Najdi forum

amniocenteza

Danes sem bila na merjenju NS. NS 3,5 mm in verjetnost 1:37. Stara sem 32 let.To me je ful potrlo. Zdaj moram na genetski posvet na kliniko. Zanima me, če je katera že bila na tem posvetu, kaj pravijo? Ali če so kateri že delali amniocentezo pa je potem bil izvid negativen in rojen otroček zdrav.

Vsaka vzpodbudna beseda mi bo veliko pomagala.
Pa vsem veliko sreče in zdravja vaših otročičkov.
Alenka

Sem bila tam. Nič posebnega. Pojdita oba. Razložijo ti %možnosti genetske okvare, sprašujejo o boleznih v družini (obeh), če morda obstaja verjetnost, da sta v sorodu – lahko daljnem – x kolen nazaj, družinsko drevo…. Tega je že nekaj let, in se več ne spomnem prav podrobno.
Jaz sem takrat imela NS 4,4, že na morfologiji se je videlo, da otrok ni zdrav (ciste, posteljica…)
Upam, da bo tvoje dete genetsko uredu. Pazi še nekaj – možna pa je srčna napaka -vprašaj na g.posvetu. V pribl. 20. tednu naj ti naredijo UZ – ne vem več točno – mislim da na pediatrični kliniki. Se da zdraviti že v nosečnosti.
Ta hip ti želim čim manj strahu, nato pa ZDRAVEGA otročička.
Srečno.

Samo brez panike. Moji prijateljici je prav AC potrdila, da je njen dojenček zdrav, kljub rezultatom NS.

Pozdravljena!
Pri moji deklici je bila nuhalna svetlina 3,5 mm, izračunano tveganje je bilo 1:62, stara sem bila 33 let.
Genetski posvet se mi je zdel zelo dober, čisto vse so mi narisali in razložili, res pa je, da je potrebno zelo podrobno spraševati.
Tudi po opravljeni amniocentezi ( v Ljubljani), ti nadvse prijazna sestra Marija čisto vse razloži, kaj početi in kaj ne, skratka res vse.
Najhujše pri vsem pa je čakanje na rezultate amniocenteze.
Danes je naša deklica zdrava bejbika stara dobro leto dni.
Tudi na pregledu za srček sva bili, ko je bila še v trebuhu (ta pregled opravljajo na pediatrični kliniki) in je bilo vse super.
Srečno ti želim, ne obremenjuj se preveč, moj moto je bil skozi te težke dneve, da o tem kako bom prečkala most bom razmišljala takrat, ko bom do njega prišla. Ne obremenjuj se v naprej!
Srečno in zdravega otročka!
Špela

Prejšnji teden sem bila na merjenju. In naju je vrglo na rit: 1:61. Naredila je več meritev, vse so bile okoli 2.3 – 2.7 ena pa 3.2. In izračun mora naredit na največjo. Pa mojih 33 let in 72 kg, pa smo pristali na 1:61.

Že tam nama je priporočala amniocentezo. Vseeno sem dala še kri za dvojni hormonski test in konec tedna se z zdravnico slišiva. Tudi moja ginekoliginja mi je priporočala amniocentezo. Drugače na UZ je bilo vse v redu: utrip, premeri glavice, trebušna stena, mehur, oblika glave…..Tudi moja zdravnica pravi, da je (skoraj) prepričana, da je moj izvid lažno pozitiven. Ampak biti še šest mesecev v strahu..?

Preberi si (tudi internet), da samo 3 – 5% takih tveganj tudi resnično pomeni kromosomske nepravilnosti. In da verjetnost, da z takim izračunanim rizikom rodiš otroka z DS, ni kaj dosti večja od verjetnosti, tudi če meritev pokaže majhno tveganje. V teh presejalnih testih je zadaj ena težka statistika, ki nas dejansko zmede s temi verjetnostmi in odstotki, in dse vse mamice takoj vidimo v tistih 3%.

Jaz poznam nekaj mamic, ki so na amniocentozo šle in niso splavile (verjetnost za splav 1:200 do 1:400 eto spet statistika), in dobile izvid, da z otrokovimi kromosomi ni nič narobe. Samo izvid amniocenteze oziroma preiskava otrokove celice je 100% in noben drug. Sredaj sva popolnoma zbegana, prestrašena in že skoraj odločena, da na amniocentezo grem. Da bom, če bom, lahko potem še preostalih šest mesecev res mirno spala. Ne rečem, da se bodo pojavile še kakšne druge skrbi, ampak vsaj ta bo odpravljena. Če pa izvid ne bo v redu, pa raje še sploh ne razmišljam.

Pri amniocentezi pregledajo vseh 46 kromosomov in preverijo kar nekaj dednih bolezni, ne samo na 21 kromosomu. Preverijo tudi tiste manj pogoste, oziroma zelo redke.

Upam da bomo vse to dale skoz in rodile zdrave otročičke.

Poročaj, kaj se bo dogajalo.

Aja na posvet me ni poslala, ne ta, ki je merila , ne moja osebna. Moram priznat, da mi je v edino tolažbo tale forum, kjer se najdemo take s tveganji in tistih nekaj znank. Pa strokovna literatura, ki sem jo požrla v teh petih dneh.

Je pa res, da mi je moja ginekologinja priporočala še enkrat merjenje nuhalne, vendar se priporočeni tedni iztekajo, zato nisem šla iskat drugega mnenja. Se mi zdi tudi nesmiselno, ker sem že tako ali tako prestrašena. Noben negativni presejalni test me ne bo več potolažil.

A mi katera zna povedat, kdaj se dela amniocenteza. Šele po 16 tednu ali tudi prej (od 14 dalje)?

Lep pozdrav.

Živjo, sotrpinke!

Jaz sem imela NS 2,8, razmerje 1:331, ker sem bila stara 28 let. V glavnem panika, ker imam za seboj že eno težko izkušnjo (splav v 26 t, srčna napaka), tako da sem mislila, da se mi bo sfrkalo. Do konca nosečnosti sem bila čisto out. Ampak na amniciontezo me niso poslali (ni bilo pod 300), hotela sem iti samoplačniško, ampak se ni izšlo.

Rodila sem zdravo punčko, težko 3660 in dolgo 52 cm in vse neprespane, prejokane noči so se obrestovale.

Isto želim tebi!

Lp, Teja

ja, prijazni pa so tam vsi zelo. Sestra Marija pa se mi je zdela kot mama. Skoraj bi jokala z mano…
Veliko kritik sem slišala že čez Lj porodnišnico, a jaz se z njimi ne morem in ne smem strinjati.

Pozdravljena!
Meni so amniocentezo delali 15 teden 5/7. Glede možnosti, da pride do splava pa še nekaj; tveganje je približno 1-2% ali drugače gledano 98-99%, da bo vse v najlepšem redu.
Srečno!

Živjo,
po opravljeni meritvi NS je bilo vse OK (v mejah normale). Pa sva se z zdravnico že pred tem zmeile, da bom šla še na THT, stara sem 33 let. Za znort, da so me klicali iz ginekološke, da sem padla v rizično skupino (1:66). Seveda je sledil genetski posvet in nato AC. Čakanje na izvide je pa res prava muka, sploh zadnji teden. Hvala Bogu je bil izvid normalen. Moraš vedeti, da je večina teh alarmov lažno pozitivnih, zato kar pozitivno, boš vidla da bo vse OK. Srečno!

Živjo!

Tudi jaz sem pred 2.leti imela povečano NS 2,4 in riziko 1:498 pri 36 letih.Tudi nosna kost ni bila vidna,kar je bilo indikator za povečano tveganje.Ker nisem padla v rizično skupino,sem šla še na THT.ta izvid je bil pozitiven,tako da sem šla potem na gen.posvet in AC.Sam poseg AC ni nič hudega,moraš pa počivati,čeprav jaz pri 4 otrocih nisem ravno veliko.najhuje je bilo čakanje na izvide,a k sreči je bilo vse OK,zadaj nas razveseljuje naša mala 18 mesečnica.

LP,Ana

Hvala za vse vaše vzpodbudne besede, res je grozno, da bo še kar dolgo trajalo, da bodo ponovne preiskave potrdile ali ovrgle sum na DS.
Tolk časa vem, da ne bom kaj prida spala.
Jutri grem po napotnico in potem verjetno še ta teden na posvet na ginekološko kliniko v LJ. Danes mi je sestra rekla, da najboljše, da pridem čimprej, da bi mi mogoče lahko gledali tudi huronske resice, kar bi bilo prej.
Napišem, kaj mi bo rekel zdravnik, ko pridem s posveta.
LP Alenka

New Report

Close