5 teden
Pozdravljeni,
zadnjo menstruacijo sem imela 22.1, torej predvidevam da sem v 5. tedenu. Zanima me sledeče: Že odkar bi morala dobiti menstruacijo me v predelu matrnice malo špika, rahli krči oz. občutek kot da nekdo nekaj vleče. Je to zaradi pripravljanja maternice oz. raztezanja ali je za to absolutno prezgodaj? Je moja prva nosečnost in so mi občutki popolnoma tuji. Skrbi me, da ni to kakšen znak za preplah. Sicer se dobro počutim. Poleg rahlo občutljivih prsi, je to edini znak da se nekaj dogaja…Prvi pregled imam v 6 tednu.
In pa še to – v kolikor bi želela “testirati” če se mi nosečniški hormon ustrezno podvaja, testiram samo beta HCG v razmaku 72ur pri čemer se morajo te vrednosti podvojiti ali moram testirati tudi kaj drugega npr. progesteron?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
sprostite se! … Takšen nadzor nad vsem, kar se vam dogaja, ni dobra popotnica za tisoče sprememb, ki vas še čakajo v nosečnosti. Boste razvalina še preden boste mama, pa se pravi “rodeo” pričakuje šele potem, ko greste “na dva kosa”. Pri 4-5 tednih nosečnosti ne gre pričakovati zapletov še niti, če bi slučajno res šlo za IMN.
Vse navedeno so torej normalne reči. Če bi začeli krvaveti ali bi se pojavili boleči krči, se strinjam, da bo morda potrebno kaj preveriti, dokler ni ničesar od tega, pa ne iščite težav in pustite stvari pri miru.
Prvi pregled je sistemsko načrtovan med 8. in 10. tednom, prej pa le, če pride do težav. IMN praktično nikoli ne povzroči katastrofalne krvavitve v nekaj urah, ampak običajno vsaj nekaj dni, če ne tednov opozarja nase s krči in krvavitvami, praviloma obojim. Če torej ni nobenih težav, razen tipičnih nosečniških (slabosti, napete dojke, zaprtost, težave z apetitom in bruhanjem ipd.), potem ni razloga za pretirane skrbi.
Pozdrav, nimam nekih klasičnih nosečniških simptomov, le zjutraj slabost, ki mine, ko kaj pojem, utrujenost, v začetku neko zatezanje v trebuhu, ki je nehalo. Slabo mi ni oziroma ne toliko, da bi bruhala. Dojke so sicer bolj polne, nimam pa tistega ščipanja, kot pri ostalih nosečnostih. Se znaki lahko tako razlikujejo?
res je
Pozdravljeni. Tudi jaz sem se po prvem pozitivnem testu nosecnosti narocila na prvi prvi pregled, ki ga imam 1.4.2020. Datum zadnje menstruacije je 19.1.2020. Razen izostanka menstruacije, krceg v maternici, bolecih prsi in obcasnih slabosti, ostalih tezav nimam. Stara sem 28 let. Ker se mi zdi en mesec cakanja zelo dolga doba in me skrbi ali je z nosecnosto zaenkrat vse ok (utrip, nosecnost v maternici), bi si zelela opraviti samoplacniski pregled ze prej? Ali se vam zdi smiselno in kdaj bi predlagali najhitreje (da se ze vidi utrip.itd.). Gre za prvo nosecnost, zato so vsi obuctki zame neznanka. Hvala!
Spoštovani,
po ZM sodeč boste jutri noseči 6 tednov, torej bi se od torka dalje, če seveda trajanje nosečnosti drži, že lahko videl plodov srčni utrip na UZ.
Se strinjam, da zelo verjetno res.
L.p.
Pozdravljeni, na UZ sem pri vas naročena v torek 17.3.. Zanima me ali preglede izvajate ali so morda odpovedani? Obenem bi vas vprašala tudi kaj mislite o nosečnosti in covid-19? Trenutno sem na koriščenju dopusta dva dni, vendar ga v nedogled ne morem koristiti. Prav tako bolniškega staleža ne morem imeti, ker sem drugače popolnoma zdrava. Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
V torek, 17.3. mene v ZCD ne bo, ker imamo zaposleni v UKC Ljubljana trenutno prepovedano delo izven matične ustanove. Vse naročene v ZCD pa boste pregledane, a bo to opravila verjetno kolegica, ki je tam redno zaposlena po pogodbi. Glede Covid-19 za nosečnice veljajo enaka epidemiološka načela kot za vse ostale. O morebitni nevarnosti za plod neposredno zaradi okužbe ni znanega skoraj nič, po analogiji z drugimi sorodnimi klicami (SARS, gripa ipd.) pa se zdi, da prenosa na plod itak ni, če se zgodi, pa zelo verjetno ne bo nobene škode. Ogrožena je pravzaprav le okužena oseba, če virus Covid 19 vdre globoko v pljuča in tam povzroči vnetje alveolov (alveolitis), kar onemogoče izmenjavo plinov in se pacient zaduši, če ga ne priključimo na umetno predihavanje z aparati. Te nevarnosti pri plodu itak ni.
Za različne razloge za samoizolacijo pa so predvideni različni instituti oziroma vrste plačane odsotnosti, med katerimi je koriščenje dopusta izjema.