Najdi forum

bela plomba

spoštovani,

ker ste mi že nekajkrat prijazno pomagali (hvala:)), se zopet obračam na vas.
Imam težave z belimi plombami, saj se mi je že dvakrat med zobom in plombo naredlai rjava črtica – kot da se plomba ne bi dobro prijela. Črtica je vidna že takoj po izdelavi, sčasoma pa se poveča v rjav, hrapav madež, zob postane občutljiv, boli pa me ne prav posebno. Zobozdravnica je rekla, da bo potrebna delna zamenjava teh plomb. Zanima me, kakšne izkušnje imate s tem, je treba odstraniti velik del plombe ali pa le na površini? Je možno, da se plomba ni prijela po celotnem zobu? Mogoče je problem, da mi dlesen ob izdelavi plombe vedno močno krvavi in se plomba ne posuši dobro? Tudi sicer mi dlesni dnevno krvavijo, čeprav si jih zelo nenasilno ščetkam in nitkam petkrat na dan (po vsakem obroku).

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovana *anja*,

težava, ki jo omenjate, je pogosta po izdelavi belih plomb. Material, ki ga uporabljamo za izdelavo le-teh, se namreč ob toplotnih spremembah ne obnaša enako kot sklenina. Tako ob toplotnem raztezanju med plombo in zobom nastane manjša razpoka, vanjo pa lahko “zaidejo” obloge. Sčasoma ob plombi ponovno nastanejo kariozne spremembe. Osebno bi tako plombo, ki ima celoten rob rjav, zamenjala v celoti in ne zgolj delno. Vam pa priporočam, da še izboljšate ustno higieno, kar bo sčasoma tudi izboljšalo oz. pozdravilo vnete dlesni.

New Report

Close