Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Vpliv onesnažene hrane na plod

Vpliv onesnažene hrane na plod

Spoštovani,

Že nekaj časa kupujem vso zelenjavo in občasno sezonsko sadje na tržnici v Ljubljani pri gospe, ki ima domačo pridelavo sadja in zelenjave iz Bele krajine. Včeraj pa sem zasledila članek, da je Bela krajina še vedno onesnažena s PCB-ji, ki lahko prehajajo tudi v prehransko verigo. Ker sem v 12. tednu nosečnosti, me zelo skrbi, da bi lahko z uživanjem tega sadja in zelenjave škodovala plodu. Ali lahko uživanje tega sadja in zelenjave povzroči prirojene nepravilnosti pri otroku ali zaostanek v telesnem in duševnem razvoju ali kakršnekoli druge težave?

Vnaprej hvala za vaš odgovor in lep pozdrav

Pozdravljena,

vaše skrbi so povsem odveč – kot prvo zato, ker je Bela krajina velika, onesnaženje s PCB je bilo pred 30 leti (!!!) ugotovljeno le v okolišu Semiča (kjer je bila tovarna) ter reke Krupe. Kot drugo zato, ker je bil PCB predvsem v vodi – in se ne koncentrira v zelenjavi. In kot tretje zato, ker je vnos omenjene zelenjave v primerjavi z vašo celotno dnevno prehrano vseeno majhen, zanesljivo ne 80%.

Odlično, da jeste zdravo slovensko hrano – ki ni idealna (ob testiranju bi v njej našli marsikaj, kar pa mladičkom v maminem trebuhu praviloma ne škodi – tudi zato, ker je posteljica odličen filter), a zanesljivo boljša kot tista, ki je iz bolj oddaljenih tujih krajev, kupljena v trgovskih verigah, ki so nagnjene k čim boljšemu razmerju med ceno in količino.

Srečno!

P.S. Seveda drži, da so PCB potencialno teratogeni – a gre za mega količine, predvsem ob izpostavljenosti med ekološko katastrofo, v industrijskem objektu. Torej to kar pozabite.

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani,

najlepša hvala za hiter in pomirjujoč odgovor. Bi vas pa vseeno vprašala se nekaj, ker se bom drugače se en mesec obremenjevala s tem.

Poleg zelenjave kupujem tam tudi večino sadja, ki ga sedaj jem (hruške in jabolka). Pojem 2-3 kose sadja na dan. In pa jajca, ki jih tudi kar pogosto uživamo. Ali so ta živila lahko problem, predvsem ker je potem kumulativno s sadjem, zelenjavo in jajci to kar velik dnevni vnos?

Hvala in lep pozdrav

Nikakor. Ker niti jajca niti sadje niso ravno živila, v katerih bi se PCB kopičili. Seveda pa vsako živilo prinaša kakšno tveganje – še zlasti, če nismo ravno dosledni pri umivanju (“surovo” sadje, zelenjava) ali termični obdelavi (jajca, mesni izdelki). A pri tem mislim na bakterije, viruse in parazite – ki se jih večina nosečk boji bistveno bolj kot “kemije iz preteklosti”.

Vse dobro želim, čim manj stresno nosečnost!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani,

tudi jaz se nisem zavedala te problematike dokler nisem videla te teme. Pri nas skoraj izključno uživamo moko, testenine in podobne izdelke iz Kmetije iz Bele krajine, ki je iz Semiča oddaljena 10 km, nekaj podobnega tudi od izvira reke Krupe. Dojenčku že odkar je začel jesti gosto hrano dajem te izdelke, pečem kruh iz te moke, kuham mu zdrob, itd.

Omenili ste, da naj se ne bi kopičilo v sadju in zelenjavi, kaj pa v moki? Je smiselno opustiti nabavo teh izdelkov iz tega območja? Sedaj se bojim da sem malemu ves ta čas dajala ‘strup’..

Hvala za odgovor in lep pozdrav

New Report

Close