Najdi forum

alergija-hrana?

Imam 10 mesečno psičko, mešanko, bokserko in ima kar naprej neke probleme s kožo in hrano. Nikakor ne morem ugotovit, katera hrana ji paše. Je tudi izbirčna in še pred polovico 3kg vreče protestira in noče jest in samo gleda v skledo. Zdaj sem kupila brikete N&D, katero pa je brez problema. Ta je brez žitaric. Kar naprej jo tudi nekaj srbi. Po trebuhu ima rdeče pike in se liže, srbijo jo ušesa. Nima bolh. Ušesa pa so rahlo rdeča. Bili sva že pri veterinarju in je dobila kapljice otonazol. Ali ima še kdo takšne probleme in kako jih je uspel rešit? Sama vem, da ni luštno, če te kar naprej nekaj srbi, tako je tudi pes ves živčen.
Hvala za odgovore in LP.

Tudi naša rotvajlerka se je v mladih letih veliko praskala, ni pa imela bolh. Ugotovili smo, da je kriva laktoza iz mleka, ki ga je oboževala in smo ji ga občasno dajali, čeprav naj ga odstavljen pes ne bi več užival. Ko smo ji ga nehali dajati, se ni več praskala.
Poznam dva lastnika psov, ki sta ugotovila, da njuna psa ne prenašata govejega mesa v briketih in enega, ki je psa hranil s kombinacijo kuhane govedine in testenin in ugotovil, da pes ne prenaša testenin (verjetno glutena).
Če kupuješ kakšne brikete/konzerve, ki vsebujejo barvila, konzervanse, ojačevalce okusa,…, so vzrok za praskanje lahko tudi te aditivi. Preveri na deklaracijah.
Sicer pa je možno tudi, da ni alergična na sestavine hrane, ampak na trave ali kakšne druge rastline. Če se ji najhujši simptomi pojavijo maja, ko cvetijo trave in če dosti laufa po travnikih ter so izpuščaji in rdečica bolj po trebuhu (kjer koža pride v stik z rastlino), je lahko vzrok tudi to.
(Sicer manj verjeten) vzrok bi bil lahko tudi kakšen osvežilec zraka za prostor, sploh tak, ki ima senzor gibanja. Kuža pride mimo in ga poškropi. Ker večinoma vsebujejo derivate iz nafte, dolgo časa ostanejo na dlaki (pes jih prej ali slej poliže) ali pa pridejo do kože in jo dražijo.
Potem so tu še pasji šamponi in sredstva proti zunanjim zajedalcem, lahko je alergična na eno ali več sestavin v teh zadevah.

Bistveno je, da ugotoviš, kaj ji škodi. Če je to sestavina hrane, ji ponudi več vrst hrane, ki te sestavine ne vsebuje. Prosi v trgovini, da ti dajo tiste ‘testerje’ po 50 ali 100g in ugotovi katere vse vrste so ji všeč. Nato jih kupi in jih menjavaj vsakič, ko se naveliča ene hrane. Na primer: 2 tedna bo jedla eno vrsto hrane in se je bo naveličala, nato drugo vrsto 1 mesec in se bo naveličala, nato tretjo vrsto, nato spet prvo…

Moja ima tudi rada mleko, jogurt, skuto. Ji kar sline tečejo, ko zavoha. Bom za nekaj časa še to ukinla in bom videla, kaj bo.
Osvežilca nimam, da sprica. Trave pa tudi mislim, da niso, saj jo je srbelo, ko je bila trava 1cm visoka.
Včasih se že hecamo in pravimo, da je puberteta.

Drugače jaz svojo za kak rojstni dan ali novo leto pocrkljam s pasjo tortico, v katero dam sir brez laktoze. Je sicer precej dražji od navadnega, ampak pač za posebne priložnosti ne gre drugače. 🙂 Sir ima namreč skoraj raje od briketov.

Moja psička je kot mladiček začela kazati alergijo (rdeči izpuščaji, konstantna driska, bruhanje, gastritis) najprej na piščančje meso (ki tudi sicer pri psih največji alergen), kasneje na vse vrste mesa. že leto dni ji tako kupujem hipoalergene brikete riž-tuna od Trainerja ter kuham polento, riž..s tuno ali zelenjavo.

Začela sem tako, da sem z jedilnika najprej brisala vse meso (zaradi gastritisa in driske je tako morala 3 mesece jesti samo prekuhan riž in podobno), potem pa dodala eno vrsto mesa in čakala na reakcijo..potem drugo vrsto….no, po vsakem mesu je bilo enako-izpuščaji, driska. lahko pa je vse izdelke iz mleka (sir, jogurti, skuta), jajca, zelenjavo, kupujem ji zelenjavne kosti v trgovinah za male živali

Mi imamo precej hudo alergijo na piščanca (ki je poleg laktoze, ki je ne prenaša skoraj večina psov verjetno najpogostejša alergija pri psih, sledi ji pa pomoje alergija na pršice)

Tako “za ziher” ugotavljanje je precej finančno težko se pa obrestuje, sploh če ima res redne in precej stalne probleme. Prva stvar, ki jo lahko narediš je, da brikete zamrzneš (recimo v tupperware posodi) tako pobiješ pršice. Če ima alergijo nanje bi moralo bit potem boljše, seveda pa ne bo čisto takoj. Naslednja stvar, ki jo naredi je, da izberi hipoalergene brikete, ki vsebujejo le en vir beljakovin (ne da je noter recimo piščanec, raca in govedina). Izberi beljakovino na katero je manj alergij recimo ribo, divjačino, raco, bizona, kenguruja itd. (izogibaj se piščanca, govedine in svinjine) … Če tudi potem ne bo bolje se pojdita izločevalno dieto. Zanjo je najbolje izbrati konjsko meso za bazo (zato sem rekla, da je finančno težka), preprosto zato, ker na konjsko meso alergije niso pogoste. Potem tem mesu dodajaš recimo ajdovo kašo, mehko kuhan riž. Če je vse OK stabilizirraš stanje (da se neha praskat, se nehajo vnemat ušesa itd), ptem počasi dodajaš druge sestavine dokler ne ugotoviš kaj je tisto kar ni ok in kar povzroča težave Tega se potem izogibaš v sestavi briketov.

Pri nas je bil problem tudi, če je v briketih piščančja mast, ki je navedena nekje sredi deklaracije.

Pogoste alergije so še na pšenico, koruzo in sojo

Ne sekiraj se, če noče jesti. Tudi dva, tri dni ne-jedenja ji ne bosta škodila. Ko bo lačna bo že pojedla ponujene brikete. Samo ne vdaj se prosečim očkom, sploh če imaš alergika boš morala biti vztrajna.

New Report

Close