Najdi forum

Naslovnica › Forum › Zdravje › Ginekologija › ABC ginekologije in porodništva › Bolečina po ginekološki operaciji

Bolečina po ginekološki operaciji

Lepo pozdravljeni,

Že sem vam enkrat pisala in takrat ste mi lepo svetovali, zato se priporočam še za kakšen nasvet, hvala.

Stara sem 44 let.

Letos sem imela 2 operaciji. Prva je bila aprila pri kateri so mi odstranili mejno maligni serozni tumor na jajčniku in desni jajčnik.

Druga operacija je bila julija pri kateri so mi odstranili še vse preostale reproduktivne organe, maternico, drugi jajčnik…

Tako je prišlo priporočilo s konzilija in sem se odločila za to drugo operacijo.

Naj povem da sem sladkorna bolnica in jemljem aglurab 1000 mg in injekcije ozempik 1 mg. In od prve operacije naprej se mi sladkor ni normaliziral. Pred prvo operacijo sem imela sladkor vedno v meji normale s tabletami. Po operaciji pa se ne normalizira več. Če mogoče veste tudi na to odgovoriti če se bo spet kdaj normaliziral ker sta krivi za to verjetno operaciji.

Po prvi operaciji sem imela 3 tedne bolniške. po drugi operaciji sem imela 2 meseca in 12 dni bolniške. 7 dni v službi je bilo vse v redu. 8 dan pa ko sem prišla domov me je začelo v levem boku nazaj na hrbet v globini telesa nekaj zbadati. Takrat je bilo tako hudo da sem komaj hodila. In od takrat me zbada vsak dan. Jem tablete Analgin 500 vsakih 6 do 7 ur dve na enkrat, ki to ublažijo nekoliko. Vendar ponoči ko se obračam v postelji se zdi, kot da bi to zbadanje obujala. Vedno ko se premaknem čutim bolečino. Včasih ko grem me skup vleče, občutek imam kot da se ne morem zravnati. To traja zdaj že en teden.

Jutri bom poklicala v maribor ampak ne vem če bom tam lahko s kom o tem govorila. Naslednji pregled glede operacije imam komaj februarja. Moj zdravnik je na dopustu. Bom hvaležna če ste že imeli opravka s kom s podobnimi bolečinami.

Naj pripomnim da delam na vrtnariji, kjer stojim in hodim ponavadi 8 ali 9 ur in zdaj okoli 1 novembra bo to še dlje. Pripogibam se dosti, nosim rože, Izogibam se sicer nošenju težke zemlje, fizično delo vedno.

Hvaležna bom za karkoli odpisano. Hvala vam že vnaprej.

Srečno.

Odgovor na objavo uporabnika
hortenzija325, 04.10.2026 ob 18:05

Lepo pozdravljeni,

Že sem vam enkrat pisala in takrat ste mi lepo svetovali, zato se priporočam še za kakšen nasvet, hvala.

Stara sem 44 let.

Letos sem imela 2 operaciji. Prva je bila aprila pri kateri so mi odstranili mejno maligni serozni tumor na jajčniku in desni jajčnik.

Druga operacija je bila julija pri kateri so mi odstranili še vse preostale reproduktivne organe, maternico, drugi jajčnik…

Tako je prišlo priporočilo s konzilija in sem se odločila za to drugo operacijo.

Naj povem da sem sladkorna bolnica in jemljem aglurab 1000 mg in injekcije ozempik 1 mg. In od prve operacije naprej se mi sladkor ni normaliziral. Pred prvo operacijo sem imela sladkor vedno v meji normale s tabletami. Po operaciji pa se ne normalizira več. Če mogoče veste tudi na to odgovoriti če se bo spet kdaj normaliziral ker sta krivi za to verjetno operaciji.

Po prvi operaciji sem imela 3 tedne bolniške. po drugi operaciji sem imela 2 meseca in 12 dni bolniške. 7 dni v službi je bilo vse v redu. 8 dan pa ko sem prišla domov me je začelo v levem boku nazaj na hrbet v globini telesa nekaj zbadati. Takrat je bilo tako hudo da sem komaj hodila. In od takrat me zbada vsak dan. Jem tablete Analgin 500 vsakih 6 do 7 ur dve na enkrat, ki to ublažijo nekoliko. Vendar ponoči ko se obračam v postelji se zdi, kot da bi to zbadanje obujala. Vedno ko se premaknem čutim bolečino. Včasih ko grem me skup vleče, občutek imam kot da se ne morem zravnati. To traja zdaj že en teden.

Jutri bom poklicala v maribor ampak ne vem če bom tam lahko s kom o tem govorila. Naslednji pregled glede operacije imam komaj februarja. Moj zdravnik je na dopustu. Bom hvaležna če ste že imeli opravka s kom s podobnimi bolečinami.

Naj pripomnim da delam na vrtnariji, kjer stojim in hodim ponavadi 8 ali 9 ur in zdaj okoli 1 novembra bo to še dlje. Pripogibam se dosti, nosim rože, Izogibam se sicer nošenju težke zemlje, fizično delo vedno.

Hvaležna bom za karkoli odpisano. Hvala vam že vnaprej.

Srečno.

Draga Hortenzija,

pred dvema mesecema ste imeli veliko operacijo, kjer so vam odstranili maternico in jajčnika, zato ste prišli nenadoma še v ti. kirurško menopavzo. V vašem telesu se dogajajo velike spremembe in telo potrebuje čas in počitek, da se privadi.

Najprej predlagam, da pokličete osebnega zdravnika in se dogovorite za pregled pri njemu in bolniški stalež. Da preveri, če je vzrok za bolečine v hrbtu skeletni in morda sploh ni vezan na op. Potem bi bilo smiselno, da opravite ginekološki pregled, pri vašem ali pri nadomestnem ginekologu, če pa jih ne dobite, pa morda kar v urgentni ambulanti bolnišnice, kjer ste bili op. Bolečine v hrbtu in boku so lahko posledica skeletnih težav, lahko pa tudi kakšnega hematoma ali zarastlin po operaciji.

Težave s krvnim sladkorjem so lahko posledica pomanjkanja hormonov oz. menopavze po kirurški odstranitvi jajčnikov. Po dokončni histološki analizi tumorja je smiselno preveriti, ali lahko dobite nadomeščanje hormonov, zlasti nizki odmerki transdermalnih estrogenov so zelo koristni.

Veliko dela vas čaka, najprej pa si morate vzet čas za preglede in počitek.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze