življenje v grčiji
Joj, ljudje, postavila sem le eno birokratsko vprašanje, namesto tega pa cele litanije o mentaliteti in socialnih profilih grkov.
prvič, ne vem kako dolgo časa vi potrebujete, da spoznate človeka, ampak mislim, da v 6ih letih zveze verjetno res že poznaš človeka. Ne vem, ali pa sem le jaz tak naiven poznavalec karakterjev, da že 6 let živim z šovinističnim, mačističnim grkom, in se sploh tega ne zavedam, spoznala bom šele, ko bo prišlo do prvega prepira? (haha, se vi dejansko ne prepirate s svojimi partnerji po šestletnih vezah???)
6 let romantike??? pa dajte no mir.
drugič. v življenju si še nikoli nisem niti zaželela moškega, kaj šele, da bi bila v vezi z kakšnim takšnim, ki ni izjemen človek, ki ima težave s spoštovanjem žensk, še posebej svoje partnerke (tudi bivših). Takšni nezreli moški bi pri ženski morali odpasti a priori, saj je lahko prepričana, da bo ona prva žrtev njegovih izpadov. Tiste, ki živite v takšnih vezah, se raje vprašajte, kaj je narobe z vami, da ste še vedno tam…Takšni moški izpadejo tudi največji prasci, ko je romantike konec. Sama se namreč imam dovolj rada, da si v življenju privoščim moškega, ki tudi če se nama res zgodi, da bo enkrat ljubezni konec, bo še vedno ostal človek s karakterjem in načeli in ne zakompleksano tele.
tretjič, v grčiji vlada matriarhat in ne patriarhat.
rosalis, mogoče sem se izrazila nerodno, ne gre ravno za romantične počitnice v grčiji vsake toliko časa, ampak čisto vsakdanje neromantično življenje v dvoje, služba, faks, plačevanje najemnine in drugi ubijalci romantike.
hvala vsem za skrb
in šele zdaj me je spreletelo…torej vsa vaša strokovna opažanja veljajo tudi za mojega še nerojenega sina, ki bo prav tako grk?
no, to pa že jemljem kot osebno žalitev, saj resnično verjamem, da nikoli ne bom vzgojila takšnega otroka, kot opisujete vi.
Jaz bi pa kar verjela Matesu, ki opisuje, kaj je MOŽNO, da se zgodi, in nikjer ne trdi, da se bo v resnici tako zgodilo. Očitno je tudi, da tega nočeš slišat in po žensko trdiš, da tvoj pa že ni tak. OK, upamo, da res ni.
Okoli teh stvari bi bilo mogoče bolje poslušati moške, če že tako pojma nimamo o njih in se ne prepustiti naši trmi, ponosu, slepi zaljubljenosti in podivjanim hormonom. Pa ni stvar v nacionalizmu, posploševanju o balkanskih narodih, temveč o možnosti, kaj se lahko zgodi. Vzemi to pač na znanje in poskušaj urejati stvari v tem smislu, da se tudi to lahko zgodi in kakšne so lahko posledice,samo kolikor vem, ni možno dobiti dvojnega državljanstva. Glej, ne vem, upam pa, da se bo našel kdo, ki bo vedel več o tem. Srečno!
Seveda se lahko to zgodi, ampak se lahko to zgodi s slovencem, nemcem. avstrijcem, komerkoli…ne vidim pa vaših svarečih komentarjev pri postih, kjer punce pišejo, da živijo z američanom ali pa avstrijcem.
torej lahko sklepam, da gre tukaj predvsem za predsodek do grkov.
slepa zaljubljenost in podivjani hormoni, že spet…:)))
če sem že 6 let slepo zaljubljena, svaka mi čast, prava psihološka kurioziteta sem, za na razstavo.
glede dvojnega državljanstva. problem je le pri odraslih ljudeh, jaz pa ga tako ne želim. otrok, ki je rojen staršema dveh različnih nacionalnosti, pa je seveda upravičen do dveh državljanstev.
in še nekaj. jelka*, praviš, naj urejam stvari v tem smislu, da bova nekoč morda šla narazen. (čeprav si tega ne predstavljam točno kako to zgleda…otroku naj ne pustim, da se preveč naveže na očeta, ker je pač možnost, da greva narazen? skrit bančni račun? kakšna nepremičnina? mogoče ljubimec, tako da dam vedeti, da nisem le njgova last?)
razumem, da je to dobronameren nasvet, ki nima veze s tem, da je moj izbranec pač grk in ne pošten, zrel slovencelj. to je verjetno kar dober nasvet. tudi slovenke in druge ženske, ki delajo otroke s slovenci bi se ga morale držati, pa bi nas bilo pol manj alkoholikov in nevrotičnih žensk, predvsem pa otrok, ki nosijo vse posledice.
ne sekiraj se, šatja, glede tega kaj pravij(m)o ljudje:)) jaz sem zeloooo vesela zate, jaz bi TAKOJ izbrala Grka, če bi imela to možnost, vsekakor absolutno pred zagovedanim slovenceljnem:) Sem bila zatreskana v grka in so mmmmm, sploh glede strasti in odprtosti, samo z mojim se je slabo končalo. Samo to itak ni point, ker slabo se je končalo tudi s kakim slovencem:)
V končni fazi je Grčija zibelka zahodne civilizacije…no, čeprav je od tega že kar nekaj časa, khm:) So se že precej oddaljili od izvira:)
Demokracija, skupščina, glasovanje…vse to je rojeno v Grčiji, da sploh ne govorimo o filozofiji, res pa, da je bila pri starih Grkih ženska na ravni sužnje:) Vsi zakladi demokracije, na katere so Grki tako ponosni, so bili v rokah izključno moških. Ženski je bilo namenjeno gospodinjenje, no, razen Platon, ta jim pa da visoko vrednost in celo pravi, da je ženska tudi lahko vladarica.
Aristotel, na katerega so grki tako ponosni, pa za žensko jasno in glasno reče, da je sužnja:)
Ampak tak status so imele ženske povsod, v domala vseh kulturah v naši bližnji okolici, tako da to itak ni bistveno.
No, da ne bomo preveč zabluzili, ker zdaj smo res že daleč od bistva:) Mates je pač sprožil eno temo, ki je kar zanimiva in v njej je vsaj trohica resnice, samo na žalost se je potem obesila pač nate in na tvoj primer, ampak ne jemlji tega osebno, ker to je zgolj forum in ljudje itak ne morejo vedeti, kak odnos imata vidva.
Hude stvari se dogajajo povsod in dejstvo je, da ljudje smo nacionalno obarvani – kot smo slovenci ozkogledni in zahojeni, so grki…vstavi sama, jih bolje poznaš:)
Samo zdaj smo itak vsi v EU in je glede zakonov in papirjev še toliko lažje, tudi glede državljanstva otroka ipd. Tako da po mojem res ni bojazni, saj ne pelješ otroka v afganistan:))
Jaz mislim, da je nesmiselno iskat odgovore glede birokracije na forumu – pojdi kar na ambasado, po mojem najbolje. Tu očitno iz prve roke nihče ne ve, no, lahko da se bo še javil.
Pa srečno!
vidim,da me vecina obsoja glede mojega mnenja.nisem napisal,da je vsak grk slab,samo vecja moznost je.vsi vemo kaksni so ljudje na jugu.
zal jaz poznam veliko primerov,ki so se zaceli tako romanticno in koncali zelo slabo.
nekaj mi ne gre v racun.studirala je grscino in neve kako se napise v latinici grski priimek.zaboga,ko se ucis neki jezik,ki ima drugacno pisavo,se ucis tudi kako se napise v latinici.vsi vemo,ko smo se ucili v soli cirilico,kako potem to napisemo v latinici,enako je z ruscino.vem iz lastne izkusnje.
joj, mates, zate je vse tako enostavno.
grščine sem se učila v grčiji in tam nimajo nobene potrebe pisati njihovega alfabeta v latinici. po tvoji logiki bi mojemu sošolcu turku in sošolcu pakistancu in moji dragi prijateljici chuan jun iz kitajske profesorica grščine morala zapisati grški alfabet tudi v njihovi pisavi? arabcem, ki se učijo slovenščine pa profesorica slovenščine našo abecedo v arabščini? ja, seveda…
če bi imel kaj pojma o grščini, bi vedel, da se grška ita bere kot i, pri nas pa je to eta, ki se bere in piše kot e (torej je gr.boginja zmage Niki, slovenimo jo pa Nike). ker se mnogo grških priimkov konča z is (z ito , me je zanimalo, če se v slovenščini to bere in piše kot -es ali kot originalno -is.
Kar nekaj poznavalcev je stopilo skupaj, da mi je razložilo, da “moramo najprej ločiti med starogrščino in novogrščino. Pri zapisih v starogrščini tako epsilon kot eto (ito) zamenjamo z našim e in tako imamo Nike in Zenona.
V novogrščini pa se ta ista črka prevede v i (primer Pilijon), pred samoglasnikom pa v j (primer jos).
Če se komu čudno zdi, kako da se težko loči med e in i: tudi v slovenskih narečjih je meja med tema dvema glasovoma zelo tenka. Besedo veter v ponekod izgovorijo vitr ali vietr (poenostavljeno).” (Filip)
No, ampak za takšnega antropologa in lingvista kot si ti, je seveda to otročje lahko.
kompliciras tam,kjer ni treba.vsak grk ve napisati svoj priimek tudi v latinici,seveda ce je pismen.saj vendar slisis kako se izgovori beseda.ce je na koncu is,je pac tako in napises kot slisis.tudi iz drugih pisav se tako prevaja.zame je to povsem jasno.kako mislis ,da se prevaja iz kitajscine,ki nima crk?tam en ideogram pomeni besedo ali pa celo cel stavek.
ves,jaz sem se zmeraj zanimal za take stvari in zato tudi veliko vem,ne vsega ,vendar toliko,da mi ne more nihce soliti pamet.temu se govori splosna izobrazba.
slovaki imajo naprimer crke z mehcajem,napisejo,naprimer,lublana.l z mehcajem izgovorijo kot lj in se nekaj takih primerov bi ti lahko napisal.
Ravno v tem času se odpravljam na sezonsko delo v Grčijo na en otok, pa me zanima, če lahko dobim kakšne nasvete glede življenja tam, lokalnega prebivalstva, morebitnih nevšečnostih…
Satja – pusti! Ne poslusaj ga! Samo razburil te bo, kar v tvojem stanju definitivno ni dobro.
Kako napreduje nosecnost? Upam, da se dobro pocutis.
Matesa in podobne pa ignoriraj – bo tvoje zivljenje dosti lepse! Ocitno nima nikoli nic dobrega, optimisticnega za povedat, ali pa cisto preprosto odgovoriti na zastavljeno vprasanje ne da bi zraven vsem drugim solil pamet. Se ga da najti kar ne nekaj razlicnih temah.
Oh in Mates – ce se ze tako spoznas na pravopis itd,… mogoce bi bilo dobro da se najprej naucis slovenscine.
Napisal si namrec, da vsak grk ve napisati svoj priimek – pravilno bi bilo: vsak grk zna napisati svoj priimek
veskaj,mojca,jaz vsaj ne pisem ful,kul in podobnih bedastih izrazov,kot nekateri.
satja se je malo prevec pohvalila s svojim studijem in znanjem grscine,pri tem pa ne ve niti tega,kako napisati grski priimek v latinici.
tu nekaj ne stima.
ne zelim ji nic slabega,vendar …
grki so pac grki.
prvo kot prvo, nikoli nisem rekla, da študiram grščino, ne vem, od kje ti to??? Tudi neke samohvale se ne spominjam. Če bi bila filolog, najverjetneje ne bi spraševala na forumu.
drugič, grki poznajo veliko glasov, ki se pri nas slišijo kot I (η,ι,υ,οι,ει). Mi pa poznamo standard slovenjenja grških črk. in ker sama tega standarda ne poznam, si pa želim, da ima moj otrok pravilno zapisan priimek, sem pač vprašala.
Tvoje splošno znanje pa je očitno precej omejeno, če še tega ne moreš dojeti, da ne gre za zapis grške črke v slovenščini (to zna vsak konj), ampak slovenjenje grškega glasu. Morda je zate to kompliciranje, zame pač ni, če si človek želi pravilno zapisan priimek. Glede na tvoje mnenje o balkancih, bi verjetno tudi tebe motilo, če bi č v tvojem priimku bil zapisan kot ć.
In na živce mi že gre tvoj občutek neke nacionalne superiornosti. Očitno si odrasel človek, ki je videl že nekaj sveta, glede na tvojo samozvano količino splošnega znanja, bi pa res lahko bil malo bolj realen.
Citiram:
“grki so pac grki”
“vsi vemo kaksni so ljudje na jugu”
Oprosti, ampak to je zame navadna slovenska zahojenost in ne splošna razgledanost.
Konec koncev si poročen s Slovakinjo. Tudi tebi pametujejo podobni primerki, kot si sam, in te svarijo pred njihovim domnevnim karakterjem? (Ki je zame seveda larifari in se mi zdi pod nivojem te svariti in pametovati na tvoj način, da pazi, ker slovakinje pač zelo rade dajo).
Sploh pomisliš, da si tudi sam del nekega stereotipa, ki velja za določeno nacijo?
Vsakič, ko berem tvoje poste, sem vesela, da sem globoko na Balkanu našla človeka, ki je daleč manj “balkanski” kot ti, ki se imaš centralnega Evropejca.
mmojca5, hvala, nosečnost počasi proti koncu, komaj čakam, da spoznam mojega malega “južnjaka”:))
Se pa ne razburjam, verjetno poklicna deformacija, postajam namreč vedno bolj alergična na vsakršno nestrpnost in nacionalizem, če ne že kar etnocentrizem takih malih nepomembnih prdcev, kot smo slovenci.
prvo kot prvo, nikoli nisem rekla, da študiram grščino, ne vem, od kje ti to??? Tudi neke samohvale se ne spominjam. Če bi bila filolog, najverjetneje ne bi spraševala na forumu.
drugič, grki poznajo veliko glasov, ki se pri nas slišijo kot I (η,ι,υ,οι,ει). Mi pa poznamo standard slovenjenja grških črk. in ker sama tega standarda ne poznam, si pa želim, da ima moj otrok pravilno zapisan priimek, sem pač vprašala.
Tvoje splošno znanje pa je očitno precej omejeno, če še tega ne moreš dojeti, da ne gre za zapis grške črke v slovenščini (to zna vsak konj), ampak slovenjenje grškega glasu. Morda je zate to kompliciranje, zame pač ni, če si človek želi pravilno zapisan priimek. Glede na tvoje mnenje o balkancih, bi verjetno tudi tebe motilo, če bi č v tvojem priimku bil zapisan kot ć.
In na živce mi že gre tvoj občutek neke nacionalne superiornosti. Očitno si odrasel človek, ki je videl že nekaj sveta, glede na tvojo samozvano količino splošnega znanja, bi pa res lahko bil malo bolj realen.
Citiram:
“grki so pac grki”
“vsi vemo kaksni so ljudje na jugu”
Oprosti, ampak to je zame navadna slovenska zahojenost in ne splošna razgledanost.
Konec koncev si poročen s Slovakinjo. Tudi tebi pametujejo podobni primerki, kot si sam, in te svarijo pred njihovim domnevnim karakterjem? (Ki je zame seveda larifari in se mi zdi pod nivojem te svariti in pametovati na tvoj način, da pazi, ker slovakinje pač zelo rade dajo).
Sploh pomisliš, da si tudi sam del nekega stereotipa, ki velja za določeno nacijo?
Vsakič, ko berem tvoje poste, sem vesela, da sem globoko na Balkanu našla človeka, ki je daleč manj “balkanski” kot ti, ki se imaš centralnega Evropejca.
mmojca5, hvala, nosečnost počasi proti koncu, komaj čakam, da spoznam mojega malega “južnjaka”:))
Se pa ne razburjam, verjetno poklicna deformacija, postajam namreč vedno bolj alergična na vsakršno nestrpnost in nacionalizem, če ne že kar etnocentrizem takih malih nepomembnih prdcev, kot smo slovenci, ki več ne vemo drugega, kot gledati zviška in komentirati, pa če smo kompetenti za to ali ne.
Bravo Satja!
Oh in Mates: ful, kul in podobne besede imenujemo sleng in so poslovenjene angleske besede. V Sloveniji jih vecinoma uporabljajo najstniki.
Tvoje neznanje kdor zna napisati ali pa ve napisati, pa ocitno kaze, da so tvoje korenine bolj juznaske kot pa si sam upas priznati.
Ampak zdaj smo ze precej dalec stran od bistva tega posta (vprasanja ki ga je postavila Satja) in sploh nima smisla da se nadaljujemo!
Se popolnoma strinjam.
Moja napaka je že od začetka bila, da takšna vprašanja postavljam na forumu, saj se ve, da zato obstajajo pravne službe.
Kdo ve, morda pa drugje po svetu obstajajo forumi, kjer ženske, ki so zaljubljene v slovence, njihovi sodržavljani svarijo pred Slovenci, zakompleksanimi, ozkoglednimi, neizobraženimi, slabimi ljubimci, ki jih prej kot ženska spravi v zanos harmonika, hladnimi, ki si upajo biti moški šele, ko imajo par špricarjev v riti (in drugi stereotipi, ki pač veljajo za slovenske moške…)???
Pazi mates, da jim tvoja slovakinja ne podleže. Saj ti zagotovo nisi tak kot se govori.
S tem, ko pravita, kakšni naj ne bodo drugi, hkrati pa točno tako pišeta tudi sami, se spravljata na isti nivo kot mates in se odmikata od teme, ki je postavljena. Besedno dvoboj “ko je jači” nas ne zanima.
Kakšna je torej Grčija, ljudje, navade, kakšne vsakodnevne posebnosti…?
icca, v kateri del grčije pa greš?
Grčija je namreč precej razgibana, še posebej otoki se razlikujejo en od drugega.
Kikladski otoki
Draga šatja,
verjetno si sedaj že mamica. Upam, da mamica zdravega otročička.
Forum sem odkrila šele sedaj.
Prebrala sem vsa mnenja in se strinjam tako z enimi kot z drugimi.
Ljubezen človeka res naredi slepega. Lepo, če si našla ljubezen svojega življenja in čudovitega očeta za svojega otroka.
Vendar …
Eno so pravna dejstva in pravna pravila in jih upoštevaj po črnem scenariju (saj s tem ne škoduješ svoji ljubezni, le sebe zaščitiš).
Drugo pa so splošne reakcije užaljenega človeka. Recimo – upamo, da ne -, da se razideta s svojo trenutno ljubeznijo. Verjemi mi, ne glede na narodnost, naredil bo vse, da bo obdržal svojega otroka. O tem je na tujih televizijskih programih še in še oddaj, na slovenski res ne. Zato, drage somišljenice Šatje, ne smete si zatiskati oči. Mates ima prav.
(no, seveda tudi jaz sem že starejša, imam 46 let, za seboj pa imam že kar nekaj prijetnih in žal tudi neprijetnih izkušenj, ki so me skoraj strle, … ampak to je druga zgodba).
Napisala vam bom podoben primer: Ena od mojih znank je od svoje babice prejela parcelo. S fantom sta živela skupaj že nešteto let. Velika ljubezen. Oh in sploh. Želela je del parcele podariti svojemu fantu, da bosta na njej gradila svojo hišo, da bo vse “fer”. Močno sem ji odsvetovala, saj lastništvo parcele pravzaprav nima popolnoma nobene povezave z ljubeznijo oziroma to ni dokaz ljubezni, da del darila svoje babice podariš svoji ljubezni. Drage bralke, vse lepo in prav. Pravo je pravo. Ljubezen je pa ljubezen. Moja znanka me je – hvala bogu – poslušala. Kaj pa je danes? Velika ljubezen se je razdrla, znanka je poročena z drugim, ima dva otročička in parcelo, ki ji jo je namenila babica. Razmislite … Podarjeno bi pa bilo podarjeno …
Pri Šatji pa ne govorimo le o parceli, govorimo o otroku. Sama sem mamica. Verjemite mi, ni ga človeka, ki bi mu dovolila meni odvzeti otroka! Zato Šatja naredi vse tako, da bo dobro za tvojega otročička, ampak predvsem dobro tudi zate! Verjemi mi, ne boš preživela črnega scenarija. Saj vajina ljubezen zato ne bo nič manjša. Vendar je ni birokracije, ki ti bo v primeru črnega scenarija pomagala. skomignili bodo z rameni. (eno je, komu sodišče prisodi otroka, drugo so pa prizadeta čustva nasprotne strani, … – ne si zatiskat oči – to se dogaja tudi v Sloveniji, kaj šele, da sta vpleteni dve državi, katerikoli).
Kar se tiče birokratskih zadev, dvojnega državljanstva ipd. To so res zelo strokovna vprašanja in se moraš obrniti na pristojne ustanove. Bodi zelo “tečna” in zelo “zvedava”, da boš zvedela vsaj osnovo. Vprašanje glede dvojnega državljanstva (vem, da s tem želiš uradno zapečati ljubezen do svojega partnerja in imeti papir, da je ta vajin otročiček res sad vajine ljubezni) pa ni tako nedolžno kot morda misliš. Na naši birokraciji ti bodo povedali, ali je to možno ali ne. Vendar tebe kot mamico zanima predvsem tudi, kakšne so posledice dvojnega državljanstva. Ne vem, ali bodo slovenski pristojni organi na to znali odgovoriti. Morda imajo kakšno službo tudi za takšna mednarodna vprašanja. Mislim le, da dveh stalnih bivališč po slovenski zakonodaji ne moreš imeti, kar je blizu tistemu, kar želiš, če te razumem pravilno.
Imaš lahko stalnega in začasnega. Vsaka opredelitev pa ima posledice. Zato bodi izredno previdna.
Od pravnega strokovnjaka, s katerim včasih poslovno sodelujem, sem se naučila veliko življenjskih pravnih stvari (kar ne pomeni, da sem pravnik). Ena izmed njih je naslednja: “Ob sklepanju pogodbe uredi vse tako, kot da bo črni scenarij, in vse bo lepo in prav.” Je uspešen notar in izreden človek. Popolnoma mu zaupam. Zato upoštevaj ta nasvet.
Še dva nasveta:
Najprej končaj faks, nato pojdi. Za vsak slučaj …
Z otrokom govori slovensko, oče pa naj govori grško.
Sicer pa ti seveda želim vso SREČO in ZDRAVJE ter LJUBEZEN v življenju.
Koncno nekdo,ki misli z glavo.Jaz Satjo razumem,vendarse mi zdi precej naivna.Sprasuje nprimer,kako se v latinici napise grski priimek in pri tem ima certifikat iz grscine,kot je napisala.Tu nekaj ne stima.Pise kako se grske crke izgovarjajo,neve pa kako to napisati v latinici.
Grki so po naravi len narod.Kdor je bil kdaj v Grciji,je videl,da lastniki trgovin in restavracij samo sedijo in nic ne delajo.Imajo najeto delovno silo iz vzhodnih drzav.Tako jaz nimam problema glede jezika,saj je tam veliko Slovakov.Verjamem ji,da je zdaj vse oh in ah.Zanima pa me,kaj bo povedala,ce se slucajno razideta.Takrat bo to najslabsi clovek na svetu.
Spominjam se zenine prijateljice.Enaka uzaljenost,enake besede,moj pa ni tak.Po desetih letih garanja v restavraciji se je vrnila brez vsega,otroci so ostali v grciji,ker je tako razsodilo grsko sodisce,slovasko pa ravno obratno.Vendar Grki se ne ozirajo na EU,delajo po svoje.Zdaj pa joka.
je tako kot si ti napisala.Vedno misli na najslabse in potem ne bos razocaran.
Forum je zaprt za komentiranje.