Najdi forum

velik plod

Pozdravljeni.
sem v 35 tednu nosecčnosti in moj ginekolog me je poslal v bolnišnico
za en dan na pregled zaradi “zelo velikega ploda”.
Tam so mi preverili moznost sladkorne bolezni, kajti pojasnili so mi
da je lahko tudi to razlog prevelikega ploda.
Vendar so po preiskavah ugotovili, da sladkorne bolezni ni, in da je otrok
velik, ker sva velika midva z mozem, jaz 174, moz pa 189.
Prosim vas za vaš komentar o “velikem plodu”. Kakšna je možnost,
da bom zaradi velikosti ploda imela carski rez-ali to ni povezano s tem.
Hvala za odgovor, upam da ga niste ze kje odgovorili, kajti pregledala sem za
nazaj , da vam ne bi po nepotrebnem delala dela, vendar nisem našla podobne teme.
Hvala in lepo pozdravljeni.

Draga Marja,

Ultrazvočno ocenjena teža ploda nad 4500g je gotovo dejavnik tveganja za carski rez vendar se vse to pokaže šele med samim porodom. Vnaprejšnje “špekuliranje” ali “napovedovanje” oziroma “navijanje” za ali proti carskemu rezu nima nobenega smisla, ker je poleg velikosti pomembno še mnogo stvari: kako plod leži (pri medenični vstavi je carskih rezov več kot pri glavični), kolikšen ima obseg glavice, kolikšno ima nosečnica medenico in kako se tako glavica kot medenica nosečnice med porodom “prilagajata druga drugi, saj vemo, da je medenica sestavljena iz 6 kosti, ki so med seboj “ohlapno vezane” s ploščicami, ki v nosečnosti nabreknejo in povečajo obseg porodne poti, prav tako vemo, da je glavica pri plodu mehka, saj je sestavljena iz več kosti, ki se prav tako stikajo na način, ki omogoča prilagajanje glavice obliki in velikosti porodne poti pri nosečnici. Kaže, da je slednje bolj pomembno kot absolutne mere in velikosti, do izraza pa “dinamika” pride šele med samim porodom.

New Report

Close