afte
Pozdravljeni,
naš dve in pol letnik ima v ustih oz. na dlesni nad zg.3 afto. Zelo ga boli, saj praktično ni cel dan dal nič v usta in je cel dan prejokal. Zdaj je končno zaspal, upam, da bo prespal noč, saj je popoldanski spanec zaradi bolečin preskočil.
Dala sem mu Calpol in namazala s Calgelom, kolikor mi je pustil, bolj na približno.
S čim mu še lahko pomgam? Kako do aft sploh pride? Koliko časa traja? Kako preprečim, da bi se razširle po ustih? Enkrat sem jih tudi jaz imela in vem, da je bilo neznosno.
Ima pa tudi izrazit zadah po gnoju. je to povezano?
Hvala za vaše odgovore in LP od zaskrbljene mami
Aftozno vnetje ustne sluznice (po domače slinavka) je prva herpesvirusna okužba v življenju. Poteka z visoko vročino, lahko pa tudi brez nje in z bolečimi razjedami v ustih ter oteklo in nabreklo sluznico dlesni. Otrok ne je, slabo pije. Zato ponujamo nevtralne tekočine (mleko) in hrano (mlečno hrano, puding), zelo pomaga mlečni sladoled (ki hladi, blaži bolečine, odžeja in nahrani). Lokalno blažimo s protibolečinskimi geli (Calgel, 1% Lidokain v Orabazi), Calpol po potrebi, predvsem pa skrbimo, da otrok pije (voda, mleko), če že ne more jesti. Jedel bo, ko bo zdrav.
Zadah je spremljevalni del teh razjed.
Običajno traja nekaj dni, okoli tedna, da povsem izginejo. Po bolezni ostane virus v živčnih končičih in ob reaktivaciji se pojavi značilna herpetična sprememba na ustnici, kot slinavka pa ne več (razen podobnih sprememb, ki se napačno interpretirajo kot slinavka, gre pa za druge virusne povzročitelje).