ablacija
Gospod dr. Cibic
Pred tremi leti so mi v lj. naredili ablacijo, ki ni bila najbolj uspešna. Nato so me pred dvemi leti pregledali v mariboru in ugotovili, da je ostalo še maksimalno 150 udarcev na minuto, ki pa ne bojo nikoli izzveneli in tudi tisto divjanje 230 udarcev na minuto ne bo nikoli več. Ko sem rekla naj mi še teh150 udarcev na minuto ablirajo, je rekel, da ne sme, ker bi potem potrebovala srčni spodbujevalnik ali baj pas ne vem več, zato mi je predpisal bloxan po potrebi.
Zdaj pa sem noseča in je čakalna vrsta zelo dolga (par mesecev) me zanima, če bom lahko normalno rodila ali bom morala imeti carski rez.
Zdaj, ko me muči rahla aritmija se uležem, počivam, zaprem oči in si masiram zgornji del veke, kar mi resnično pomaga. Kardiolog mi je svetoval prekinitev z vsemi beta blokatorji.
Kaj menite o mojem porodu. jaz bi rada rodila, če bo le to izvedljivo
Spoštovani,
V prvem tromesečju nosečnosti smo zadržani gledi predpisovanja večine zdravil. To velja tudi za Bloxan, ki ga predpišemo samo v nujnih primerih. Po preteklem tretjem mesecu nosečnosti je manj zadržkov. Nosečnica lahko jemlje Bloxan v nizkih odmerkih, ki naj bi preprečili napade hitrega bitja srca in s tem omogočili normalen porod.
Lepo vas pozdravljam.
Prim. Boris Cibic, dr. med.
Zaradi prenehanja jemanja Bloxana in nekoliko prej concorja 5 sem sedaj že od vsega začetka nosečnosti v bolniškem staležu, ker bloxan prehaja skozi plodovnico na oroka in mu zmanjša število udarcev srčnega utripa prav tako kakor meni. Moj otrok pa je že pri 12. tednih imel manj udarcev, kot bi jih moral imeti, kljub nejemanju Bloxana.
Kaj menite vi, sem upravičena do bolniškega staleža ali ne?
Hvala
Spoštovani,
Z uporabo sodobnih preiskovalnih metod danes ginekologom in pediatrom verjetno ni težko ugotoviti vzroka za počasno bitje srca pri plodu in možno zdravljenje nepravilnosti. Težko bi vedel odgovoriti na vprašanje, ali bi bil koristen že bolniški dopust bodoče mamice.
Lepo vas pozdravljam.
Prim. Boris Cibic, dr. med.