Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Amnijski traček pri 12 tednih

Amnijski traček pri 12 tednih

Pozdravljeni,

na pregledu nuhalne svetline pri 12 tednih je ginekologinja opazila amnijski traček. Rekla je samo, da moram to obvezno omeniti svoji osebni ginekologinji, napisla v izvid in mi shranila 2 slikici ultrazvoka, kjer se vidi ta traček. Ostalo ni želela komentirati, niti mi ni želela razložiti kaj to sploh pomeni. Je rekla samo, da se bom pomenila z osebno ginekologinjo.

Ker sem bila zaskrbljena sem seveda informacije poiskala na internetu in se močno prestrašila.

Nič ni tudi rekla o tem, ali traček trenutno vpliva na plod. Bi mi mogla zdravnica to povedati, če bi opazila? V izvidu nuhalne je samo zapisano, da sta vidni obe nogici in obe rokici.

Se tako zgodaj sploh že vidi vpliv? Je to res tako zelo nevarno? Je velika možnost, da se otrok rodi z deformiranimi udi?

Pregled pri svoji ginekologinji imam šele čez 2 tedna in sem res prestrašena.

Hvala in lep pozdrav,

zaskrbljena nosečka

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimna110, 09.05.2026 ob 11:21

Pozdravljeni,

na pregledu nuhalne svetline pri 12 tednih je ginekologinja opazila amnijski traček. Rekla je samo, da moram to obvezno omeniti svoji osebni ginekologinji, napisla v izvid in mi shranila 2 slikici ultrazvoka, kjer se vidi ta traček. Ostalo ni želela komentirati, niti mi ni želela razložiti kaj to sploh pomeni. Je rekla samo, da se bom pomenila z osebno ginekologinjo.

Ker sem bila zaskrbljena sem seveda informacije poiskala na internetu in se močno prestrašila.

Nič ni tudi rekla o tem, ali traček trenutno vpliva na plod. Bi mi mogla zdravnica to povedati, če bi opazila? V izvidu nuhalne je samo zapisano, da sta vidni obe nogici in obe rokici.

Se tako zgodaj sploh že vidi vpliv? Je to res tako zelo nevarno? Je velika možnost, da se otrok rodi z deformiranimi udi?

Pregled pri svoji ginekologinji imam šele čez 2 tedna in sem res prestrašena.

Hvala in lep pozdrav,

zaskrbljena nosečka

Natančnega vzroka za nastanek amnijskih tračkov ne poznamo in v veliki večini ne predstavljajo težav in ne povzročajo nepravilnosti v razvoju ploda. Seveda svetujemo pogostejše preglede z UZ; možnosti, da pride do zapletov, so izjemno majhne.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close