blokada
Spoštovani, prosim, če mi lahko razložite, kaj ‘naredi’ blokada kolena. Pred pol leta me je izrazito bolelo desno koleno in bolečina je po prejeti blokadi čudežno pojenjala. Čez pol leta me je začelo boleti levo koleno (dobro, da nismo stonoge…), nisem mogla stopiti na nogo, bolečine so bile hujše ponoči, (pa zjutraj sem še vedno čisto otrpla in je vse zelo boleče), predvsem me je obupno bolelo pri hoji po stopnicah navzgor in navzdol ter pri hoji na neravnem terenu. Intenzivna bolečina je spustila, čutim pa jo še vseskozi, počepniti ne morem, vsaka rotacija me zelo zaboli, tudi gibljivost kolena je omejena.
Berem o hudi škodljivosti blokad in vsevprek svarijo pred njimi, tudi zdravniki. Kaj sploh je blokada? Je le protibolečinska terapija? So vedno prisotni steroidi? Svarijo, da ortoped takoj uporabi blokado (pri meni jo zadnjič je, brez razlage, a mi je, kot sem že omenila, koristila). Pri ortopedu čakam na termin in ne bi rada dobila blolkade kar tako, ker bolečina ni več intenzivna, bi je bila pa vesela, če bi sploh ponehala in če bi se gibljivost povečala. Lepo prosim za nasvet in hvala.
Pozdravljeni!
“blokada” (kar se mi ne zdi posebno posrečen izraz), je vbrizganje kortikosteroida v sklep. To ni protibolečinsko, pač pa protivnetno zdravilo in z zmanjšanjem vnetja zmanjša bolečino. Kot pri vseh zdravilih, tudi tu velja, da ga je smiselno uporabiti, če pričakovana korist odtehta tveganje. Tudi vi ga ne boste dobili kar iz zasede, ampak z vašim privoljenjem, pred tem imate vso pravico izvedeti za kaj gre in kakšne dobre in slabe plati tega lahko pričakujete.
Lep dan