Najdi forum

zaostala placenta

Spoštovani!

Ker sem imela pri porodu velike težave z zaostalo posteljico, takoj po porodu so mi naredili iztipanje maternice nato pa še 3x – abrazijo, bi vam zastavila nekaj vprašanj.

Rodila sem v 40. tednu, porod je bil induciran s predrtjem ovojev in um. popadki.
Plodovnica je bila bistra, otrok pa je imel nizko težo za gest. starost. Od predrtja ovojev do um. popadkov je potekla 1 ura, od takrat pa do konca pa je trajalo še 1 h 45 min. To je bil moj prvi porod.

Podobne težave je imela tudi moja mama. Ko sem na to opozorila zdravnika ob začetku poroda, mi je odgovoril, da to ni dedno in da so za to “krivi” drugi faktorji.

1. Ali to res ni dedno?
2. Kateri so ti vplivni faktorji, odgovorni, da se posteljica ne porodi pravilno?

Mama govori v svojem primeru kot o “priraščeni” posteljici. (domnevam, da je to bolj ali manj napamet, saj takrat ni bilo UZ).
Ko pa so “pripravljali” mene za zadnjo abrazijo, zdravnik tudi z UZ pregledom ni mogel z gotovostjo zatrditi ali gre za priraščeno posteljico ali ne.

3. Ali je znano, zakaj se posteljica vraste v maternico?
4. Ali se z UZ pregledi v nosečnosti da ugotavljati ali je posteljica vraščena ali ne, predvsem, če so bili zapleti že v prejšnjih nosečnostih?

Ginekologinja je pri rednem pregledu rekla, da je sluznica lepa, nič tanjša.

5. Ali glede na toliko abrazij maternične sluznice obstaja zmanjšana možnost za uspešno vgnezdenje opl. jajčeca?

Naj dodam, da sicer nikoli nisem imela nikakršnih ginekoloških težav.

Lepo vas pozdravljam,

Darja

Draga Darja,

priraščenje posteljice je dedno toliko kot “prometna nesreča”. Končno tudi to ni “čisto nededno” saj se tudi “obnašanje na cesti” lahko na nek način “dobi od doma” oziroma se podedujejo lastnosti, ki vodijo k temu. Tako je verjetno tudi pri vraščenju posteljice, za kar ne poznamo pravih razlogov, v glavnem pa je povezana s številnimi abrazijami pred nosečnostjo (kar pri vas ni tako), z zanositvijo prehitro po prenehanju jemanja KT, ter s položajem posteljice (večkrat je vraščena, če leži netipično – zelo nizko ali na delu, ki ima slabšo prekrvitev. Morda imajo tudi prehrambene navade kakšen vpliv, vendar gre za ugibanja brez znantvene podlage.
Z UZ med nosečnostjo se vraščenosti posteljice na da ugotoviti. Morda je mogoče posumiti na najhujšo stopnjo vraščenosti, to je stanje, ko posteljica “prerašča” vso steno maternice, kar se praviloma konča s potrebo po odstranitvi maternice po porodu in še to le izjemoma (placenta increta, percreta)
Za naprej imate nekoliko večje tveganje za “ponovitev” situacije iz dveh razlogov:
1. zaradi ponovljenih abrazij
2. zaradi že enkrat vraščene posteljice
Prevencije pravzaprav ni, lahko poskusite z jemanjem folne kilsine v času zanositve in prve tedne nosečnosti, ker naj bi metabolizem folne kisline bil tudi vpleten v “proces vraščanja posteljice”.

New Report

Close