KDO JE VIRGINIA APGAR?

anonimni uporabnik, 19. marec 2002
Ostalo

Lestvica se je zaradi enostavnosti in natančnosti hitro razširila po vsem svetu, doživela je nekaj revizij, vendar bistvene spremembe niso bile potrebne. Ocenjevanje novorojenčkov Naše…

Lestvica se je zaradi enostavnosti in natančnosti hitro razširila po vsem svetu, doživela je nekaj revizij, vendar bistvene spremembe niso bile potrebne.

Ocenjevanje novorojenčkov

Naše ljube otroke pričnemo ocenjevati že veliko prej, kot se prično zaključni izpiti v osnovni šoli. Merimo in točkujemo že njihov prihod na svet. Pri tem smo natančni kot stari profesor matematike in nepopustljivi kot sodnica na drsalni reviji. Beležimo vsako nepravilnost ali napako, skopo delimo ocene in ne poznamo protekcije. Pa šalo na stran!

Opisati želimo ocenjevalno lestvico po Apgarjevi, ki jo uporabljajo praktično vse porodnišnice in o kateri je nekaj malega slišala že večina mamic, vendar jim podrobnosti niso bile predstavljene.

Pred uvedbo ultrazvoka v porodništvo so imeli porodničarji malo aparatur in postopkov za oceno plodovega stanja. Večinoma so se zanašali na znanje, srečo, predvsem pa na svoje izkušnje ob reševanju kritičnih situacij. Pred pol stoletja je bila obolevnost in smrtnost novorojenčkov zelo visoka, pa vendar je bila pozornost porodničarjev usmerjena le na reševanje porodnice. Otrokova prihodnost je bila prepuščena mili ali kruti usodi. Z razvojem porodništva, zlasti pa neonatologije, se je pozornost počasi obračala tudi k novorojenčku.

Kaj obsega ocenjevalna lestvica Lestvica obsega oceno petih življenjskih znakov, ki imajo vrednost 0, 1 ali 2.

Ker je bila gospa Virginia Apgar Američanka, ti pa so znani po svoji praktičnosti, so iz njenega imena izdelali spominski vzorec za pomnenje ocenjevanih znakov.

  • A appearence (=angl. videz)
  • P pulz
  • G grimase
  • A aktivnost
  • R respiracija

Oceno sestavlja seštevek točk iz vseh petih kategorij in je v razponu od 0 do 10. Vrednost 0 predstavlja odsotnost življenjskih znakov. Takrat govorimo, da je otrok rojen mrtev in nujno potrebuje ukrepe oživljanja. Na drugi strani pa predstavlja ocena 10 otroka v najboljši kondiciji.

Odlomek iz članka, ki ga je za revijo Moj Malček pripravil as. Lev Bregant, dr. med., specialist pediater

Več o tem si lahko preberete na spletni strani Moj Malček

Avtor
Piše

anonimni uporabnik

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
165,660
05.11.2026 ob 06:58
302,042
05.11.2026 ob 10:11
84,140
05.11.2026 ob 08:27
Preberi več

Več novic