report

Close