bakterije v nosecnosti
Pozdravljeni g. Pusenjak!
Sem v 25 tednu nosecnosti. To je moja druga nosecnost. Leta 2021 sem rodila dvojcka, fantek je prezivel, puncka pa je umrla par dni pred porodom(vzrok: zariscna horangioza). V sedanji nosecnosti imam kar veliko problemov glede bakterij, vsaki dan imam izcedek, sicer je bele barve, kremne, vcasih je sluzasti, ampak na hlackah porumeni, zdi se mi da iz noznice ne pritece ze rumen. Ginekologinja mi je do zdaj jemala brise, in so pokazali nekatere bakterije. Na zacetku sem imela bakteriji Staphylococcus haemolyticus, Streptococcus agalactiae(betahemoliti ni skupina B)-dobila sem terapijo Ospen. Pri naslednjem brisu sem imela bakteriji: Staphylococcus haemolyticus in Enterococcus faecalis, dobila sem terapijo Flukloksacilin Altamedics in Hiconcil. Vmes sem imela se kremo Canesten in ni bilo nic boljse. Na zadnjem pregledu mi je napisala Rojazol kremo in globule zaradi glivic. Zadnje case imam tudi obcutek da mi vse dol tisci, na momente me tudi boli spodaj in je ginekologinja mnenja da je to zaradi glivic… Ali vpliva to vse na plod, te bakterije, vnetja? Moram se povedati da sem delala Nifty test in je pokazal glede genetike da je vse vredu, isto meritve morfologije so vredu. Kaj bi lahko naredila da bi naravno resila ta izcedek, ce se le da kako? Imam tudi naslednji petek pregled v porodnisnici Ljubljana, tako da bom se tam omenila o tej zadevi, vseeno pa bi rada tudi vase mnenje o tem kar se mi dogaja.
Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem.
Spoštovani,
dokler bakterije ne okužijo oziroma napadejo ovojev nosečnosti, je ne ogrožajo, je pa res, da je za okužbo večja verjetnost, če so v nožnici kot če v nožnici ni patogenih bakterij. V nožnico sodijo sider le laktobacili in nič drugega, ampak ke so v neposredni soseščini z bakterijami močno naseljeni organi, zlasti danka, so v nožnici te klice pogosto “naključni obiskovalci”. Dokler laktobacili stražijo nožnico to ne povzroča težav, če se iz takšnega ali drugačnega razloga laktobacili razredčijo ali izginejo, pa se prostor izprazni, postane alkalnejši in gostoljubnejši za vse drugo. Če pri vas stalno odkrivajo različne bakterije, obstaja možnost, da v vaši nožnici ni dovolj stražarjev (laktobacilov), zato je ta teren pač na voljo ostalim iz okolice. Priporočam torej, da pomagate laktobacilom ponovno prevzeti iniciativo, to pa lahko dosežete z uporabo pripravkov na osnovi mlečne kisline (Vitagin-C, lactogyn) ali/in kapsule Gynophylus, kateri vsebujejo žive, farmakološko gojene laktobacile.
Pozdravljeni, trenutno sem v 11 tednu prve nosečnosti. Prejšnji teden sem bila na pregledu saj sem imela manjši roza/rjav izcedek (nisem krvavela). Ginekologinja mi je predpisala zdravilo Dabroston (2x na dan) in kapsule Fluomizin. Sedaj pa so prejeli še rezultate brisa, kjer je pokazalo na bakterijo (candida albicans-visoko število), tako da sem prejela še kapsule Rojazol. Rekli so da naj po končanju Fluomizina kar takoj naslednji dan začnem z Rojazolom, kar sem danes tudi storila.
Ker še nisem imela NS in Nifty testa (imam čez dober teden dni) me malo skrbi da bi vsa ta zdravila škodila nosečnosti. Prosim vas za mnenje/nasvet.
Hvala in lp
Spoštovani,
po napisanem sodeč gre za problem z glivami in Rojazol lahko mirno uporabljate, daj gre za lokalno zdravilo.
Pozdravljeni,
bom pisala kar sem, da ne bom odpirala nove teme. Mami je v bolnišnici že 2 meseca zaradi počene žile v možganih. Redno jo obiskujem in zdaj je imela že 3x neko bolnišnično okužbo. To izvem, ko sem že tam. Najprej nisem zapaničarila, ker s strani zdravnikov nisem nikoli dobila občutka, da bi bile te bakterije nevarne zame (trebuh se mi v 30. tednu že fino pozna), ampak so me samo informirali zakaj mami dobiva antibiotike. Danes naj bi spet dobila antibiotik zaradi črevesne okužbe. Vse je bilo ok, dokler me ni družinska prijateljica povsem prestrašila, da bi se jaz mogla izogibati bolnic v tem času ravno zaradi teh bakterij. Zdaj me pa zanima, če sem bila res nespametna, ko sem redno hodila na obiske. So te bakterije res lahko nevarne prav za plod? Skrbim, da si vedno umijem roke, včasih še med obiskom, ampak zdaj sem pa čist zmedena. 🙂
Spoštovani,
če pri obiskih pazite na higieno, se vam ni treba prav nič bati. Edino, kar pri hostpitalnih infekcijah povzroča skrbi, je njihova rezistenca na običajne antibiotike, ampak ker ste mladi in zdravi, večinoma te vrste bakterij za vas niso tak problem, ker z njimi opravi lasten imunski sistem in vaše lastne bakterije (bioflora).