Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Zaostajanje menstruacije

Zaostajanje menstruacije

Lep pozdrav!

Sem aktivna športnica. V Sloveniji imam rang vrhunske športnice.

V mesecu maju sem imela izredne obremenitve – treningi dvakrat na dan po dve uri in pol, ob tem pa še dodatni stresi zaradi izpitov na pravni fakulteti, katere študentka sem.

Maja je bila menstruacija povsem normalna, junijska pa zamuja za 10 dni.
Zanimalo bi me, ali je možno, da stres in napori vplivajo na potek menstruacije?
Spolnih odnosov od zadnje menstruacije nisem imela.

Že prej se je kdaj pojavilo, da je menstruacija zamujala – predvsem takrat, ko so se napori in treningi povečali, vendar nikoli ni zaostala dlje kot 4 dni.

Najlepša hvala!

Draga Andreja,

mislim, da sem vam že odgovoril a morda tega niste opazili. Vsakršen stres ima lahko pomemben vpliv na ovulacijsko-menstruacijski ciklus posebej pa vrhunski športi, ki zahtevajo poseben režim fizičnih naporov, prehrane, potovanj, dnevno-nočnega ritma itd. Zato ni čudno, da imate športnice pogosteje težave s ciklusom in ni redka popolna amenoreja (odsotnost menstruacij). Upam, da v prehrani nimate “dodanih” anabolov, ki so pogosto spolnim hormonom podobne snovi, predvsem pa oponašajo delovanje moških spolnih hormonov.

New Report

Close