življenje v grčiji
Ja, Mates,
ta stari imamo včasih tudi prav.
No, kljub vsemu naj Šatja doživi srečo, saj to ji oba želiva, kajne?
Sicer pa mislim, da ti nisi južnaške krvi, kot trdi ena izmed bralk tega foruma. Tisti bi pisali drugače.
Sicer pa nič slabega ne mislim o južnakih. Tudi sama sem bila noro zaljubljena v Srba (ki je sicer živel v eni izmed skandinavskih dežel).
Moram reči, da se v Sloveniji sicer prizadevam, da držim jezik za zobmi, ker nekateri pač menijo, da imajo vedno prav in lahko solijo pamet drugim, tudi če nimajo prav (s tem ne mislim tebe, Mates) in čeprav nimajo popolnoma nobenih izkušenj ne z eno ne z drugo zadevo. S svojimi mnenji sem praviloma v manjšini in med zatrtimi. Škoda, a realno.
Nekoč sem nekemu svojemu znancu potarnala, kako nezadovoljna sem z učitelji svojega otroka. Imel je odličen odgovor: “Morate razumeti, živijo na vasi in vidijo le svoje putke in pujske na dvorišču. Tako daleč tudi seže njihovo obzorje. Zgolj do ograje njihovega dvorišča.”
Pa še ena “blond” dogodivščina iz mojega življenja: Imam (da, pravilno ste prebrali) – imam precej visok nivo nemškega jezika (nemščina me sedaj spremlja že 43 let v mojem življenju) – no, ali pa si mislite, da si domišljam, da imam, tudi prav -, tako da moje nemščine pogosto ne razumejo vsi, predvsem ne tisti, ki so končali začetni tečaj nemščine. In nato dobim “strokovni” klic z namenom reklamacije: “Znam tudi nekaj nemško in tu piše “Gänze” (zur Gänze = v celoti). Ali niso to gosi (Gänse)?”
Kako že pravi Prešeren: “Le čevlje sodi naj kopitar.”
Pa lep pozdrav vsem!
Jaz vem samo to, da če si študentka, imaš stalno bivališče v Sloveniji in da rodiš otroka v Sloveniji ti do enega leta starosti priznajo pokojninsko dobo, samo moraš to pravico sama uveljavljat z vlogo na SPIZ.
Pozdrav Satja,
verjetno si sedaj ze mamica malemu princu. Na sou zisei agoraki sou!!!! Tudi sama sem postala mami pred nekaj meseci, ocka je grk, jaz slovenka, ziviva pa kar tukaj v Grciji. Se kar malcek smejim vsem tem stereotipom v zgornjih postih, me pa vsekakor spomnijo na dejstvo kako zapeckarski, zagrenjeni, ‘fausljivi’, ozkogledni so nekateri ljudje – raje tega ne bom obdolzila celotne nacije, saj bi potem tudi jaz bila nestrpna, kajne?;)
Ce bos potrebovala kakrsen koli nasvet glede birokracije me lahko kontaktiras, z veseljem pomagam (sicer sva midva porocena,rodila pa sem v Atenah, takoda je bilo glede grskega drzavljanstva zelo enostavno, za slovensko drzavljanstvo pa sem vse potrebno uredila na slovenski ambasadi v Atenah). Dejstvo je, da je z grsko birokracijo ‘hudic'(oh, ne vprasaj koliko zivckov mi je popilo urejanje porodniske na IKI in OAED-u), ampak sem prepricana, da tvoj grk ve kako in kaj… ob vseh slabih stereotipih so moji predhodniki pozabili omeniti nekatere odlicne:) – iznajdljivost je prav gotovo eden izmed njih!
V glavnem, zelim ti vse dobro! Filakia
En lep pozdrav vsem skupaj!
Šele sedaj sem odkrila ta forum in upam, da še kdo kdaj pokuka na to stran.
Tudi sama se, skupaj z grškim fantom, pripravljam na selitev v Grčijo.
Vse zainteresirane Slovence, živeče v Grčiji, zlasti pa Šatjo, Brigitte in Ariadni,zeloo prosim, da me kontaktirajo na sledeći mail: ssuzzana551@gmail.com. Rabila bi kakšen nasvet, pomenek in morda srečanje na freddo cappuccinotu v Atenah:-)
Fa ta poume pedia kai filakia:-)
No, mogoče Mates ni izbral ravno najustreznejših besed, ker na dobre ali slabe ljudi lahko naletiš povsod in značajskih ter osebnostnih lastnosti ne moremo posploševati po nacijah, ampak dejstvo je, da ima vsaka kultura napisana ali nenapisana določila in norme, in vemo, da je jug precej tradicionalen, kjer ima moški patriarh pgoosto še vedno glavno besedo, da lahko naivna dekleta zlahka naletijo na profile zgoraj opisanih moških (verjamem, da si Mates ni izmišljeval teh zgodbic), sploh če imajo pred očeh holivudsko romantizirano podobo Grka Zorbe. Namreč romantična ljubezen lahko komu hitro zamegli razum, še posebej ženskam, ki jih val čustev lažje zajame in vsrka kot moške, da ne vidi partnerjevih napak in si misli, da bo vedno vse tako idilično kot iz pravljic in vse “oh in ah”, kjer živita princ in princeska srečno vse do konca svojih dni. Njegov scenarij je bil pač bolj črn, kot eden možnih v skrajnih situacijah, ki pa ni povsem nerealističen.
rosalis je napisala:”jaz bi pravzaprav težko bila s slovencem, ker recimo ne maram slovenskih karakteristik – ozkoglednost, škrtost, ksenofobičnost, zaprtost, vse po reglcih…groza:)”
Osebne karakteristike so značilne za nacijo? Takšne lasntosti sotipične samo za Slovence, za druge nacije pa je značilno, da so razgledani, gostoljuubni, dobri, odprti, spontani? Groza, ja, kako stvari posplošuješ šablonsko – in to je ravno ozkoglednost in zaplankanost. Saj žal pogosto lastnosti, ki so za nad same moteče, zapažamo raje pri drugih. Groza 🙂
matesu,matjazku in vsem ostalim, ki imate vse crno v glavi in srcu se javljam, da je po skoraj osmih letih smo se vedno ena pocukrana srecna druzinica.
Kdaj nam torej potece rok trajanja in bo popustil ta val custev in mi odmeglil razum in bom spoznala, da je moj moski ena navadna primitivna balkanska baraba?
Satja, preveč osebno vzameš, užaljeno. Nihče ni omenjal tvojega moža ali dvomil v trdnost tvoje zveze. Osvetlili smo le senčne stvari, tako kot jih ima vsak človek in tudi narod (kdo bi si recimo upal trditi, da so danes vsi Nemci nacisti?) – o pozitivnih lasnosti, ki odlikujejo južnjake že vsi vemo, kot je recimo njihov temperament, gostoljubnost, odprtost, komunikativnost.
Kako pa je danes kaj življenje v grčiji? Glede na vse milijarde, ki so jih dobili, verjetno še vedno kar v redu.
Bravo Šatja,
jaz te popolnoma podpiram, Grki so res pravi moški, sama imam obupno slabe izkušnje s “slovenčki”, žal jih moram tako imenovati.
Vsako leto dopustujem v Grčiji, ki mi je res zelo pri srcu in tudi grki so zelo prijazen narod, pripravljeni pomagati na vsakem koraku.
Tudi sama se imam namen odseliti za stalno v grčijo, če bom le dobila stalno vizo, ker pač tule v sloveniji bi rekla, da v današnjih časih res ne morš normalnega moškega spoznati. So v glavnem mamini sinčki ali pa taki, ki iščejo avanturce še ostali… žal je res tako.
Zato Šatja brato ti za pogum, želim ti veliko sreče v življenju in tudi sama upam, da se bom poročila s kakšnim grkom, ker za slovenske moške pač ne morem reči, da so pravi moški, sploh ne znajo z ženskami, kar grki definitivno znajo.
Vsako leto na dopustu v grčiji spoznam ogromno novih ljudi, tule pri nas pa vam povem, da že cela leta hodim ven pa nisem še enega pametnega moškega spoznala….
no toliko o tem….
Lep pozdrav.
Barbara
Seveda, pravi moški že ne bodo imeli kokoši, ki niti ne ve, da sta tako Grčija in Slovenija članici Evropske unije (zaenkrat še 😛 ) in da tako za selitev ne potrebuješ vize.
Slovenski fantje ne se sekirat, ce imamo konkurenco moskosti, ta sigurno ne izhaja iz grcije.Ni skrivnost da grki slovijo, popravljjam, imajo najvisjo populacijo homosexsualcev, kar izvira ze iz stare grcije,Sparte To se ze opazi ze v Makedoniji .Ker se pac vedejo kot babe jih imajo zenske rade za prijatelje. Torej ni konkurence fantje, samo pazi komu obrnes hrbet ko si tam.
V primeru, da Grčija izstopi bi se tudi pogoji za delo in življenje tam zaostrili, sploh pa zdaj v času krize…in bi se potrebovala viza pa še marsikaj…
No Brit, nebi o slovenskih homoseksualcih, za mene večina slovencev sploh niste pravi moški, ne znate drugega kot za računalnikom sloneti in se za nekim nadimki skrivat…grki pa znajo ravnati z ženskami, preverjeno!
Slovenci pa tako vemo kaj znate, pri mamicah jokat al pa malo pejt na net, avanturce iskat, tako, da nebi o tem, doma pa jih večina ima kakšno zaostalo žensko vi pa nimate jajc, da bi bil sami…
Sem bila ravno letos v Grčiji na dopustu in je tam dopustovalo veliko srbov, moram rečt, da so rekli, da slovencev je veliko gayev…. no tako, da tudi o vas se ne širi preveč dober glas, očitno je ta informacija od nekod le prišla.
kaj se cakas Barbara :)))))))))))))))))))))))))))
Barbara
Vsaj to nam povej katere ljudi predstavljas ko ocitno nisi slovenka. trdis da srbi pravijo da je veliko slo gajev v grciji, ce je to res samo potrjuje razlog zakaj hodijo tja, ker je to za gaje Balkanski San Francisco. Ce nimas konkretnega razloga nima smisla debatirat namrec tit for tat je dolgcas poslusat, ali ne??Povej kaj novega!!
Lp Brit
Ne pravim, da je veliko slo gejev v gričiji ampak, da srbi pravijo, da je veliko slovencev gejev!!
Od kod jim pa to pa tudi ne vem, samo očitno bi kar rekla da drži, kakor se obnašajo včasih popolnoma zainteresirani do žensk, hodijo na morje s kolegi, itd….
Draga Barbara
Fantje hodijo na morje sami, brez zenski zato ker ce so zenske zraven, na kratko povedano, se ne morejo sprostit, ce ves kaj hocem reci.Je cas da so fantje sami in je cas da so s puncami.Toda ne primerjaj slovencev z grki. Bistvo je da beseda pederast izhaja iz stare grcije, v dobi ko so vsi mladi fantje sli skozi fazo homoseksualnosti.Malo citaj zgodovino grcije glede tega ti bo slo na kozlanje. Lahko reces da je to sedaj le zgodovina toda jaz nisem preprican.Stare navade se primejo kot drek na podplatu.Mogoce bos spremenila mnenje da so grki res taki pravi moski, od vseh moskih na svetu so oni preverjeno in dokazano ta zadnji. Kaj ti bo moski brez jajc?pa ce izgleda kot sam grski bog?
Lp Brit
Britishman prvo se prepricaj o necem, pises neumnosti. Ko bos zivel v Grciji vsaj 5 let, se pa oglasi.
“stare navade se…” – hm, a potem si tako nastrojen tudi proti Nemcem? Pa proti Anglezem in Spancem, ki so pobili na tisoce Indijancev in jim ukradli zemljo? Pa proti Cerkvi, ki je sezgala na tisoce nedolznih?
Kdo je sedaj moski? Grk, ki se je boril za druzino, ko so Turki napadli? Ali Nemec, ki je ubil nedolzne otroke kar tako, samo zato, ker je lahko? Malo poglej zgodovino, kdo je napadal nedolzne ljudi.. Medtem, ko se je Evropa klala in kradla, so Grki filozofirali in ustvarjali…
Ti gre na kozlanje? Meni tudi, ko berem zgodovinska dejstva, kako Cerkev laze in kake ZLOCINE so naredili! Ves, da so v Vatikanu posiljevali male otroke vsakodnevno (tako punce kot tudi FANTE) nekaj 100 let nazaj? Ali ves, da imamo enega od teh posiljevalcev za svetnika? Se 1x, kdo je sedaj moski!????
Kdo je moski?
Slovenec, ki gre po sluzbi popivat s kolegi v bar, zena in otroci pa doma cakajo, kdaj se bo gospod primajal domov?
Ali Grk, ki gre po sluzbi direktno domov ali pa gre na kavo s punco/zeno ali na plazo in se igra z otroki? Ves da je Grkom popolnoma neznano popivanje po sluzbi???
Je moski Slovenec, ki ob vsaki tezavi zna edino to, da se ga napije?
Ali je moski Grk, ki se spopade s tezavami, zraven pa se ohrani smisel za humor – in to brez alkohola!?
Je moski Slovenec, ki bo ob financnih tezavah bezal v bar in zapravil se tiste prihranke, ki jih ima?
Ali je moski Grk, ki bo ob financnih tezavah poiskal dodatno sluzbo in bo delal dve sluzbi, dokler druzina ne pride na zeleno vejo?
Dokler ne zivis v neki drzavi, ne obsojaj in ne kvazi neumnosti!
Mogoce je pa problem to, da si prikriti homoseksualec in se sam tega ne ves….
Bravo!!
Ja seveda slovenski fantje so pravi fantje, ki hodijo sami na dopuste, iščejo avanturce na netu, doma pa imajo punce/žene… to so pravi moški, ki nimajo poguma preden ne izpraznijo vsaj ene steklenice, itd…
Hvalijo se, da imajo ženo, ljubico, lahko hodijo vsak dan popivat, to so pravi moški.
No moram priznat, da je tipična slovenska lastnost škrtost, ki se pa mladih fantov še kako drži. Novodobni mladenični sploh ne poznajo olike, da je vljudno, da se ženski plača pijačo, grki pa to vedo, čeprav so po mnenju nekaterih “balkanci”.
Kot sem že omenila sem že bila velikokrat v Grčiji pa nisem opazila, da bi bili homoseksualci, tule ko pa greš ven pa se moški za šankom objemajo, dobre bejbe pa same plačujejo pijačo. To so tipični slovenci.
Haha ja res, nimajo poguma, dokler ne izpraznijo vsaj ene steklenice 🙂
Malce smo se odaljili od prvotne teme ali ne?Jaz ne trdim da so slovenci vzvor moskega. Se zdalec ne, in se strinjam z vsem kar je zgoraj navedeno, edino to, da slo nimaja reputacije da so pedri kot to imajo na primer Grki.Nisem zivel v grciji toda kot pravi star grski pregovor, da ti ni treba jest dreka da ves da smrdi. Torej clovek umiri se to je zgodovina ki se ne da spremenit. Nisem rekel da so vsi grki pedri toda povprecje je vecje kod drugje po svetu. Karakter tipicnega slovenca,ja to je pa poglavje zase!? ali ne???
Lp Brit
Forum je zaprt za komentiranje.