Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina antib.Synulox – kdo ve

antib.Synulox – kdo ve

Pes (pri mojih starših) je v jeseni dobil malo ranico na tački (ne na šapi, ampak malo više), ki pa se je brez zdravljenja zacelila. Na tem mestu je ostala nekakšna zatrdlina, podobna bradavici ali divjemu mesu, velika za večji kovanec. Sedaj pa se je to odprlo in iz nje teče gnojen izcedek. Veterinar je dal antibiotik Synulox za 6 dni in tekočino za razkužit. Mislim, da bi antib. moral biti vsaj za 10 dni, da bi sploh bil efekt, še posebej ker gre za zelo velikega psa pasme bernardinec.

Sicer je sedaj šele dva dni na zdravljenju, iz rane še vedno teče, sicer pa se ne širi. Ker imam s temi antibiotiki pri našem psu, ki je pred leti tudi imel okužbo tačke izredno slabe izkušnje, sem v učinkovitost zdravljenja podvomila. Če bi šla jaz k vet., bi mu to tudi povedala, vendar moj oče tega pač ni vedel, plačal 45 € in v dobri veri odšel domov.

Mi zna kdo svetovat kaj naj sedaj oz. kaj naj v ponedeljek, ko damo zadnji antibiotik? Ali naj grem k drugemu veterinarju ali naj temu povem, da ni nič pomagalo? Ko so našega psa zdravili s temi antibiotiki in je bilo dan po koncu jemanja stanje še slabše, smo bili tiho in odšli k drugemu, ki ga je potem pozdravil, vendar nas je ta napaka potem skupaj stala celih 1000 €. Moji starši toliko denarja ne morejo dat, če se zdravljenje ne bo uspešno končalo z nekimi zmernimi stroški, se ve kaj bo sledilo.

Prosim za kakšen pameten komentar. Kaj ste dobili in kako ste ravnali pri takšnih ranah pri vašem psu oz. ali kaj priporočate? Hvala vsem za pomoč

Mislim da je najbolje da počakaš do ponedeljka pa boš videla kaj bo z kužkom. Zakaj pa nebi šla do istega veterinarja pa mu povedal kaj si misliš o zdravljenju, ker ponavadi se res dobi antibiotike za 10 dni. Upam da bo s kužkom vseee v redu.

Kaj 1000 evrov ste dali za zdravljenje, to je bilo pa res hudo s kužkom???

Vrsta, doza in dolžina dajanja antibiotikov je čisto odvisna od vzroka, zakaj žival sploh potrebuje zdravila. Včasih je dovolj 3 dni, včasih je potrebno dajati 30 dni. Antibiotike dajte tako, kot je veterinar predpisal, predvsem pa redno dajajte razkužilne obkladke (tudi potem, ko bo atb že konec) in še bolj pomembno je, da psu preprečite lizanje rane – torej ali ovratnik ali povijanje (če boste povijali, lahko na rano kar povijete moker razkužilni obkladek in menjate vsaj 2x dnevno). Če v ponedeljek ne bo bistvenega izboljšanja, pokličite vet., ali meni, da je potrebno z atb nadaljevati (da ne prekinete zdravljenja).

Ne kaže zamenjevati učinka antibiotika, kot si ga predstavljate pri ljudeh (čeprav je princip isti, samo laično povprečno mnenje meni, da antibiotik nekaj pozdravi).

Veterinar vam je pravilno predpisal splošen antibiotik. Le-ta je nujen, da se zaščiti organizem psa, v bistvu da se pomaga sistemu ,da vnetje slučajno ne bi izbruhnilo še kje. Antibiotik se tako jemlje vedno, ko so prisotne odprte rane (tudi recimo vsaka navadna poškodba), da morebiten stik z bakterijami ne bi povzročil infekcije. Vseeno govorimo o psu, že samo v gobcu in na jeziku ima dovolj bakterij, da se sam grdo inficira, če si samo oblizne rano.

Antibiotik je že prav in nič problematičen, ne bo pa sam od sebe imel nobenega efekta, je zgolj zaščita. Osredotočiti se morate na sanacijo gnojne bulice. Redno spiranje, pazite da se ne okuži dodatno (pes je absolutno ne sme lizat). Če gre zgolj za lokalni ognojek, bi se moralo hitro pozdravit.

Če pa gnojenje vztraja (ob primerni zaščiti, jasno; če si pes to sam “zdravi”, ni pričakovati izboljšanja sploh, pes si lahko tako rano “vzdržuje” odprto mesece!), pa prav gotovo nazaj k veterinarju, da se razširi iskanje vzrokov in predpiše primerno zdravljenje. Če ne zaupate temu veterinarju, pojdite pač k drugemu. Samo zdravljenje ne bo kaj bistveno drugačno. Zelo veliko veterinarju pomeni vaš doprinos – natančno opazujte psa in poročajte o vsem, kar ste opazili. Dober veterinar iz tega lahko izlušči marsikaj, odpiše nekatere iz nabora vzrokov in se potem res osredotoči na najverjetnejšega.

Ja, vsem hvala za vaše odgovore, ste me pomirili. Bomo vztrajali do ponedeljka in če ne bo v redu, se bom sama oglasila do njega in bom povprašala kako naprej. Glede lizanja tačk imate popolnoma prav, da mu je treba to preprečiti in to smo s tem povojem tudi storili. Je pa zanimivo, da tako velik pes – bernardinec – si povoja sploh ne strga, niti si ne liže, četudi ima rano prosto, zato mu tudi ovratnika nismo dali. Nasploh pa mora imet povoj, ker živi na kmetiji in bi zelo hitro prišlo do dodatnih okužb, dokler je rana sveža.

Odgovor Spely – res smo dali za zdravljenje 1000 €. Začelo se je z infekcijo tačke – treh prstov, kot neka zanohtnica, končalo se je z odstranitvijo enega prsta, vse skupaj je trajalo skoraj tri mesece. Od takrat dalje je naša zlata prinašalka kot prirojena, tako da sem prepričana, da tista okvara ni prišla čez noč ampak se je dogajalo že kar nekaj časa.Je pa težko hodila, vstajala. Pa smo mislili, da gre za sklepe in smo vso pozornost usmerili na napačno stran.

Ampak pred tem je imela že tudi dve težki operaciji, nasploh je zelo bolehna in vedno pravim, da je morala priti k nam, ker bi malokdo toliko reskiral. Mi bi takrat dali še enkrat toliko, samo da bi jo obdržali in nikoli nam tega denarja ni bilo žal.

Vam sporočim kako je z našim bernardinčkom. Ko ga človek pogleda, daje videz, da je takšen ogromen bumbar, vendar ko pa gre za preveze in zdravila, pa zelo lepo sodeluje in se nasploh pokaže kako zelo pametna živalca je. Žal pa ni navajen na prevoze, zato ga veterinar ni videl oz. ni mogel oceniti kako resna je poškodba, zato mu ne morem zamerit, če je dal premajhno dozo antibiotika.

Dobra novica, bernardinčku se je tačka pocelila – vsaj zaenkrat kaže tako. Smo srečni

super novička

imam muco ki je dobila zdravilo synulox in dve enekciji in me zanima kdaj približno začne zdravilo delovat zdaj ji dajen drugi dan vsak dan po dve tableti pa ne je nič vodo samo pije imela je tudi vročino ko sem bila pri veterinarju bojim se ker mi ne je nič

New Report

Close