Andol
Pozdravljeni!
Sem v 28.tednu nosečnosti. Danes mi ej G predpisala tablete Andol, brez da bi imela kakršne koli težave, rekla je, da se posteljica bolje razvija.
Sedaj sem si pa prebrala listek poleg tablet, kjer piše, da se ne priporoča jemanje v nosečnosti, sploh pa ne v zadnjem trimesečju.
Zanima me kaj naj sedaj, jem tablete ali lahko kako škodujejo?
Hvala za odgovor!
hm…vam je ginekolog predpisal Andol s po 100mg učinkovine ali navadne, 300? Andol je acetilsalicilna kislina, ki se jo v preventivne namene v nosečnosti predpisuje le do max. 150 mg dnevno, običajno celo le 100mg, vse kar je več pa zgreši namen oziroma lahko celo škoduje. tudi sicer bi bilo primerno vedeti, čemu ste dobili to zdravilo, kajti dajemo ga le nosečnicam, ki imajo povečano tveganje za ravzoj zastoja v rasti ploda in preeklampsije in še to je pri 28 tednih že prepozno, kajti pri 34 tednih moramo zdravilo že prenehati uporabljati, vraščanje posteljice pa je končano najkasneje pri 24 tednih, zato po tem nima več skoraj nobenega smisla ga na novo uvajati. Če gre za navadni Andol z več kot 100mg acetilsalicilne kisline, ga ne uporabljajte.
Pozdravljeni,
v postopku IVF so mi svetovali (druga dekleta v postopku), da se od punkcije dalje jemlje Aspirin 100 za povečanje prekrvavitve in s tem izboljšanjem možnosti za vgnezditev po transferju. Ker nisem imela recepta, so mi v lekarni dali Andol 100. Ali je učinek res isti in ali navedeno res pripomore k izboljšanju možnosti za uspeh?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
o povečanju uspeha pri vgnezditvi ni jasnih dokazov, zato sem proti samozdravljenju na osnovi “govoric” in “laičnih mnenj”, sicer pa je andol 100 v biokemičnem smislu enako kot Aspirin 100. oboje vsebuje 100mg acetilsalicilne kisline.