Vprašanje
Pozdravljeni!
Sem v 17.tednu nosečnosti in približno 14 dni nazaj so mi naredili cerklažo (pred pol let sem imela SS v 15.tednu, l.2008 pa so mi odstranili miome v maternici). Do tega tedna je bilo vse bp, v ponedeljek pa sem zvečer zakrvavela (rdeča kri), zato sem odšla na urgenco. Tam so po pregledu ugotovili, da je šlo po vsej verjetnosti za krvavitev iz zunanjega mat.ustja. Krvavitve naslednji dan ni bilo več, vse pa se mi je ponovilo včeraj zvečer in ponovno obisk urgence-stanje enako kot dva dni nazaj. Ko sem vprašala, zakaj se to pojavlja, so mi razložili, da je v nosečnosti vse precej bolj prekrvavljeno in da šiv od cerklaže lahko malo draži sluznico, kar ima za posledico lahko krvavitev. S plodom je vse ok in tudi cerklažni šiv je na mestu, krčev ni bilo.
Zanima me, kako pogosto se to dogaja (ali le zdaj, ko je bila cerklaža šele narejena ali lahko to pričakujem skozi celo nosečnost), kako močne so te krvavitve.
Zanima me tudi, ali kljub vsemu lahko uporabljam kak antiseptik (imam izcedek rahlo rumene barve, brez vonja), kako ga naj uporabljam in katerega priporočate. Jemljem pa tudi Utrogestan tbl 2x2tbl v nožnico.
Ali ima antiseptik kaj vpliva na samo delovanje Utrogestana?
Najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani,
omenjena razlaga o “draženju sluznice” ni najbolj prepričljiva, sicer pa je vseeno. Pomembno je, da plod raste in se razvija in da krvavitev ne izvira iz notranjosti maternice. Kako bo v prihodnje seveda ni mogoče napovedovati. Za zdaj ravnajte tako, kot so vam svetovali. Sicer pa antiseptikov ni potrebno uporabljate nepretrgoma. Zadostuje 3x tedensko. Ustrezni so takorekoč vsi, ki so pri nas na voljo in mi nobeden ni pri srcu bolj od drugih.
no, antiseptika in utrogestana ni treba uporabljati ravno hkrati. Bolje je izmenično. Od česa krvavitev ne vem, zaradi zmernega gibanja pa se stanje ne bo poslabšalo. Krvavitev naj ne bila tako močna kot ob M, običajno je bolj krvav izcedek kot sveža kri.
v bistvu ne verjamem, da so problem vaginalete Utrogestan. Poskusite s souporabo kakšnega vlažilnega gela (lubrikanta).
Spoštovani,
Sem 5 tednov in 1 dan po porodu. Prve 3 tedne je bila normalna čišča, potem se je začelo umirjati in je bila samo še rjava sluz ob brisanju.
Slabih 5 tednov po porodu (od sobote) pa je spet sveža kri, večje količine (vložke menjam na 3 ure) s strnjenimi koščki. Zdaj traja že 5 dni in se ne umirja, danes kvečjemu bolj intenzivno. A je to že menstruacija?
Spoštovani,
teoretično bi sicer lahko šlo tudi že za prvo menstruacijo, vseeno pa ne bo škodilo, če se še za vsak slučaj vrnete v porodnišnico, da se izključi kak placentarni polip ali zaostanek česa v maternici. Simptomi in znaki so namreč lahko povsem enaki oziroma podobni.
Spoštovani,
po normalni menstruaciji maternična sluznica nikoli ni debelejša od 4 do max 6 mm, torej pravkar zaključena krvavitev zagotovo ni bila v funkciji luščenja sluznice, torej ni bila menstruacija. Kaj je bilo pa seveda ne vem in ne morem vedeti.
Težko oponiram kolegom, ki so imeli priložnost opraviti še pregled. Sicer pa, če močna krvavitev traja dalj kot 8 dni, lahko privede tudi do slabokrvnosti. Upam, da so ob obravnavi preverili vsaj to… Sicer so dogovorite s svojim osebnim zdravnikom, da vam da preveriti vsaj rdečo krvno sliko.