Zatekanje po porodu
Pozdravljeni!
Sem 5. dan po porodu po drugi nosečnosti. Zadnja dva dni opažam izrazito zatekanje oz zastajanje vode po celem telesu (noge, zadnjica, obraz, ustnice, vrat). Začelo se je pri mečih. Po tehtanju danes imam enako kg kot pred porodom, čeprav sem že v porodnišnici opazno izgubila večji del trebuščka (takrat postava kot pred porodom, nisem pa se stehtala). Tudi sicer se med nosečnostjo nisem pretirano zredila (12 kg, normalen ITM). Z zatekanjem ali zastajanjem vode med nobeno nosečnostjo nisem imela težav. Po prvem porodu sem se takoj vrnila na prvotno težo. Pritisk vedno normalen oz. bolj na meji z nižjim. Rodila sem vaginalno, polno dojim. Zelo veliko pijem in že od prvega dne po porodu tudi normalno (kar zelo pogosto) hodim na vodo. Težave pa so še izrazitejše zvečer, obraz in vrat sta bila danes cel dan zabuhla.
Razumem, da je to precej neobičajno … Kaj menite, za kaj bi lahko šlo? In kaj lahko storim?
Hvala za vaš odgovor.
hm? Težko je takšne simptome oziroma znake komentirati na pamet. Če menite, da je otekanje res izrazito, bi veljalo stopiti do zdravnika, da si vas ogleda in eventualno opravi kakšne laboratorijske preiskave. Na presnovo vode in tekočin imajo največji vpliv ledvice in srčna funkcija, če bi otekali le v spodnje dele telesa pa bi lahko za to krivil vensko insuficienco na nogah oziroma pod ravnijo maternice, kar je zlasti pri mnogorodnicah lahko večji problem, ampak vi omenjate tudi otekanje obraza in vratu ter drugih zgornjih delov telesa. .
še malo manj soli v prehrani, če je je slučajno preveč in bo še bolje…
Spoštovani,
praviloma zastajanje vode v telesu mine najkasneje 6 tednov po porodu, če traja dalj, pa gre za bolezensko stanje, ki je lahko posledica različnih obolenj (ledvična, srčna, venska, ožilje v celoti, ščitnica itd.) ter zahteva diagnostiko. Če se voda zadržuje le v nogah, gre pogosto za venske varice, kar se kolikor toliko uspešno obravnava s povijanjem nog oziroma z nošenjem močneje kompresijskih nogavic.