za kaj vse vzamete kredite?
Midva z možem sva uzela kredit za: smučanje, poletne počitnice, potovanja, otroške zadeve, otroško počitnikovanje, obšolske dejavnosti, športne dejavnosti, obleke, čevlje, pohištvo, renovacijo stanovanja, pralni stroj, pomivalni stroj, orodje, kosilnico, nakup stanovanja, nakup hiše, nakup vikenda in par avtov, upam, da nisem še kaj pozabila. V banki so nama vedno šli zelo na roko. Kaj čem, če so pa plače v naši državi tako nizke. Človek pa rabi toliko stvari, pa nisem zapravljivka..
Hvalabogu še nikoli nisem vzela kredita in tudi v tem trenutku bi ga eventualno vzela samo za nakup hiše. Seveda pa ne trdim, da se to ne more spremeniti. Verjamem, da če bi imela 500 EUR plače in bi mi crknil recimo pralni stroj, bi gladko morala vzeti kredit za novega (brez verjetno ne bi mogla biti).
Po drugi strani pa globoko verjamem, da kdor nima recimo za kosilnico ali boljši dopust, si ju ne bi smel privoščiti s kreditom.
Trkam, kredita še nisem potrebovala :))
Stanovanjski problem imava rešen, avto sem sicer vzela na leasing (a samo zaradi tega, ker so dali več popusta kot pa za gotovino, ki sem jo imela privarčevano), zavarovanje vzamem na obroke (ker ne dajo popusta za gotovino, obresti pa ne računajo), tudi kaj drugega kdaj vzamem na obroke, a le iz principa (ali popust za gotovino ali pa na par obrokov, če dajo brez obresti), kupujem pa takrat, ko imam denar za plačat.
In če nimam npr. za blazno drag dopust, si raje privoščim takega, kot si ga lahko in ne jemljem kredita zanj.
Vsak trenutek imam toliko, da lahko takoj odplačam vse obroke in normalno živim naprej.
Če ne bi vzela kredita za stanovanje, bi se mogoče iz ene sobe ravno preselili v mansardo. Avto bi pa imela kak 15 let star. Je pa res, da ne vzameva kredita več kot za 5 let. Ostale stvari kupim na Diners, kar ni kredit, ker ni obresti.
Eni res preveč pametujete, kako NE kredita. Težko me kdo prepriča, da lahko SAM iz 0 našparaš za hišo ali stanovanje, star si pa 30 in nekaj.