Boleče ovulacije
Spoštovani gospod zdravnik,
imam hčero staro 6 let. S partnerjem delava na drugem otročku že več kot dve leti, neuspešno. Ker se bližam štiridesetim, sva se naročila v ambulanto za zdravljenje neplodnosti, na vrsto bi morala priti jutri, a so nama prestavili za nedoločen čas, zaradi stavke.
Moji hormoni so še v redu, me je dal osebni ginekolog na preiskavo, pač primerni letom, na UZ tudi ni posebnosti, ovulacije potrjene tudi z ovulacijskimi testi. Edino kar se mi dogaja, praktično že ves čas, odkar sem prvič zanosila in rodila, prej teh težav ni bilo, je to, da imam zelo boleče ovulacije. Boli me 5-7 dni,na eni strani trebuha spodaj, na dan ko je ovulacijski test pozitiven, pa so prisotne prav močne bolečine, po celotnem spodnjem delu trebuha, bolečina se širi v hrbet. Včasih mi je tudi slabo. Nato bolečina naenkrat mine. Sklepam, da takrat pride do same sprostitve jajčeca. Kaj bi lahko bil vzrok za take bolečine? ginekologu sem to več krat omenila, pa se njemu to ne zdi nič takšega.
Bi morda bilo smiselno opraviti kakšne samoplačniške preiskave? Glede na to, da zdaj nimam pojma kdaj bova na vrsti na kliniki.
Spoštovani,
vaše stanje nosi diagnozo “sekundarna neplodnost”, najpogostejši razlog za to pa so neprehodni ali vneti jajcevodi. Težave ob ovulaciji bi lahko bile povezane s kakšnimi zarastlinami okrog jajčnika. Verjetno bi vam koristila diagnostična laparoskopija s hkratnim preverjanjem prehodnosti jajcevodov, tega pa se praviloma ne dela samoplačniško, ker ni prav poceni (zahteva anestezijo in precej sufisticirano, endoskopsko operativno tehniko). Upajmo, da se zdravniki v kratkem dogovorimo z vlado o izpolnitvi obljub in bo stavke konec. Žal si po toliko nategih s strani države ne moremo več privoščit novih nategov.