Amniocenteza?
Lepo pozdravljeni.
Stara sem 27 let, v 23. tednu nosečnosti (zadnja M 17.11.14, datum poroda po UZ 17.8.15) in sem v dilemi.
Poleti 2014 sem imela zadržani splav, plod se je nehal razvijati v 5. tednu nosečnosti, čiščenje maternice sem imela v 8. tednu.
Zdajšna nosečnost je do sedaj potekala super. Nuhalna svetlina in DHT sta podala majhno tveganje za napake in tudi drugi rezultati so bili v redu.
Prejšni teden sem imela morfologijo ploda, kjer je bilo načeloma vse ok, me pa je zaradi povečanega ledvičnega prostora moja ginekologinja poslala še na kontrolo v porodnišnico v Ljubljani.
Danes sta me tam pregledali dve zdravnici – dva ločena UZ. Ugotovili sta obojestransko pielektazijo (v obeh ledvicah razširjen pielon – 8mm) in relativno kratek femur.
Ena od njiju sumi na povečano tveganje za DS, medtem, ko druga pravi, da je pielektazija pri fantkih pogosta in se lahko sama popravi – poleg tega naj bi bila v mejah normale, velikost femura pa si razlaga kot ravno pravo velikost, ker po njenem mnenju sem v resnici v 22. tednu nosečnosti (datum poroda so mi za en teden spremenili na 1. pregledu).
Poslali so me še na pogovor z genetikom. V družinskem drevesu ni nobenih posebnosti, z možem sva zdrava (razen on ima povišano delovanje ščitnice). Genetik je povedal, da vsak znak posebej ne daje razloga za skrb, povečano tveganje za kromosomsko napako naj bi bilo zato, ker se pojavljata skupaj.
Zdaj so mi dali na voljo amniocentezo naslednji teden ali kontrolne UZ, za spremljanje sprememb.
Glede te odločitve sva sedaj z možem v dilemi. Že pred nosečnostjo sva se pogovarjala o DS in se strinjava, da če bi rezultati pokazali kromosomsko napako bi želela nosečnost prekiniti.
Zanima naju do kdaj je prekinitev nosečnosti sploh še možna in na kakšen način? Bi lahko počakala še kakšen mesec, da vidiva morebitne spremembe na UZ in se potem odločiva za amniocentezo, če bi UZ kazal večje tveganje? Tega postopka naju je namreč zelo strah.
Predvsem sva v dilemi, ker so rezutati tako mejni, hkrati pa sva od ginekologinj dobila različna mnenja.
Prosiva še za Vaše mnenje.
Prilagam tudi izvide NS in današnjih UZ.
Najlepša hvala!
po nobeni definiciji pri vašem plodu ne gre za kratko stegnjenico, ker nobena meritev po tem, kar ste pripeli k dopisu, ni pod 3% za gestacijo. Krajša od idealne pa je stegnjenica pri polovici populacije, saj točno prav velika ni skoraj nikoli. Torej je najprej sploh strokovna odločitev ali gre za pomembno krajšo stegnjenico ali ne in pri vašem plodu ne gre. Drugo je razširjeni votli sistem ledvic. Tudi to velja vrednotiti od primera do primera in pri dečkih ta problem srečamo v 1/4 primerih. Tretji problem je “spuščanje duha iz steklenice”. Zdaj je, kar je. Poslali so vas k genetiku, ki je dodal svoj del zgodbe in če bi zdaj ne šli na AC in bi se po ne vem kakšnem nepovezanem naključju res rodil otrok s kromosomsko napako, kakršnokoli, ne nujno Down, potem bi se težko izvlekel iz “šlamastike”, če bi vam bil rekel, da je AC nesmiselna. Eno je namreč sposobnost predvidevanja in napovedovanje tveganja, povsem drugo je realnost po rojstvu. Če res v piko ne razumeš razlike med napovedovanjem relativno redkih dogodkov in uresničevanjem takšnih dogodkov, potem bi vse, kar se ne bo končalo vam v prid, pripisali vašim svetovalcem, ne glede na to, kaj so vam ponujali. Če se odkrije Downov sindrom, je prekinitev nosečnosti v bistvu možna do porodnega termina.