Najdi forum

Pozdravljeni,

Deset let jemljem antipsihotike, ker se mi je po prvi epizodi še parkrat pojavila psihoza. Težave mi povzročajo nanašalne blodnje, da kdo pač kaj reče s kakšnim globjim namenom, da me kdo opazuje,in kaj preveč tudi takrat nakupujem, kar drugače ne bi, kadar sem zazdravljen. Kakšnih glasov in prisluhov nisem imel nikoli. 5 let sedaj nisem bil v bolnici in od takrat sem jemal 2 x dnevno SOLIAN 400mg. Sedaj mi pa je zdravnik predpisal SEROQUEL 300mg zvečer in 400mg SOLIAN zjutraj. Ne vem zakaj me je v teh petih letih poleti vedno “odneslo” vendar mi je takrat zdravnik še malo povečal solian, vendar je bil občutek grozen – siljenje na bruhanje itd. Takrat sem si moral vzeti 10 dni dopusta, da sem prišel k sebi, letos pa še to ni bilo dovolj, zato mi je zamenjal terapijo. Zanima me kaj menite o kombinaciji teh dveh antipsihotikov ki jih jemljem. Sicer ne kadim, zanima me pa kaj menite o pitju kave, ki jo rad spijem in ali res zmanjša vpliv antipsihotikov in povečujejo stranske učinke AP. Včasih po fizičnih naporih se mi pojavljajo očesni krči, kar mi je grozno takrat sicer moram iti po Akineton, zadosti že četrtinka 2mg tablete, vendar moram takrat malo počakati z delom. Zanima me ali sta odmerka SEROQUELA in SOLIANA po jakosti med seboj primerljiva npr. 100mg SOLIANA in 100mg SEROQUELA.

Za odgovor se vnaprej zahvaljujem!

Lp
Borec

Pozdravljeni!

Solian je amisulpirid, Seroquel pa je kvetiapin. Kemično sta si različna, oba pa spadata med atipične antipsihotike. Oba spadata med zdravila prvega izbora za zdravljenje sch psihoze.
Seroquela se jemlje 300 do 450 mg dnevno, Soliana pa 50 do 800 mg. Odmerka nista enakovredna. Kombinacija pa je ustrezna.
Kavo lahko pijete do 3 male skodelice dnevno, večje količine pa bi res lahko imele neugodne učinke.

Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih. TEMZA d.o.o. Dunajska 198, 1000 Ljubljana info@temza.si www.temza.si

New Report

Close