Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija ananas

ananas

Pozdravljeni!

Zanima me, ali se lahko 10 mesečnemu otroku ponudi ananas? Nekje sem namreč prebrala trditev ene mamice, da je alergen, zdaj pa ne vem, ali je res ali ne?

Kako pa je z jajčnim rumenjakom? Se lahko že pred 1. letom ponudi kakšno palačinko ali carski praženec in podobne jedi, ki vsebujejo celo jajce, ali je bolje še malo počakati? Sicer otrok do zdaj ni pokazal nobene alergije.

Hvala za odgovor in lep večer!

Anans običajno res svetujemo po prvem letu, vendar so nasveti o čuvanju pred alergijami bolj namenjeni otrokom z družinsko nagnjenostjo k alergijam in otrokom, ki že imajo kakšno alergijo.
Če boste otroku, ki nima nobenega dejavnika tveganja, ponudili ananas in morda jajčni rumenjak 1 mesec pred prvim rojstnim dnem, verjetno ne bo prav nič narobe.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za odgovor, Tanč. Sem pa zdaj opazila, da sem se zmotila in govorila o jajčnem rumenjaku namesto o beljaku. Tudi vas sem s tem zavedla, da ste napisali rumenjak namesto beljak. 😉

lp!

Velja enako tudi za beljak, oz. za celo jajce.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravlljeni!

Bom kar pri te temi nadaljevala. Kdaj se pa lahko ponudi solata (mislim predvsem zaradi kisa, soli)?

Hvala in lep pozdrav.

Običajno imajo solato radi, kislo jim celo prija (zaradi še vedno precejšnje količine mleka, ki nevtralizira želodčno kislino). Počasi lahko začne preizkušati tudi solato.

Sedaj pa čisto ne zastopim…

na posvetovalnici so mi pri polletnem pregledu dejali, da lahko počasim začnem uvajati rumenjak, po 7. mesecu izdelke z glutenom in mlečne izdelke (skuta, sir, naravni jogurt), razen mleka, po 8. mesecu lahko začnem uporabljati mleko kot dodatek pri pripravi grane (npr. polenta, pire krompir)…

V članku ga. Karmen Mlinar iz foruma Dojenje pa je vse zamaknjeno za 1 do 2 meseca. Ta članek sem ravnokar prebrala, mala pa je sedaj stara dobre 7 mesecev in pol, pa sem ji tako rekoč že vse dala jesti, torej od mlečnih izdelkov preko hrane z glutenom do rumenjaka.

Npr. spodaj:

…jajčni rumenjak ponudimo dojenčku po osmem mesecu starosti…Do enega leta starosti otroci ne smejo uživati kravjega mleka in izdelkov iz KML, žitaric, ki vsebujejo gluten (pšenica, oves, rž)… Kravje mleko lahko po dopolnjenem 9. mesecu starosti uporabljamo le kot dodatek pri kuhi (pri pripravi pire krompirja ali polente), dovoljeni so polnomastni mlečni izdelki (sir, jogurt, skuta).

MESO je na dojenčkov jedilnik uvedeno precej zgodaj (pred prvim letom) zaradi visoke vsebnosti železa in beljakovin.

Sirčke, naravne jogurte in skute ponudimo otroku po devetem mesecu starosti, če v družini nimate zgodovine alergij.

Sem torej ravnala napačno? Naj povem, da mala vse to je sedaj ca. 3 tedne, torej od 7 meseca dalje.

Hvala za vaš komentar.

Samo še to (navezujem se na zgornji post): v knjigi Velika paparica za male papavčke, ki sem jo dobila v dar, je zopet druga politika. Po tej knjigi naj bi dojenčku že po 6. mesecu dali celo trdo kuhano jajce. Poleg tega pa naj bi minimalno do 8. meseca vsaj še 4x pristavili otroka oz. mu dali stekleničko.

Hočem samo povedati, da se dejstva tako rekoč spreminjajo od vira do vira in to ponekod zelo. Dejansko je mamica po tolikih različnih informacijah lahko zbegana.

Pri moji mali pa je tako, da bo čez slab teden dopolnila 8. mesecev in že nekaj časa se dojiva le še 3x na dan. Poleg tega dobi čez dan 2 mlečna obroka (skuto in mlečno kašico), 1 sadni ali sadno-žitni, 1 zelenjavno mesni. Ker ne kaže nobenih hudih zahtev za dojko, ji ji pač ne ponudim, ker bi počasi rada nehala dojiti oz. se je spontano tudi sama distancirala od nje. In do sedaj nikoli nisem pomislila, da bi delala kaj narobe. Več ko berem o tem, pa postajam vedno bolj nesigurna…, nekateri viri pravijo, da je fino dojiti vsaj 1 leto, spet drugi, da ni potrebno toliko časa in da lahko dojenje nadomestimo z mlečnimi izdelki.

Jaz sem si zamislila, da bi nekje do 9 meseca še dojila 2 do 3 krat na dan, potem pa bi dojenje kar hitro poskušala nadomestiti mlečnimi izdelki. Sama menim, da sem s tem, ko sem jo polno dojila skoraj pol leta naredila največ zanjo, sedaj pa sem prepričana, da je ni potrebno držati na dojki, če sama ne kaže potrebe po njej – ne glede na starost (torej skoraj 8 mesecev).

Se motim?

Se opravičujem, vendar bi rada mali dala najboljše in pri tolikih mnenjih…., zato me zanima, kaj vi menite o trenutni siuaciji pri naju.

Hvala.

Navodila o uvajanju hrane dojenčkom so malce posodobljena, kuharske knjige (kot je Velika paparica) pa so pač spisane manj po strokovnih pediatričnih načelih, sploh pa izdane pred nekaj leti in se ne posodabljajo.
Trenutno velja, da glutenske žitarice uvajamo kmalu po 6. mesecu, meso po 7. mesecu, mlečne izdelke med 7. in 8. mesecem, mleko za pripravo jedi je lahko navadno kmalu po 8. mesecu, za pitje adaptirano, ribe po 8, mesecu.
Jajce (z beljakom) uvedemo še vedno okoli 1. leta, rumenjak pa lahko tam okoli 7. meseca.
Torej bi jedilnik zdravega 8 mesečnika povprečno izgledal tako: zjutraj Am ali dojenje, dopoldne sadna malica, opoldne mešano kosilo (zelenjava, meso, ogljikovi hidrati), popodlne jogurt/skuta z ali brez dodatkov sadja in ogljikovih hidratov, zvečer žitno mlečna kašica, po potrebi še dojenje ali AM.

New Report

Close