Zamujanje menstruacije/nosečnost
Pozdravljeni!
Malo sem v dilemi in me zanima naslednje:
Ko sem prvič dobila menstruacijo sem jo po tem imela zelo poredko. Hodila sem pri dohtarjih in vsi so rekli, da bo ko dopolnim 18 let. Še vedno nič. In sem šla ponovno … ja in bo šele po porodu, … nato sem se odličila, da začnem jemati kontracepcijske obliže, kar mi je pomagalo in imela sem končno urejeno menstruacijo. Ko sem jih prenehala jemati sem imela še nekaj mesecev redno menstruacijo. S fantom sva se odločila za otročička. In mi je ciklus zamujal kar 54 dni je bil dolg pred naslednjo menstruacijo. Ponavadi točno vem kdaj dobim saj me 14 dni prej že bolijo prsi.
Sedaj spet niam znakov, da jo bom dobila. Možnost je tudi seveda,da sem zanosila kar pa še ne morem vedeti ker je še malo prekmalu – mi še ne zamuja.
Razmišljala sem, da če je tudi sedaj nebi dobila in bi bil test negativen ali obstaja karkoli, da ti da ginekolog, da bi imela redne cikluse. Ker če ni menstruacije tudi ni ovulacije … je kaj narobe z mano?
Hvala
Spoštovani,
če ste že zanosili (preteklik!), je test pozitiven, če je negativen, pa niste noseči. Itak prihodnosti ne napoveduje noben test, nosečnost pa se da ugotavljati s testi od vgnezditve dalje.
Kar zadeva vzročno povezavo menstruacije z ovulacijo je ravno obratno: če ni ovulacije potem ni menstruacije in ne obratno oziroma dokler ni menstruacije, vsaj 2 tedna pred tem ni bilo ovulacije.
Kar zadeva vaše želje po zanositvi to ni nekaj, kar bi obravnavali parcialno. Če nimate rednega ciklusa in bi radi zanosili, seveda KT niso sredstvo. Potem pride v poštev preverjanje ciklusa z UZ (folikulometrija), hormonske preiskave in na splošno hormonski profil ter ustrezno, usmerjeno zdravljenje. Če ovulacij ni ali so redke, je sredstvo izbora za prvih 6 do 12 mesecev klomifen citrat.
Pozdravljeni!
Imam dokaj zapleten primer, mogoče kar malo čuden, vendar sem res precej v dilemi.
Prejšnji teden sem naredila 2 testa nosečnosti in oba sta pokazala pozitivno. Najprej šok, nato pa veselje, saj si z možem otročka zelo želiva.
Imam pa drugo dilemo…prvi nezaščiteni spolni odnos sva imela konec decembra, po nekaj zaščitenih odnosih sva imela naslednji nezaščiten odnos konec februarja. Že prej sem imela dokaj neredne menstruacije (zelo dolge cikle). Krvavitev se mi je pojavila v sredini januarja in potem v začetku marca, potem pa je M izostala. Nimam nobenih nosečniških znakov razen izostanka menstruacije (odlično se počutim, imam veliko energije, ni slabosti, nobenih bolečin, trebušček se mi še nič ne vidi…). Se mi pa že cca. 14 dni v trebuhu pojavlja utripanje oz. kot bi mi pokali mehurčki in če berem po forumih bi lahko šlo za brce otročička (to je moja 1. nosečnost). Bojim se, da sem noseča že od decembra (torej sem že na polovici nosečnosti), vendar zaradi vmesnih krvavitev in nobenih znakov sploh nisem posumila v to. Danes sem končno uspela dobiti G in me je naročila šele konec naslednjega tedna.
Se lahko obrnem še kam drugam, da čimprej ugotovim kako daleč je že moja nosečnost? Je lahko kaj hudo narobe, če imam prvi pregled šele tako pozno?
Že v naprej se vam zahvaljujem za vašo pomoč!
Spoštovani,
hm? … če ste noseči slučajno res že od decembra, potem bi bil zdaj čas za morfologijo ploda, nosečnost pa bi bila nekje na sredini. Se tu in tam še zgodi, da tako dolgo ženska iz najrazličnejših razlogov ne posumi, da bi lahko bila noseča. To sicer ni idealno, saj nekatere preiskave vseeno naredimo že prej in tudi ugotovimo nekatere nepravilnosti, če obstajajo, ampak če bi po naključju res bili noseči 20 in več tednov, ni še veliko zamujenega. Če se vam mudi z informacijo, se lahko naročite tudi h komu drugemu na samoplačniški UZ pregled za preverjanje nosečnosti in navsezadnje to počnem tudi jaz v ZCD, v kolikor ne živite predaleč od Ljubljane. V tem primeru lahko pokličete na spodnjo GSM številko in boste že jutri zvečer na vrsti, ker opravljam tovrstne preiskave praviloma ob torkih popoldne.
Pozdravljeni,
S fantom sem imela ne zasciten spolni odnos 14.2., 26.2 in 27.2 danes smo 5.3 in menstruacijo mi morala dobiti 3.3. Pa je se nisem kar pomeni, da mi zamuja ali je moznost, da sem noseca in ali je mozno da ze danes test pokaze pozitivno., kdaj bi bilo najbolje da ga naredim.
Hvala za odgovor.